Öğrenci harçları Meclis gündeminde
Abone olÖğrenci harçlarını Meclis'e taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e sordu.
Öğrenci harçlarını Meclis'e taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e, '180 TL'lik bir harç ödemesinin, ek ödemelerle 1000 TL'ye yaklaşmasını nasıl değerlendirilmelidir' diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, TBMM Başkanlığı'na, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. "Hükümet 'yükseköğretimde harçlara zam yapmadık' dese de aldığı kararla 'normalde yapacağı herhangi bir zamdan' daha fazla miktarda öğrencilerden ücret almaktadır" diyen Özgündüz, şöyle dedi:
"Hükümet daha önce, 2011-2012 eğitim öğretim yılında yükseköğretim harçlarına zam yapmayacağını açıklamıştı. Açıklamanın üzerinden çok geçmeden 26 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar, yükseköğretim öğrencilerinin mağduriyetine yol açacak niteliktedir. Öncelikle eğitim-öğretimini zamanında bitiremeyen öğrencilerin harçlarında herhangi bir değişme olmazken, geçtiği yıldan aldığı ders başına ödediği tutar, harçların çok fazla üzerindedir. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, yalnızca süresinde okulunu bitirmeyen öğrenciler kapsanmış olsa da uygulamada önceki yıldan ders bırakan tüm sınıf öğrencilerinin kapsandığı görülmektedir. Bir üniversitemizde süresinde okulunu bitirmeme durumu söz konusu olmayan, sadece önceki dönemden ders bırakan öğrencilerden de kredi başına ücret alınmakta ve 180 TL'lik bir harç ödemesi, ek ödemelerle 1000 TL civarına yükselen öğrenciler bulunmaktadır."
ANAYASA HÜKMÜNE AYKIRI
1982 Anayasası'nın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" kenar başlıklı 42'nci maddesinde "Devlet okullarında parasızdır" hükmünün bulunduğuna dikkat çeken Özgündüz, "Oysa Bakanlar Kurulu'nca alınan bu karar, Anayasa hükmüne aykırı bir durum doğuracak niteliktedir" dedi.
Özgündüz, şu soruları yöneltti:
"Önceki dönemden bıraktığı ders kredisi başına ücret alınması uygulamasının nedenleri nelerdir?
Ek ücret ödeme miktarları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda sınırlamalar var mıdır?
Bakanlar Kurulu'nca alınan ve açıkça okulunu süresinde bitirmeyen öğrencileri kapsayan kararın, diğer tüm önceki dönemden ders bırakan öğrencileri kapsaması konusunda Bakanlığınıza ulaşmış herhangi bir şikâyet var mıdır? Bu konuda üniversitelerin uygulamaları denetlenmekte midir?
Bakanlar Kurulu'nca alınan ve açıkça okulunu süresinde bitirmeyen öğrencileri kapsayan kararın, diğer tüm önceki dönemden ders bırakan öğrencileri kapsaması konusunda herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa yapılacak mıdır?
Karara aykırı biçimde, okulunu süresinde bitirmeme koşulunun dışında ek ücret alınan öğrencilere, yaptıkları ödemeler iade edilecek midir?
180 TL'lik bir harç ödemesinin, ek ödemelerle 1000 TL'ye yaklaşmasını nasıl değerlendirilmelidir? Bu durumun Anayasanın 42. maddesine aykırı olduğu iddialarına karşın Bakanlığınızca herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?"