Okulların ilk gününde trafikte sorun yaşanmadı

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, okulların açıldığı ilk gün trafikte sorun yaşanmadığı belirtildi. <br/>Belediyeden y...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, okulların açıldığı ilk gün trafikte sorun yaşanmadığı belirtildi.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, sabah saat 06.0’dan itibaren alarma geçen AKOM’da toplanan ulaşım koordinasyondan sorumlu birimler amirleri trafik akışını yönetti. Ana arterler, E-5 ve TEM otoyolunda olağan üstü bir trafik sıkışıklığı yaşanmadı. Servislerin öğrencileri zamanında almaları, veliler ve öğrenicilerin topla taşım araçlarını kullanmaları trafik sıkışıklığı yaşanmamasında etkili oldu.
İBB Genel Sekreter Yrd. Muzaffer Hacımustafaoğlu Başkanlığı’nda, Emniyet Müdürlüğü, , İETT Genel Müdürlüğü, Zabıta Daire Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı, Yol Bakım Daire Başkanlığı, Fen İşleri Daire Başkanlığı, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Trafik Müdürlüğü, Alt Yapı Koordinasyon Müdürlüğü, Şehir Hatları, İDO, İSPARK, Ulaşım A.Ş, Otobüs A.Ş, temsilcileri AKOM’da hazır bulundu. Öğrencilerin okullarına sorunsuz ulaşabilmesi için İSKİ, İGDAŞ, BEDAŞ, Türk Telekom, AYEDAŞ vb. kurumların yol - kazı çalışmaları durduruldu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Bölge Komutanlığı ve Zabıta ekipleri günün erken saatinden itibaren önemli kavşaklarda trafiği yönlendirerek muhtemel sıkışıklıkları önledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla okulların açıldığı gün toplu taşım araçları (İETT, İHO, Otobüs A.Ş, Şehir Hatları, tramvay, metrobüs, metro ve hafif metro) 06.00’dan 13.00’a kadar ücretsiz hizmet veriyor.
2 milyon 700 bin öğrenci ve 104 bin öğretmenin eğitime başladığı İstanbul’da, 5792 okulda 14.541 servis aracıyla 298.080 öğrenci taşınıyor.
Yapılan açıklamada, okul servislerinin, okulların açıldığı gün okul çevrelerindeki İSPARK otoparklarında saat 14.00’e kadar ücretsiz araç park edebilecekleri belirtildi. Ayrıca, okul ve personel servislerinin de toplu ulaşım araçlarının kullandığı otobüs yolunu kullandığı bildirilirken, kaza durumunda ücretsiz çekici hizmetinin de verildiği ifade edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan önlemler şöyle;
- Otobüs durakları önlerine, yakınlarına park eden ticari taksi veya özel araçlara izin verilmiyor.
- İETT, metrobüs hattı ve otobüslerde ek sefer koydu.
- Şehir Hatları vapur seferleri arttırdı.
- Metro, hafif metro-füniküler azami sıktıkta sefer düzenleyecek.
- Trafik akışını sağlamak için 1.559 polis görev yapıyor.
- İl Jandarma Komutanlığı Sorumluluk Bölgesi’nde yaklaşık 800 personelle (Emniyet, Trafik, Asayiş) görev yapıyor.
- İstanbul genelindeki okullar çevresinde ara sokaklarda 1.000 Zabıta Memuru trafik düzenlemesine yardımcı oluyor.
İstanbul’daki 2013 - 2014 yılı okul servis ücret tarifesi ise şöyle;
KM 2013 - 2014 ÜCRET TARİFESİ
0 - 1 140
1- 3 155
3 - 5 165
5 - 7 170
7 - 9 180
9 - 11 220
11 - 13 250
13 - 15 270
15 - 17 280
17 - 19 300
19 - 21 320
21 - 23 340
23 - 25 345
Belediyeden yapılan açıklamada, ücret tarifesi ile ilgili uyulacak diğer şartlar ise şöyle sıralandı:
"- 25 km’ nin üzerindeki her bir km için "3" TL ilave yapılır.
- Köprü geçiş ücreti fiyatlara ilave edilir.
- Kardeş indirimi (Gerekli belgeler ibraz edilmesi ve aynı servisi kullanmaları halinde) birinci çocuk tam, ikinci çocuk %10 üçüncü çocuktan itibaren yüzde 20 indirimli olarak uygulanır.
- Öğretim yılı boyunca resmi ve idari tatiller ücrete tabidir. (Yarıyıl tatili ücreti alınmaz.)
- Yıllık peşin ödemelerde tarife üzerinden en az yüzde 5 indirim uygulanır.
- Bu tarifede yer alan ücretler azami hadleri gösterir. Tarifedeki ücretlere KDV dahildir.
- Ücret belirlenirken mesafe olarak ev ve okul arasında ulaşılabilir en yakın otobüs ve minibüs güzergâh uzunluğu dikkate alınacaktır. Ancak hat üzerinde otobüs, minibüs güzergâhı yok ise ev ile okul arasındaki ulaşılabilir en yakın mesafe dikkate alınacaktır. Ortaya çıkacak anlaşmazlıklar durumunda mesafenin belirlenmesi için yetkili mercii İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’dür.
- Taşımacı, öğrencinin ikametgâh değişikliği, okul değişikliği, okuma hakkını kaybetmesi ve tedavisi uzun süreli hastalık hallerinde servis ücretini iade etmek zorundadır.
- Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin 7.Maddesinin 2. bendinde belirtilen hükümleri yerine getirmeyen taşımacılara Güzergâh Kullanım İzin Belgesi düzenlenmez.
- Taşımacı, Şöför, Rehber personel Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği ve İBB Servis Araçları Yönergesinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludur.
- Bu tarifeyi servis aracının görünür bir yerinde bulundurmak zorunludur.
- Bu tarifelerde belirtilen ücretler resmi ve özel eğitim kurumlarında hizmet veren okul servis araçlarının okul ile öğrenci evi arasındaki taşımacılık hizmetleri için geçerlidir. Rehber personel ücreti bu tarifenin dışındadır. İlgili mevzuatta yer alan standartlara ilave hizmetlerden ferdi kaza sigortası, koltuk sayısından az öğrenci taşınması, lüks sınıf araç kullanılması, özel ambulans anlaşması bulunması, gezi vb. için tarafların aralarında yapacakları yazılı sözleşme ile belirlenen bedeller hiçbir şekilde bu tarife ile ilişkilendirilemez.
- Yukarıda belirtilen kuralların ihlal edilmesinin Trafik zabıtası ve Belediye Zabıtası tarafından tutanakla tespiti halinde taşımacılara Güzergâh Kullanım İzin Belgesi iptal edilerek 1 Ay süre ile düzenlenmez".
Yapılan açıklamada, bu yıl ilk defa velilerin servis taşımacıları ile pazarlık usulü öğrenci taşıma fiyatını belirleyebilecekleri ifade edilerek, “Bu çalışmayla, velilerin kendi servis aracını konfor, güvenlik ve ücret yönünden seçebilecek. Velilere okulda stand kuracak taşımacı esnaf ve şirketlerle pazarlık yapma hakkı getirildi. Taşıma sözleşmeleri sadece veliler ile taşımacılar arasında yapılacak. Velilerin ödeme dengesini zorlamadan, esnafın gelir düzeyine katkı sağlayacak bir artış düşünüldü” denildi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri