Okullarda bulaşıcı hastalık riski

Abone ol

Okullarda bulaşıcı hastalık riski en üst düzeye çıkıyor. Hastalığın bir başkasına geçişi kolay.

Trakya Üniversitesi (TÜ) TIP Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, başarılı bir eğitim için çocukların sağlıklı olmasının şart olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yorulmaz, ”Okullarda 7-8 saat bir arada yaşamak zorunda olan kalabalık öğrenci nüfusu, bulaşıcı hastalığı olan bir çocuğun hastalığının, okuldaki diğer kişilere kolayca geçmesine neden olabilir” dedi.

Okulların açılmasıyla çocukların farklı hastalıklarla karşılaşma tehlikesinin de başladığını ifade eden Yorulmaz, bazı bulaşıcı hastalıkların çok sinsi seyirli olduğunu, çocuğun kendisinin hasta olmamasına rağmen taşıdığı hastalığın diğerlerine geçebildiğini vurguladı.

Yorulmaz, okulların açıldığı dönemde havaların serinlemeye başlamasıyla, çocukların okula ve mevsime adaptasyonunun da güçleştiğine dikkati çekti. Çocukların okulda koşup oynamaları sırasında, terleme ve üşümelerinin sık olduğuna işaret eden Yorulmaz, sınıfların yeterince havalandırılmamasının, sınıf içinde, tozların, mikropların çoğalmasına yol açacağını bildirdi. Yorulmaz, özellikle, astım, böbrek ve kalp hastalıkları, anemi, düztabanlık gibi kronik hastalığı olan çocukların bu anlamda sıkıntı yaşayabileceklerini ifade etti.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Okula başlamadan önce çocukların genel bir muayeneden geçirilmesinin faydalı olacağını bildiren Yorulmaz, her öğrencinin sağlık dosyasının tutulması ve mevcut hastalıkları, hastalık için yatkınlık yaratan özellikleri, yıl içinde görülen sağlık sorunları ve aldıkları tedavinin bu dosyaya işlenmesi gerektiğini belirtti.

Okullarda belirli oralıklarla taramalar yapılmasının öğrencinin sağlığı açısından faydalı olacağına dikkati çeken Yorulmaz, bunun özellikle görme, işitme, bulaşıcı hastalıklar gibi sağlık sorunları için çok faydalı olduğunu kaydetti.

Çocuklara doğru duruş ve oturuş, biçimlerinin öğretilmesi gerektiğini ifade eden Yorulmaz, “Çocuklar kendi ilgi alanındaki sporlara yönlendirilmelidir. Sağlığı korumanın en önemli araçlarından biri de budur” dedi.

Günün Önemli Haberleri