Öğretmenler YGS'ye girip soruları alacak!
Abone olYGS 2014 için ÖSYM'nin soruları açıklamama kararına karşı dershaneler önlemini çoktan almış. Sınavlara öğretmenler de giriyor.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için geri sayım başladı. Adaylar 23 Mart Pazar günü sınava girecek. ÖSYM'nin soruları açıklamaması ihtimaline karşı dershaneler çoktan önlem almış, branş öğretmenleri sınava girip soruları görecek.
ÖSYM’nin soruları yayınlamayacak olması, “Kontrol mekanizması ortadan kalkıyor, öğrenciler hatalarını görüp kendilerini geliştiremeyecek” yorumlarına neden olurken, YÖK Yönetim Kurulu kararıyla soruların tamamının açıklanması önerildi.
Öte yandan dershane ve okulların ‘sivil denetim’ başlatarak, branş öğretmenlerini sınava soktuğu öğrenildi. Buna göre, öğretmenler soruları ezberleyip daha sonra öğrencilere çözdürecek, böylece öğrenciler de kendilerini değerlendirebilecek.
Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, kendi kurumlarından da sınava giren öğretmenler olduğunu belirterek, “Mantıklı olan da budur. Soruların tarzının, şeklinin görülmesidir. Tamamen kendi mesleklerine yönelik bir uygulama. Özellikle sorular bu yıl açıklanmayacağı için yapılan bir uygulama değil’’ dedi. Ardıç, soruların açıklanmamasının da hukuksal sorunlara neden olacağına dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“ÖSYM, Bilgi Edinme Yasası kapsamından çıkınca, soruların yüzde 10’unun açıklanacağı söylenmişti. Şimdi YÖK yönetim kurulu yüzde 20’sini açıklama kararı almış. Yönetim kurulu isterse yüzde 100’ünü de açıklayabilir. Sadece toplanıp karar almalarına bağlı. ÖSYM’nin soru havuzu oluşturmak için yeterli kaynağı olduğunu düşünüyorum. ÖSYM’nin bu uygulaması şeffaflıkla örtüşmüyor. İnsanlar hak aramak için hukuk mücadelesine girişecekler. Henüz uygulama olmadığı için kimse dava açmaz, ama pazar gününden sonra öğrencilerin, velilerin dava açma ihtimali var.”
YGS 2014 SORULARI AÇIKLANMAYACAK... ÖSYM YGS 2014 SORULARI AÇIKLAMASI
KONTROL KALKIYOR
Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ise, “Geçmiş yıllarda mahkeme kararı ile soru iptalleri oldu. Bunları ÖSYM iptal etmedi, uzmanlar soruları inceledi aileler de dava açarak soruları iptal ettirdi. ÖSYM, kontrol mekanizmasını ortadan kaldırmış oluyor. Sınava giren öğretmenler olabiliyor. Amaç soruları görüp, bir sonraki yıl öğrencilere ona göre soru hazırlamaktır’’ dedi.
HATASINI GÖREMEYECEK
Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da, YGS’ye girecek öğrencilerin kendilerini değerlendiremeyeceğini belirterek, “Sınavın görevlerinden biri de çocukların soruları görüp kendilerini geliştirmeleridir. Öğrenciler ne yaptığını göremeyeceği için kendisini geliştiremeyecek. Kamuoyu soruların doğruluğunu, yanlışlığını tartışamayacak” dedi.