Öğretmen atamalarına dava
Abone olÖğretmenlerinin Atama Yönetmeliği"nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açıldı.
Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, "Milli Eğitim Bakanlığı
Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nin bazı
maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle
Danıştay'a dava açtıklarını söyledi.
Adıbelli, yönetmeliğin 6. maddesinde düzenlenen "Eğitim Personeli Planlama ve Değerlendirme Kurulu"nun yasa ile kurulması gerektiğini belirterek, bunun yönetmelikle kurulmasının hukuka aykırı olduğuna dikkati çekti.
Öğretmenliğe ilk defa atanacaklarda "40 yaşından gün almama" şartının getirildiğini anımsatan Adıbelli, bu konuyla ilgili sözleşmeli öğretmenler için getirilen muafiyetin, kadrosuz usta öğreticilere ve özel sektör veya özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlere tanınmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte öğretmenlik görevini sürdürenlerin zorunlu hizmetten muaf tutulduğunu anımsatan Adıbelli, "Ancak, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte zorunlu hizmetini sürdürenler 26/2. maddede öngörülen 3 yıllık çalışma süresini doldurmadıkları gerekçesiyle bu muafiyetten fiilen yararlanamamaktadır" dedi.
Aday öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme
istemlerinde bulunamamalarının, özür durumu yer değiştirmelerinin
amacına uygun olmadığını ve ayrıca bunun Anayasa'ya da aykırı
olduğunu ileri süren Adıbelli, yönetmeliğin 14. ve 15. maddeleri
kapsamında öğretmenliğe atananların, özür durumundan yer değiştirme
isteğinde bulunabilmesi için son olarak atandıkları görev
yerlerinde en az bir yıl süreyle görev yapmış olmaları
zorunluluğunun öngörülmesinin Danıştay kararına açıkça aykırı
olduğunu öne sürdü.
YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU İÇİN DAVA
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da yaptığı yazılı açıklamada, bakanlığın, kendi çıkardığı yönetmeliğe aykırı kılavuz yayınladığını, böylece öğretmenlerin daha da mağdur edildiğini ileri sürdü.
Koncuk, açıklamasında, MEB'in Yer Değiştirme Kılavuzunda, "Aylıksız izinli olarak, asker öğretmenlik hariç askerlikte geçirilen süreler ile eğitim-öğretim kurumları dışındaki kurumlarda geçirilen geçici süreler il içinde yer değiştirmeye esas olan iki, iller arasında üç yıllık sürenin hesabında dikkate alınmayacaktır" hükmünün yer aldığını belirterek, bunun bir çok öğretmenin atama talebinde bulunmasına engel olduğunu öne sürdü.
Bu durumun "Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nin ilgili maddelerine aykırı olduğunu savunan Koncuk, "MEB, kendi çıkardığı yönetmeliğe aykırı kılavuz yayınlamıştır. Yönetmelik ile hüküm altına alınan bir konunun kılavuz ile son anda değiştirilmesi öğretmenlerin daha da mağdur edilmesine neden olmaktadır" dedi.
Koncuk, kılavuzdaki bu maddenin iptali için Danıştay'a dava
açtıklarını bildirdi.