Öğrenciler kendilerini savaşta hissetti

Abone ol

Arnavutköy Belediyesi, tarih bilincinin arttırılmasına yönelik olarak ilçedeki tüm öğrencileri otobüslerle İstanbul’daki müzeleri gezdiriyor.

İlçede bulunan 52 okulu kapsayan gezi için belediye, haftada üç gün en az iki okuldan aldığı öğrencileri, otobüslerle tarihi ve turistik müzelere götürüyor. Ayazma İlköğretim Okulu da ilk olarak 45 öğrencisiyle Panorama 1453 Müzesi gezisine katıldı. Okuldan iki öğretmen eşliğinde otobüslere alınan öğrencilerin gezi için oldukça heyecanlı oldukları da gözlendi. İlk gezi alanı olarak Topkapı’daki Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne gelen öğrenciler müzeye ilk girişte büyük heyecan yaşadılar. Üç boyutlu görüntü etkisi yaratan müzeye ilk başta adapte olmakta zorlanan öğrenciler bir süre sonra çevreye daha dikkatli bir şekilde baktılar. Yanlarında hazır bulunan öğretmenlerini soru yağmuruna tutan öğrencilerden bazıları anlatılanları not aldılar. Bugüne kadar yerli ve yabancı 1 milyona yakın ziyaretçisi bulunan panoramik müzenin öğrencilerin ziyareti sırasında da oldukça kalabalık olduğu gözlendi.

“Kendimizi Savaş Alanında Hissettik”

Gezi ile ilgili düşüncelerini aldığımız Ayazma İlköğretim Okulu sekizinci sınıf öğrencisi Mirvan Aras, müzenin dış görüntüsüyle içeri girdiği andaki duygularının bambaşka olduğunu, savaşların kolay kazanılmadığını anladığını ifade etti. Aynı okulun altıncı sınıf öğrencisi Tayfun Deli ise, müzeye ilk girişteki bomba seslerinden gerçek olduğunu düşünerek ürperdiğini, ancak daha sonra ortama alıştığını, 3 boyutlu olarak savaş anını yaşadığını, özellikle savaş toplarının büyüklüğünden oldukça etkilendiğini dile getirdi.

Yine aynı okuldan altıncı sınıftan Gizem Çit, panoramik müzede kendisini en çok etkileyen görüntünün savaş sırasında Bizans surlarından Türk askerinin üstüne dökülen kızgın yağlarla yanan askerin görüntüsü olduğunu ifade ederek, burada görmüş olduğu sahnelerin derslerinde olumlu etkisinin olacağını dile getirdi.

“Dedelerimiz İstanbul’u Almak İçin Neler Yapmış”

Sekizinci sınıftan Fatih Güneş, başta belediyeye olmak üzere öğretmenlerine böyle bir gezi düzenledikleri için çok teşekkür ettiğini belirterek, “Bu tür geziler biz öğrenciler için çok faydalı oluyor. İnşallah başka yerleri de gezdirirler. Müzede ilk kez gerçek savaş malzemeleri gördüm. Müzedeki top ve mehter sesleri beni çok etkiledi. Dedelerimiz İstanbul’u almak için neler yapmış görmüş olduk. Hatta içim cız etti. Bizim için ne fedakârlık yapılmış görmüş olduk."

Çocuklar İstanbul’un Fethini Canlı Yaşadılar

Ayazma İlköğretim İngilizce öğretmenlerinden Erhan Göktepe de, “Bende bu müzeye ilk kez geldim. Çocuklar İstanbul’un fethini neredeyse canlı olarak yaşadılar. Çocuklar için eğlenceyle öğrenimin birlikte olması daha kalıcı bir etki yapıyor” dedi. Aynı okulun matematik öğretmeni Öznur Esen ise, müzenin mimarisinin kendisini oldukça etkilediğini, çocuklar için bu tür gezilerin her zaman yararlı olacağını, okulda teorik olarak aldıkları eğitimin daha da kalıcı hale geleceğini ifade ettiler.

Dünyada Başka Örneği Yok

Dünyadaki tek tam panoramik müze Panorama 1453, tarihe farklı bir bakış açısı kazandırmasının yanı sıra özellikle öğrencilerin bilgilerini ve merakını arttırıcı bir fonksiyona sahip. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Trakya Otogarı, şimdiki Topkapı minibüs durağının hemen yanı başına inşa edilen Panoramik müze 2009 yılında ziyarete açıldı.

Günün Önemli Haberleri