Okumanın yaşı olmadığını gösterdiler!

Abone ol

'Ana kız okuldayız' kampanyası çerçevesinde binlerce kişi okuma yazma öğrenerek okumak için yaşın çok da gerekli olmadığını göstediler.

Vahide Yanık - ''Ana Kız Okuldayız'' kampanyası çerçevesinde yurt genelindeki halk eğitim merkezlerinde verilen kurslara katılan binlerce kişi okuma yazma öğrenirken, özellikle 70'inden sonra kurslara katılan kadınların gösterdiği başarı, ''öğrenmenin yaşı yoktur'' sözünü doğruluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde 2008 yılından bu yana yürütülen ''Ana Kız Okuldayız'' kampanyası çerçevesinde Antalya'da açılan bin 887 okuma yazma kursuna, 14 bin 197'si kadın, 5 bin 716'sı erkek olmak üzere toplam 19 bin 913 kişi katılarak okuma yazma öğrendi.

Çoğunluğunu 40 yaş ve üzeri kişilerin oluşturduğu kursiyerler arasında yer alan 70 yaş üstü kadınlar artık yaşamlarında yeni bir sayfa açıldığını belirterek, kendileriyle yıllarca aynı kaderi paylaşanları okuma yazma kurslarına çağırıyor.

Antalya'daki Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi'ndeki okuma yazma kurslarına katılan 72 yaşındaki Fatma Seçim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda babasının istememesi nedeniyle okula gidemediğini, evlendikten sonra da kendini çocuklarına adadığını söyledi.

Bir oğlu profesör, iki kızı işletme mezunu olan Seçim, ''Sizin gibi çocuklar büyüttüm, torunlar büyüttüm şimdi ancak sıra bana geldi'' diyerek, sözlerine şöyle devam ediyor:

''Televizyon izlerken ekranın altından geçen yazıları da okumak istiyordum ama okuyamıyordum. Dolmuşa, otobüse binerken zorlanıyordum, sorduğumda cevap vermiyorlardı. Okumam olmadığı için kimi faturalarıma kimi zaman postacı bakıyor, kimi zaman da komşularıma gösteriyordum. Şimdi okumayı sökmeye başladım. Bu benim için büyük mutluluk. Okuma yazma öğrenmek bugüne kısmetmiş.''

''ARTIK YABANCI DİL BİLE ÖĞRENMEK İSTİYORUM''

73 yaşındaki Ayşe Mavi ise önce babası sonra da eşinin okuma yazma öğrenmesine izin vermediğini anlatırken, yıllarca içinde büyüttüğü okuma yazma tutkusunun gerçeğe dönüşmesinden duyduğu mutluluğu paylaşıyor.

Büyük özverilerle yetiştirdiği evladının öğretmen olmasıyla gurur duyan Ayşe nine, 6 torunun büyüttükten sonra ''Sıra bana geldi'' diyerek, okuma yazma kursuna başlamış. ''Okumamanın eksikliğini çok hissettim. Okuma yazma ile aydınlandım'' diyen Ayşe nine, okuma yazma bilmeyenlere ''Kaç yaşında olursanız olun gelin okumayı yazmayı öğrenin'' diye seslenerek, sözlerine şöyle devam ediyor:

''Ölene kadar öğrenmenin yaşı yok. Mezarlığa gidiyor, yakınlarımın mezar taşını bulamıyordum. Yola çıkıyor, zorlanıyordum. Okumaya küçüklükten beri meraklıyım. Yaşıtlarımız okula giderken babam göndermezdi, biz ağlardık. Okul açıldı mı hep gözyaşı döküyorduk. İçimde okuma tutkusu hep vardı ancak hayalimi 70'inden sonra gerçekleştirebildim. Okumayı öğrenip şehir şehir gezmek istiyorum. Artık yabancı dil bile öğrenmek istiyorum. Okuma gibisi yok. Okuma yazma bilmeyen kadınlar halk eğitim merkezlerine gelsinler ücretsiz okuma yazmayı öğrensinler.''

''OKUMA YAZMA ÖĞRENDİKÇE KENDİMİ AYDINLANMIŞ HİSSEDİYORUM''

Kursun genç yüzlerinden 24 yaşındaki Yasemin Korkmaz ise anne ve babasının ayrılığından dolayı 13 yaşına kadar nüfus cüzdanı olmadan yaşadığını dile getirerek, bu yaştan sonra da okula gitmeye utandığını söyledi.

Daha sonra evlendiğini ve bir çocuk annesi olduğunu anlatan Korkmaz, duygularını şöyle dile getirdi:

''Okuma yazma bilmediğim için kendi başıma iş yapamıyordum. Bankaya gittiğimde makbuz doldurmam gerekiyor zorluk çekiyordum. Gazete, kitap okuyamıyordum. İlgimi çeken haberler oluyordu merak ediyordum ama okuyamıyordum. Anne babalar çocuklarını ihmal etmesinler. Okumayı bu kurs sayesinde yeni söküyorum. Okuma yazma öğrendikçe kendimi aydınlanmış hissediyorum.''

Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şakir Şen de ''Ana Kız Okuldayız'' kampanyasına ilginin yoğun olduğunu belirterek, ''Kursumuza her yaştan kadın katılıyor, okumanın yaşının olmadığının en güzel göstergesi onlar'' diye konuştu

Günün Önemli Haberleri