OGSden kaçak geçen yandı

Abone ol

Köprülerden kaçak geçiş artık alışkanlık oldu. Ama bunun cezası da ağır... Uyanıklık yapanlar ve kaçak geçiş yapanlar yandı!

Köprü ve otoyollardaki trafiği rahatlatan otomatik geçiş sistemi (OGS), 'uyanık' şoförler tarafından istismar ediliyor.

Kaçak geçiş yapan bazı araç sahipleri, plakayı çamurla kapatıyor, kimileri de rakamları değiştiriyor.

UYANIKLARA 7 YIL HAPİS

Ancak bunun cezası ağır. Para ödememek için plakasını gizleyenler, 7 yıl hapisle yargılanıyor. Bunun örneklerinden biri İstanbul Üsküdar'da yaşandı.

3 YTL'DEN KAÇTI ŞİMDİ YANDI

Yeni aldığı motosikletiyle köprüden geçen Cem Susal, daha önce aynı plakayla 5 kez kaçak geçiş yapıldığını öğrendi. Polisle birlikte uzun bir araştırma yürüten Susal, sonunda plakasını kullanan kişiyi buldu. Motosikletin plakası '21 58' ile bitiyordu. F.E. isimli sürücü ise kendi motosikletinin '21 53' olan plakasını tahrif etmiş, 3'ü kalemle 8'e çevirmişti. Bu tespit edilince hakkında 'nitelikli dolandırıcılık'tan dava açıldı. 3 YTL'den kaçan F.E., şimdi 7 yıl hapisle yargılanıyor.

SAVCILAR DA İŞTEN ŞİKAYETÇİ

Her gün onlarca dosyanın iletildiği Ağır Ceza savcıları da durumdan memnun değil. Zaten iş yükü ağır olan Ağır Ceza savcılarının bir de 3 YTL'lik kaçak geçiş dosyalarıyla uğraşmak zorunda kalması, büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Çoğu dosyanın tespit edilemediği için takipsizlikle sonuçlandığını bildiren savcılar, bu konuda yasada değişiklik yapılması gerektiğini bildiriyor. Türk Ceza Kanunu'nun 158. maddesinde, kamu kurumlarını dolandırmak suçuna iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası düzenleniyor.

Plaka tespit edilince yargı süreci başlıyor

Köprü ve otoyollardan kaçak geçiş yapan araç sahiplerine geçiş ücretini ödemeleri için 3 günlük süre tanınıyor. Bu süre içinde parayı hesaba yatırmayanlara geçiş ücretinin 11 katına varan ceza uygulamasına gidilerek, 3 YTL'lik borç, 33 YTL'ye çıkabiliyor. Gişelerdeki kameraların tespit ettiği plakalar, otomatik olarak kontrol merkezindeki Karayolları görevlilerinin bilgisayarlarına işleniyor.

Kaçak geçiş yapan araçların kayıtları belirli aralıklarla toplanıp Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletiliyor. Borcunu ödemeyen ruhsat sahiplerinin isimleri defterdarlıklar aracılığıyla vergi dairelerine asılıyor. Listelerin asılı kaldığı 1 ay içinde ödeme yapmayan sürücüler için bu kez Maliye Bakanlığı yetkililieri devreye giriyor.

Günün Önemli Haberleri