Öğretmen veresiye yaşıyor
Abone olBağımsız Eğitimciler Sendikası Genel AR-GE Sekreteri Bekir Candan, öğretmenlerin borç içinde yüzdüğünü savundu.
Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel AR-GE Sekreteri Bekir Candan, Sendika AR-GE Kurulu olarak hazırladıkları raporu değerlendirirken, son dört yılda Türkiye ekonomisinin yüksek oranlarda büyüdüğü hükümetçe iddia edildiği halde, eğitimcilerin ekonomik durumunun tersine bir gelişme göstererek küçüldüğünü belirterek, ''Türkiye büyüdükçe öğretmen küçülüyor. Ancak, borçlanma açısından Türkiye ekonomisi ile öğretmenin ekonomisi birbirine benziyor. Öğretmen de Türkiye gibi veresiye yaşıyor'' dedi.
ÖĞRETMENDE TÜRKİYE GİBİ VERESİYE YAŞIYOR
İntiharlara, aile facialarına yol açarak binlerce ocağı söndüren banka borçları, eğitimcilerin de kabusu olmuş durumda… Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın, ''Öğretmenlik ve Veresiye Yaşam'' raporuna göre; eğitimciler 2007’de, 2006 ve 2005’e göre daha çok borçlandılar.
Her 100 eğitimciden 93’ü, bir şekilde borç alarak yaşıyor. Kredi kartı borçları yüzünden kara listeye alınanların oranı, yüzde 120 yükseldi. Eğitimcilerin banka borcu bir yıl öncesine göre 2007’de yüzde 85 oranında arttı.
Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın; 1200 eğitim çalışanıyla yaptığı araştırma ve anket verileri ile resmi ekonomik parametlere dayanılarak gerçekleştirdiği araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı.
BORÇ HANESİNİN EN TEPESİNDE KREDİ KARTLARI VAR
Kamu çalışanlarının yüzde 42’sini oluşturan, 900 bin kişilik eğitim camiasının, bankalarla başı adeta dertte…. Eğitimcilerin, borç hanelerinin en başında kredi kartları bulunuyor. Öğretmenlerin yüzde 45’i kredi kartları, yüzde 23’ü ise ev ve araba kredisiyle bankalara borçlandı. Eş, dost, arkadaş ve akrabalara borcu bulananların oranı yüzde 14 iken, mağazalara ve tanıdık esnafa borçlananların oranı ise yüzde 11’de kaldı. Borcu bulunmayan eğitim çalışanlarının oranı yüzde 7 olarak belirlendi.
ÜÇ BÜYÜK İLDEKİ EĞİTİMCİLER DAHA BORÇLU
Rapora göre; İstanbul, Ankara ve İzmir’de çalışan eğitimcilerin daha çok borcu bulunuyor. Borçluluk sıralamasında, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirler en ön sıraları paylaşıyor. En az borcu bulunan eğitimciler ise daha çok taşrada yaşayanlar... Merkez Bankası verilerine göre; bankaların tüketicilerden konut, taşıt ve diğer tüketici
kredileri ile kredi kartı alacaklarının 2007 yılında, 2006 ve 2005 yılına göre 18,8 milyar YTL artarak 45,5 milyar YTL'ye yükselmiş durumda… Ayrıca eğitimcilerin bankalara olan borçlarının, 2007’de, 2006 yılına göre yüzde 85 oranında arttığı belirtiliyor.
KREDİ KARTI BORÇLARI BİR YILDA YÜZDE 65 ARTTI
Bir önceki yıla göre banka kredi kartı borçlarında yüzde 65 oranında artış kaydedildi. 2006 yılında, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemedikleri veya gecikmeli ödedikleri için kara listeye eklenenlerin sayısı, 2005 yılına oranla yüzde 120 arttı.
TÜKETİM, GELİRE DEĞİL BORÇLANMAYA ENDEKSLİ ARTIYOR
Tüketimdeki artışın vatandaşın gelirlerindeki iyileşmeye değil, borçlanmaya bağlı bir artış olduğunu ifade eden CANDAN, '2007 yılında öğretmenlerin bir önceki yıla göre daha fazla borçlandıklarına dikkati çekerken şunları kaydetti:
BANKALAR EĞTİMCİLERİ, EĞİTİMCİLER DE HÜKÜMETİ KARA LİSTEYE ALDI!
CANDAN, bankaların tıpkı “kravatlı tefeciler” gibi davrandıklarını savunarak, “hiçbir insaf ve i’zan ölçüsüne sığmayacak boyuttaki kredi kartı ve kredi faizleri ile onbinlerce eğitim çalışanı, bankaların kara listelerine alınmış durumdadırlar!. Bankaların kara listeye aldığı eğimciler de hükümeti kendi kara listelerine almışlardır!”