Öğretmen anketi sonuçları şoke etti
Abone olEğitim-İş Sendikası'nca yapılan öğretmen anketinin sonuçları şoke etti. Öğretmenlerin yüzde 62'si psikolojik sorun yaşıyor. Eğitimcilerin yüzde 79'u ise çocuklarının tam dolarak beslenmediğini söylüyor.
Eğitimciler, 24 Kasım Öğretmenler
Günü’ne mutsuz ve umutsuz giriyor.
Eğitim-İş’in 24 ilde 833 öğretmen ile yüz yüze görüşerek yapılan anketinde çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Raporda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 1379 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının ise (yoksulluk sınırı) 4492 lira olduğu vurgulandı.
Raporda, 15 yıllık deneyimli bir öğretmenin yoksulluk sınırının neredeyse yarısı kadar olan 2478 TL maaş aldığı anımsatıldı.
Araştırmada dikkat çeken bazı sonuçlar şöyle:
MESLEKİ VERİMİ DÜŞÜYOR
“Öğretmenlerin yüzde 89’u mesleğinden elde ettiği geliri, yüzde
86’sı yılda bir kez verilen eğitim öğretime hazırlık ödeneğini
yetersiz buluyor. Öğretmenlerin yüzde 83’ü maaşının düşük olması
nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünürken, yüzde
79’u gelirindeki yetersizliğin mesleki verimini düşürdüğünü
belirtiyor. Eğitimcilerin yüzde 89’u 20.77 liralık çocuk yardımının
ve 9.21 lira olan ek ders ücretinin de yetersizliğinden dert
yanıyor. Yüzde 86’sı gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerle benzer
çalışma koşullarına sahip olmadıklarını kaydediyor.
ÖĞRETMENLER ÇOCUKLARINA BİLE BAKAMIYOR
Öğretmenlerin yüzde 82’si kazandığı parayla çocuklarının gıda, yüzde 84’ü kılık-kıyafet, yüzde 88’i ise eğitim ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını bildirdi. Eğitimcilerin, yüzde 79’u çocuklarının tam olarak dengeli beslenemediğini belirtti.
ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 62'Sİ PSİKOLOJİK SORU YAŞIYOR
Gelirindeki yetersizlik nedeniyle 100 öğretmenden 62’si psikolojik sorunlar yaşıyor, 18’i ise ‘az da olsa psikolojik sorunlar yaşıyorum’ diyor. Öğretmenlerin yüzde 61’i daha çok para kazanacağı bir iş bulması halinde mesleğini bırakabileceğini belirtirken, yüzde 85’i son 10 yılda alım gücünün düştüğünü vurguluyor. Öğretmenlerin yüzde 75’i öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini düşünürken, yüzde 89’u ise yine son 10 yılda okullardaki eğitimin niteliğinin düştüğünü belirtiyor.”
‘24 KASIM'DA İKRAMİYE OLSUN’
Araştırmada, öğretmenlerin durumlarının iyileştirilmesi için önerilerde de bulunuldu:
“Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Ek ders ücretleri en az 25 TL olmalı. Öğretmenler Günü’nde bir maaş ikramiye verilmeli. Öğretmenlere toplu taşıma araçları ücretsiz olmalı. Temsil tazminatı ödenmeli ve çocuk yardımları artırılmalı.”