Öğretmeni olmayan köye Fransızca kursu
Abone olTürkiye'den bir eğitim manzarası... Yetersiz öğretmen...Birleştirilmiş sınıflar... ama bu köyde şaşırtan bir de kurs var...
Kars Kafkas Üniversitesi Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen göndermediği Boğatepe köyü'nde Fransızca kursu açtı. Köyde kadınlar şimdi Fransızca öğrenmeye çalışıyor.
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile bir Fransız Derneği olan TAMADI’nin yaptığı anlaşma sonucu Fransa ve Belçika’dan gelen turistler Haziran ve Eylül aylarında şifalı bitkileri araştırmak ve yayla turizmi’ ni gözlemlemek maksadıyla Boğatepe köyünde ağırlanacak.
Merkeze 55 km mesafedeki 65 haneli Boğatepe Köyü'ndeki kadınlar, yazın köylerindeki Tıbbi Bitkileri araştırmak için Yayla Turizmi amacıyla gelen turistlerle iletişim kuramayınca, çareyi Fransızca öğrenmekte buldu. 2007 yılında bir araya gelen 30 ev kadını, Avrupa Birliği'nin fonlarıyla hazırlanan projeler kapsamında kurdukları Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği'nin desteğiyle bahçelerinde şifalı bitkiler yetiştiriyor. Kırlardaki şifalı bitkileri toplayarak doğal ilaç yapan kadınlar dil öğrenerek köylerini daha iyi tanıtmaya çalışıyor. Kafkas Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yar.Doç. Dr Mustafa Kol tarafından verilen Fransızca Kursuna 15 kadın kursiyer katılıyor.
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı Zümran Ömür kurdukları Dernek ve Fransızca Kursuyla köylü kadınların yaşamda bir adım öne çıkacağını belirterek, "Önceden bütün bitkilere 'ot' diye bakıyorduk. Ama köyümüze gelen uzmanlar bize köyümüzde fazlasıyla şifalı bitki olduğunu göstererek onları nasıl toplayacağımızı ve kurutup koruyacağımızı bilimin de yardımıyla öğrettiler. Bitkilerin faydalarını öğrendikten sonra köyümüze ilaç girmez oldu.Önceden köydeki insanlara özellikle kadınlara ikinci sınıf bir insan gibi bakılıyordu.Ama biz kadınlar kurduğumuz dernekle kadının istediğinde en ön saflarda olacağını kanıtladık.Işte köyümüz Boğatepe kadınları bunun en iyi örneklerinden biridir .Öğrenmenin üretmenin yaşı yoktur.Fransızca öğrenerek köyümüze gelen turistleri daha iyi karşılayabilir,hatta gelen turist sayısını ve bölgeye ilgiyi arttırabiliriz” dedi.
' BU SAYEDE TURİST ARTACAK'
Kursa yeni katılan Sevim Haskarabağ ise öğrenmek, insanın kendini geliştirmesi çok güzel bir şey hem biz hem de çocuklarımız için köyümüzden bir kişinin bile yabancı dil bilmesi köye gelen turistlerin daha iyi vakit geçirmesi anlamına geliyor. Bu sayede turist sayımız artacak belki ilerde çocuklarımızın kursa bile ihtiyaca kalmayacak gelen turistlerden birebir öğrenecekler. Dernek aracılığıyla, insan ve çevre sağlığına son derece yararlı otların olduğununun bilincine vardık. Köyümüze gelen insanlarla tanışıp iletişim kurduk. Kendimize olan özgüvenimiz ve sosyal faaliyetlerimiz arttı. Çevreden tepkiler aldık ama umursamadık, umarım bizler Kars ve çevremizdeki bütün kadınlara örnek oluruz" diye konuştu.
PRATİK SORUNLARI OLMAYACAK
Gönüllü Fransızca kursu veren Mustafa Kol'da Çok zorlanmalarına rağmen çok cesur ve azimli olduklarını belirterek şunları söyledi: “Geçen yıl Boğatepe Köyüne deneme amaçlı bir tur düzenlendi. Gelen turistlerle çevredeki vadileri yaylaları gezip köyde konakladık. Deneme turunda turistler köyü, doğal hayatı çok beğendiler fakat konakladıkları evlerde sohbet edemedikleri için sıkıldıklarını söylediler. Bu durumu köylülerle konuştuk ve biz de böyle bir karar aldık iyide oldu. Kadınlar çok azimli
Hafta sonları verdiğimiz kursa üniversitedeki öğrencilerim de katılıyor. Fransızca çok zor bir dil hiç bozulmamış, aksanı çok ağır olmasına rağmen her yaş grubundan öğrencilerimiz var. Işe başlarken kalabalık başladık. Bu arada korkup kaçanlar oldu. Devam eden 15 kişinin geneli ilkokul mezunu olduğunu da belirteyim. Türkçe’nin Dilbilgisi Kurallarını doğal olarak bilmiyorlar bu durumda öğrenmeleri biraz zor oluyor. Ama hepsi çok azimli turistlerle pratik yapma olanağı olursa daha da gelişebilirler. Çünkü dil öğrenmeninen temel yolu karşılıklı pratik yapmadır."
www.politikars.com