Öğrenciler teftişe çıkıyor!

Abone ol

İlk ve ortaöğretim kurumlarında müfettişlerin yanı sıra öğretmen ve öğrencinin de görüşü alınacak

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, müfettişlerin bundan böyle yalnızca kusur arayan insanlar değil, öğretmenlere yol gösteren bir anlayışla çalışacaklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu, teftiş sisteminde yeni düzenlemelere gidiyor. ''Performans Ölçme ve Değerlendirme Sistemi'' ile ilk ve ortaöğretim kurumları ile il milli eğitim müdürlüklerindeki denetimlerde müfettişlerin yanı sıra öğretmen, öğrenci, veli ve yöneticilerin de görüşleri alınacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik , ''Eskiden yüzde yüz irade müfettişlere aitti. Şimdi müfettişlerin iradesi yüzde 50'ye indi. Yüzde 100'lük kısmın 50'sinden vazgeçmişlerse bu büyük bir gelişme'' dedi.

Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen Performans Ölçme ve Değerlendirme Sistemi konulu seminer dün Başkent Öğretmenevi'nde başladı. Bir hafta sürecek seminerde, Teftiş Kurulu'nun 2001 yılından bu yana üzerinde çalıştığı ve iki yıl boyunca da pilot il seçilen Hatay'da uyguladığı yeni teftiş sistemi ele alınacak.

Amaç yol göstermek

Seminerin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Çelik, müfettişlerin bundan sonra yalnızca kusur arayan insanlar değil, öğretmenlere yol gösteren bir anlayışla çalışacaklarını söyledi. Çelik, ''Nasıl ki, öğrencilerimize rehberlik etmek üzere rehberlik ve psikojik danışma öğretmenlerimiz varsa, müfettişlerimiz de okulda yöneticilerimiz için öğretmenlerimiz için rehberlik yapan, onlara yol gösteren kişi olmalıdır'' dedi. Yeni düzenlemeyle müfettişlik sistemini ''öğretmenlerin ve yöneticilerin tepesinde bir demokrasi kılıcı olmaktan'' çıkaracaklarını savunan Çelik, ''Hepimiz birbirimizi uyaran konumda olmalıyız. Benim yanlışımı gösterenler, benim sırtımdaki akrebi göstermiş olur ve ben ona teşekkür etmeliyim. Bu anlayışla teftiş mekanizmasını görmemiz lazım'' diye konuştu.

Yeni sistemin ''4T'' formülüyle ifade edilebileceğini aktaran Çelik, bakanlığın, önce sorunu tespit edeceğini, daha sonra başarıyı ya da başarısızlığı teşhis edeceğini kaydetti. Çelik, daha sonra da konunun tahlilini yaparak gerekli tedbiri alacaklarını söyledi.

Ayna tutalım...

Öğretmenlerin kendileriyle ilgili değerlendirmelerinde objektif davranamadıklarını belirten Çelik, ''Kimse ayranım ekşi demez, herkes ayranının en tatlı ayran olduğunu söyler. Ama mühim olan dışarıdan insanların onları nasıl gördüğü ve değerlendirdiğidir. Kendi yüzümüze ayna tutmaktan da çekinmeyelim, başkasının yüzüne ayna tuttuğumuz zaman da kimse rahatsız olmasın. Denetimin özü, öz değerlendirmedir'' görüşünü dile getirdi.

Günün Önemli Haberleri