Öğrenciler haciz şokunda
Abone olEğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na borcu olan 66 bin 802 üniversiteliye haciz işlemi yapıldığını açıkladı.
Bakan Çelik, Ordu Milletvekili İdris Sami Tandoğdu'nun verdiği soru önergesini cevaplandırdı. Çelik yazılı cevabında, 1999 tarihinde Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda aldığı krediyi normal öğrenim süresinin bitiş tarihinden itibaren 1 yıl içinde ödemeyenlere uygulanan TEFE'den (Tüketici Fiyat Endeksi) yüzde 30, ikinci yıl ödemeyenlere ise uygulanan TEFE'den yüzde 20 indirim uygulandığını belirterek,
"Öğrenci borcunu öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal süresinin bitiminden itibaren 2 yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim yapması halinde 3 yıl) sonra başlamak üzere kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ve aylık ödemeler halinde Kuruma ödemek zorundadır. Borçlunun Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilk defa ilişkilendirildiğinin tespitine kadar, ilgilinin talebi halinde borcunu ödemesi, kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulamak suretiyle ve birer yıllık süreler Kurumca uzatılabilir. Katkı kredisi borcu ödemelerinde de aynı esas uygulanır" yasa hükmünü hatırlattı.
Yüksek Öğrenim Kredi ve yurtlar Kurumunca, kredi borçlarından normal öğrenim müddeti bitimindeki iki yıllık bekleme süresi sonrasında 3'er aylık dönemler halinde ödenmesi gereken borç taksitlerinin zamanında ödenmesi durumunda ilgili kanun gereği Bakanlar Kurulu'nca tespit edilen oran üzerinden gecikme zammı alındığını hatırlatan Çelik, bu oranın 2001-2002 tarihleri arasında yüzde 10, 2002-2003 yılları arasında yüzde 7, 2003-2005 yılları arasında yüzde 4 ve 27.3.2005 tarihinden itibaren de yüzde 3 olarak uygulandığına dikkat çekti.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca, borçlarını zamanında ödemeyen ve borçları muaccel hale gelen 96 bin 579 öğrencinin evraklarının 12.11.2004 tarihi itibari ile ilgili kanun çerçevesinde tahsilatının yapılabilmesi için ilgili vergi dairelerine gönderildiğini kaydeden Çelik,
"Bu borçlulardan, herhangi bir iş yerinde çalışmadıklarının tespiti yönünde Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Güvenlik Kurumunda yapılan incelemeler sonucunda toplam 66 bin 802 borçlunun iş yeri adresleri ve sicil numaraları tespit edilmiş olup haciz işlemleri bu adresler doğrultusunda yapılmıştır" dedi.
Kaynak: www.mynet.com