OHAL sebebiyle atanamayan doktorlar ne olacak?
Abone olOHAL nedeniyle okullardan mezun olup atanamayan binlerce doktor var. Kimi manavda kimi de markette çalışıyor. Peki OHAL nedeniyle atanamayan doktorlara ne olacak? Atanamayan doktorlarla ilgili yeni düzenlemeler yapılacak mı?
15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra OHAL ilan
edildi. OHAL'in ilan edilmesi aynı zamanda birçok güvenlik
soruşturması demek. OHAL döneminde mezun olan ve güvenlik
soruşturması nedeniyle atanamayan bin 100 doktor ne olacaklarını
merak ediyor.
29 Ekim 2016'da çıkarılan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 657 Sayılı Devlet Memuru yasasına ek yapıldı ve devlet memurluğuna alınacaklar için "güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılmış olması" koşuluna yer verildi. Bu kararnameye kadar, doktorlar gizlilik derecesi bulunan kurumlarda çalışmadıkları sürece herhangi bir soruşturmaya girmeksizin, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra en fazla 2 ay içerisinde atanıyor ve göreve başlıyordu. Fakat OHAL koşullarında memur atamalarına getirilen bu zorunluluk doktorları da etkiledi. Geçtiğimiz Haziran/Temmuz aylarında mezun olan yaklaşık 1100 hekim, 6 aydır haklarındaki güvenlik soruşturmasının tamamlanmasını ve kamu personeli olarak çalışmalarına engel olup olmadığının açıklanmasını bekliyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI Sağlık Bakanlığı, "Daha önce de açıklandığı üzere gecikmeler güvenlik soruşturmalarından kaynaklanmaktadır ve güvenlik soruşturmaları tamamlandıkça hekimlere tebligatlar yapılmaktadır" dedi. Henüz atanamayan hekimler ise kendi dönemlerinde mezun olan başka hekimlerin tebligatları yapıldığı için endişe içinde olduklarını, maddi manevi zorluk yaşadıklarını ve atanamamış olmalarından ötürü çevrelerinde ciddi bir mahalle baskısına maruz kaldıklarını anlatıyor.
ANNEM İÇİN OKUDUM AMA... Genç kadın, acil durumundan ötürü annesini özel bir hastaneye kaldırmak zorunda kaldıklarını ama taburcu olduktan sonra annesini parasızlıktan kontrole götüremediklerini söylüyor. Bu sebeple iş aramaya başladığını ancak bir eczanede yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Geçen çırak arayan bir eczaneye uğradım, 'Biz doktor çalıştırmaktan utanırız' dediler ve işe almadılar. O yüzden market kasiyerliği, garsonluk gibi işlere bakıyorum. Bu süreçte inşaat işçisi olarak çalışmak zorunda kalan arkadaşım bile var. "Kendimi çok kötü hissediyorum çünkü ben yıllardır annem için okudum. Mezun olunca doktorların hemen atanacağını bildiğimden doktor olmak istedim, aileme maddi olarak hemen yardım edebilmek için. Yıllarca zaten maddi zorluklar içinde yaşadık." Atanamadığı için akrabaları ve çevresi tarafından sürekli itham edildiğini anlatan genç kadın, "Ben artık rüyamda bile kendimi suçluymuşum gibi görüyorum" diyor. Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi'ne atanan ve bir aylık evli olan bir doktor da, iş başvurusu yaptığında 'Biz kalkıp bir doktoru bu işte çalıştıramayız' yanıtını aldığını fakat çalışmak zorunda olduğunu anlatıyor: "Bunca yıl okumuş ve 28 yaşına gelmiş bir insan olarak ailemizi geçindirmemiz gerekiyor. Şu an hamallık yapmam gerekse gidip hamallık yapacağım, borç içindeyim. İnanın ben dahil birçok arkadaşımız depresyonda. Süreç biraz daha uzarsa intihar vakalarının başlayacağına inanıyorum. Altı aydır evden dışarı, insan içine çıkamıyoruz."
SORUŞTURMAYI GEÇEMEYENLER ÖZEL HASTANEDE
ÇALIŞAMAYACAK Şanlıurfa'ya ve Mersin'e atanan
iki farklı doktor bu durumu şöyle özetliyor: "Atandığımız
hastanelere bizden önce atanan arkadaşlarımız nispeten daha iyi
bölümlere yerleşebiliyorlar. Ayrıca önden giden hekimler
ilçelerindeki aile hekimliklerine başvurup aile hekimi
olabiliyorlar. "Atandığımız hastanelere bu süreçte bizden önce
atanan hekimler, meslektaş dahi olsak, ister istemez bizimle ilgili
şüpheye düşebiliyor, bunun duyumlarını alıyoruz. Ayrıca bu dönemde
herhangi bir sigortamız yok, tedavi ücretlerini kendimiz ödüyoruz.
Doktor olduğum halde tedavi haklarımdan faydalanamıyorum."
Konuştuğumuz tüm doktorlar, olumlu ya da olumsuz geri kalan 1100
doktorla ilgili güvenlik soruşturmalarının bir an önce, ve tek
seferde açıklanmasını talep ediyor. Devlet memuru olmak için
güvenlik soruşturmasından geçemeyen doktorlar ise kamu
hastanelerindeki iki yıllık zorunlu hizmetlerini
gerçekleştirmedikleri için, ileride özel hastaneler dahil hiçbir
kurumda doktorlar mesleğini icra edemeyecekler.