Öğretmen formasyonunda devrim
Abone olÖğretmen olabilmek için gerekli şart olarak uygulanan formasyonun, öğretmen eksiği yüzünden branş derslerinde uygulanmamasına son verildi.
Öğretmen olabilmek için gerek şart olarak uygulanan formasyon, branş derslerinde uygulanamıyor, ilköğretim okullarından, liselere kadar sınıf öğretmenleri dahil birçok derse alanlarının formasyonu olmayan öğretmenler giriyordu.
Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı bilgisayar, müzik, resim, beden eğitimi ve din kültürü derslerinin bu alanlarda formasyonu olan branş öğretmenleri tarafından verilmesi için çalışmalar başlattı.
Bu tabloyu yorumlayan Türk Eğitim Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan, bakanlığın branş derslerini branş öğretmenlerine verdirme girişimini olumlu bulduklarını belirterek, "Bugüne kadar öğretmen açığı branş dışı öğretmenlere branş dersi verdirilerek, kadrolu öğretmen yerine ise ücretli öğretmenle kapatılmaya çalışılmıştır. Bakanlık fizik, matematik, tarih, din kültürü, yabancı dil ve benzeri derslere de branş dışı öğretmenlerin girmesini yasaklamalıdır" dedi.
"Eğitimde kalite düşüyor"
Bakanlığın hesaplamalarına göre, bilgisayar, müzik, resim, beden eğitimi ve din kültürü derslerinin branş öğretmenlerine verdirilmesi durumunda 72 bin yeni öğretmene ihtiyaç duyulacağını vurgulayan Bostan, "İlköğretim sınıf öğretmenleri esas olarak ilk üç sınıfta derslere girmeleri gerekirken, dördüncü ve beşinci sınıflarda Türkçe, Yabancı Dil, Müzik, Resim, Beden, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler gibi branş derslerine de girmektedir. Halbuki sınıf öğretmeninin formasyonu bu dersleri vermeye elverişli değildir. Bu durum eğitimde kaliteyi düşürmektedir" şeklinde konuştu.
Önümüzdeki yıldan itibaren liselerde dört yıllık eğitime geçileceğini, anaokulu eğitiminin de iki yıl zorunlu hale getirileceğini hatırlatan Bostan, "Bu uygulamalar mevcut öğretmen açığını daha da katlayacaktır. Ortaokul branş derslerinin kadrolu öğretmenler tarafından verilmesi ve liselerin 4 yıla çıkartılmasıyla mevcut öğretmen açığına 100 bin yeni açık daha eklenecektir.
Halbuki bu seneye kadar alınan 10 bin öğretmenden bilgisayar ve İngilizce dışında kalan branşlarda bin öğretmeni geçmemektedir. Bakanlığın konunun ehemmiyetini dikkate alarak Maliye Bakanlığı'ndan kadro istemesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Haber: İsmail Zelvi
Kaynak: