Öğretmen maaşına göz dikildi

Abone ol

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, bazı Milli Eğitim Müdürlüklerini eleştirdi.

Bankalarla yapılan anlaşmalarla sağlanan "promosyon" adı altındaki ek gelirlerin çalışanlara verilmek yerine okulların devletçe karşılanması gereken elektrik, telefon, yakıt giderleri yanında, boya, badana ve dekorasyon gibi harcamalarında kullanıldığını söyleyen Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan AVCI, Bazı il ve ilçelerde okullar yerine milli eğitim müdürlüğünün bankalarla anlaştığını ve bankalardan alınan promosyonlarla “okul yapımı, araç alımı, makam odası tefrişi, kurumun araç-gereç ihtiyacının giderilmesi” gibi konularda kullanıldığını söyledi.

ÇALIŞANLARA İSTEDİĞİ BANKAYLA ÇALIŞMA HAKKI VERİLMELİDİR.

Maaşların karşılığı olarak bankalardan alınan promosyonlar çalışanların vicdanını gerçekten rahatsız etmeye başladı. Görevi çalışanlarının haklarını savunmak olan Milli Eğitim Bakanlığı maalesef bu konuda duyarsız kalmaktadır. Ülkemizde genel hukuk kuralları yerine, güce dayalı öznel hukuk kuralları hakim olmaktadır. Promosyonlar çalışanlara eşit bir şekilde paylaştırılmalıdır. Hatta her çalışana istediği bankayla çalışma hakkı verilmelidir. Bankalar kurumlarla değil, çalışanlarla anlaşmalıdır, diye konuşan AVCI, şöyle kaydetti; Banka ile okul arasında 2 ile 3 yıl arasında değişen sözleşmeler imzalanıyor. Ancak son dönemde bankalar arasındaki rekabetin artması nedeniyle, promosyon yüksekliğine göre anlaşma yapıldığı görülüyor. Yaklaşık 50 personeli olan bir okul için 10-13 bin YTL arasında promosyon teklif ediliyor. Sözleşme uzadıkça veya personel sayısı arttıkça promosyon miktarı da yükseliyor.

AVCI, “KURUM İSTERSE PROMOSYONLARI PAYLAŞTIRABİLİR”

Muhasebat Genel Müdürlüğü "promosyon gelirlerinin" varlığını kabul etmiş ve bu paranın değerlendirilmesinde tahakkuk dairelerini yetkilendirmiştir. Bu kararla çalışanların promosyon imkanından pay almasının önü açılmış, kurumların bu konuyla ilgili bahanesi kalmamıştır.

MEMURLAR PROMOSYON PAYLARINI İSTEYEBİLİR.

Bazı kamu kurumları banka promosyonlarını çalışanlarına paylaştırıyor. Bu uygulamanın tüm kamu kurumlarında yaygınlaştırılması için memurların haklarını araması gerekiyor. Banka promosyonlarıyla sağlanan ek gelir kişi başına yılda ortalama 150 YTL tutarında kazanç getiriyor. Banka promosyonlarını çalışanlara paylaştırmayan kuruluşlar üzerinde öğretmenlerimiz baskı yaratmalıdır. Öğretmenlerimiz gerekirse dilekçelerle kurumuna ve bankaya başvurarak alınan promosyondan payını istemesi gerekir.

MEMUR MAAŞLARINDAN KAZANILAN RANT YILLIK 3 MİLYAR YTL

Memur maaşlarını kendi hesaplarında tutmak isteyen bankalar maaş ödeme sözleşmesi yapılması karşılığında kurumlara yıllık maaş toplamlarının ortalama yüzde 7’si oranında bir tutarı promosyon olarak ödüyor. Promosyon, bağış adı altında da isimlendiriliyor. Bu yaklaşımla bankalar tarafından kurumlara ödenen promosyon tutarının ortalama yıllık 2,5 ila 3 milyar YTL arasında değiştiği tahmin ediliyor.

BANKALAR MEMURU YOLUNACAK KAZ OLARAK GÖRÜYOR!

Kurumlarla değil çalışanlarla anlaşma yaparak promosyonu çalışana yansıtmasının uygulamada mümkün olamayacağını savunan bankalar için memur maaş ödemeleri “ballı” mevduat. Mevduat hesabı olan müşterilerine faiz ödeyen bankalar, memur maaşları sayesinde maliyetsiz kaynak imkanına kavuşuyor. Maaşlar ödenmeden birkaç gün önce bankadaki hesaba geçiriliyor. Banka çalışan adına yatırılan maaşı bu süre içinde değerlendirme imkanı buluyor. Çalışanların maaşından çekmediği kısım ise bankanın ileri günlerdeki ek kaynağı oluyor. Ayrıca maaş hesabı bulunan müşteriler bankacılık işlemlerini da aynı bankadan yapınca bankaya komisyon geliri sağlıyor. Buna ek olarak, maaş hesabı bulunanlara verilen kredi kartları, bankalar için karlı bir müşteri portföyü oluşturuyor.

Günün Önemli Haberleri