Okkan için 142 Gaffar buluştu

Abone ol

Diyarbakır'da şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ı anma etkinliğine, isimleri Ali Gaffar olan 142 çocuk aileleriyle katıldı.

Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu'nda şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memuru için anma etkinliği düzenlendi.

Etkinlik kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Vali Hüseyin Avni Mutlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri yemekte, Okkan'ın şehit edilmesinden sonra çocuklarına ismini veren aileler ile bir araya geldi.

Daha sonra spor salonunda düzenlenen anma programında konuşan Bakan Eker, 9 yıl önce düzenlenen hain ve kalleş bir saldırıda 5 arkadaşıyla şahadet mertebesine ulaşan Ali Gaffar Okkan'ı andıklarını söyledi.

Okkan'ın, Diyarbakır'da travmaların, faili meçhul cinayetlerin yaşandığı, insanların endişe ve korkuyla birlikte yaşadığı bir dönemde Diyarbakır'a emniyet müdürü olarak atandığını kaydeden Eker, Okkan'ın, Diyarbakır'da hem idarecilik tarihine hem de emniyet tarihine adını altın harflerle yazdıracak önemli olaylara ve tecrübelere öncülük ettiğini ifade etti.

Okkan'ın, teröristlerce, halkın arasına girmeyi başardığı için öldürüldüğünü, teröristin istismar alanlarından birisini kapattığını anlatan Eker, teröristin kamu ve güvenlik görevlisinin vatandaşa eziyet etmesini ve vatandaş arasındaki ilişkilerin kopmasını istediğini vurguladı.

Eker, Okkan'ın, Diyarbakırlıların emniyet müdürlüğündeki temsilcisi gibi davrandığını, Diyarbakırlıların da bunu yürekten benimsediğini aktardı.

Okkan'ın, Diyarbakırlılarla Sur diplerinde oturup ciğer kebabı yediğini, stadyumda Diyarbakırspor'un coşkusunu, başarısını kutladığını, yaşadığını dile getiren Eker, Okkan'ın yoksullarla oturup çay içmesini bildiğini, onların düğünlerine ve taziyelerine katıldığını, acılarını paylaştığını, sevinçlerine ortak olduğunu anlattı.

-''BU NE BASKIYLA, NE TEHDİTLE OLACAK BİR ŞEY''

Bakan Eker, şöyle konuştu:

''Bunun için Okkan örnek bir olaydır. Hepimizin bütün kamu yöneticilerinin Okkan'ın hayatından ve idareciliğinden alacağı dersler var. Diyarbakır halkı asil bir halktır. Fedakar davranmasını bilmiştir. Hiç tahmin etmiyorum Türkiye'de başka bir vilayette bir kamu, bir polis şefinin ve müdürünün ardından 170 çocuğa ismi verilsin. 24 Ocak 2001 tarihinden sonra Diyarbakır'da doğan erkek çocuklarından bizdeki kayıtlara göre tam 170 tane Ali Gaffar ismi var.

Bugün aramızda 142 tanesi var. 127 tanesi okul çağında. Esnafların dükkanlarında Okkan'ın fotoğrafı var. Bu yürekten gelen bir minnet, sevgi ve şükranın ifadesidir. Bu ne baskıyla, ne tehditle olacak bir şey değil. Diyarbakırlının dostluğa, vefaya, adil bir yönetim anlayışına, halka yakın duran bir bürokrata ne kadar sahip çıktığının göstergesidir. Diyarbakırlı bunu göstermiştir. Çocuklar ve aileleri aramızda. Onu rahmet ve minnetle anıyoruz.''

Eker, ''Barış ve Kardeşlik Projesi''ni hayata geçirirken bu örnek davranışlardan da ders almaları, bunları hayata geçirmeleri gerektiğini, başarının burada gizli olduğunu, Okkan'ın birçok alanda Diyarbakırlıların sorunlarına çözüm ürettiğini belirterek, Diyarbakırspor'un bugünkü pozisyon ve başarısında Okkan'ın emeği ve katkısı bulunduğunu vurguladı.

''O, asık suratlı, halkı tehdit eden polis şefi değil, halkın temsilcisiydi. Halktan biri olarak halkın benimsediği onun da halkı benimsediği kişi olarak yaşadı. Ben kendisini Kars Emniyet Müdürü iken tanıdım. Onunla uzun bir yolculuk yaptım'' diyen Eker, onu tanımanın kendisi için kazanç olduğunu sözlerine ekledi.

Daha sonra şehit Emniyet Müdürü Okkan'ın hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisi sunuldu. Ali Gaffar isimli çocuklar da şehit Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun fotoğraflarına karanfil bıraktı.


Günün Önemli Haberleri