'Öfke günü' Trablus'ta rağbet görmedi
Abone olLibya'da bugünü 'öfke günü' ilan eden muhalefetin gösteri çağrılarına karşın, başkent Trablus'tan Kaddafi rejimine destek verenlerin eylem yaptığı haberleri geliyor.
Libya'da muhalif grupların bugünü 'öfke günü' ilan etmesine
karşın, başkent Trablus'tan muhalif değil, hükümet yanlısı
gösteriler yapıldığı haberleri geliyor.
Devlet televizyonu, Kaddafi yanlılarının gösterilerini yayınlıyor
Tunus ve Mısır'da yaşananlardan ilham alan Libyalı muhalifler, facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde gösteri çağrısında bulunmuştu.
Ancak Trablus'ta muhaliflerin değil, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye destek veren yüzlerce kişinin toplandığı belirtiliyor.
Hükümet yanlısı gösteri dışında Trablus'un sakin olduğu,
bankaların ve işyerlerinin açık olduğu söyleniyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümet karşıtı gösterilere hazırlanan 14 eylemci ve yazarın gözaltına alındığını duyurdu.
Ülkede dün en az iki kentteyse hükümet karşıtı göstericilerle polis arasında çatışmalar çıktığı bildiriliyor.
Sürgündeki muhalif gruplar, Beyda kentinde çıkan çatışmalarda dört kişinin öldüğünü söylüyor.
Takviye asker
Libya basını, Beyda'ya takviye askeri güçlerin gönderildiğini yazdı.
Bingazi kentindeki gösterilerde de göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda 38 kişinin hafif yaralandığı belirtilmişti.
BBC'ye konuşan görgü tanıkları, protestoları hükümeti eleştiren Fethi Terbil adlı bir avukatın gözaltına alınmasının tetiklediğini söyledi.
Fethi Terbil'in daha sonra serbest bırakıldığı ancak gösterilerin sürdüğü belirtiliyor.
Terbil, Trablus'un Ebu Slim Cezaevi'nde 1996'da güvenlik güçlerince katledildikleri iddia edilen mahkumların yakınlarını temsil ediyor.
Bu arada Libya lideri Kaddafi, dün akşam televizyonda yaptığı açıklamada, ülkesindeki olaylardan bahsetmedi, ancak 'devrimcilerin galip geleceğini' söyledi.
Kaddafi, 'Kahrolsun düşmanlar, kahrolsun her yerdeki kuklalar, kuklalar düşüyor, sonbahar yaprakları düşüyor. Siyonizmin ve ABD'nin kuklaları düşüyor' dedi.
'Polis devleti'
Üst düzey bir Libyalı yetkili de 'bir grup insanın geceleri ortalıkta dolanıp Libya'nın güvenliğiyle oynamasına izin vermeyeceğiz. Dün akşamki çatışmalar küçük bir grupla yaşandı. Gruba dışarıdan sızmalar oldu. Buna izin vermeyeceğiz. Tüm Libyalılar isteklerini mevcut yollardan iletebilir. Bu hükümetin düşmesi olsa bile' dedi.
Arap dünyasının en uzun süredir iktidarda kalan lideri olan Albay Muammer Kaddafi 1969'daki bir darbeyle işbaşına gelmişti.
Kaddafi ülkesinin halk komiteleri tarafından yönetildiği konusunda ısrar ediyor. Ancak gözlemciler Libya'nın demir yumrukla yönetilen bir polis devleti olduğu görüşünde.
Orta Doğu bir süredir işsizlikten, zorlaşan yaşam koşullarından, yolsuzluklardan ve otokratik rejmlerden şikayetçi halkların protesto gösterilerine sahne oluyor.
Gösteriler sonrası geçen ay Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali devrilmiş ve ülkeden kaçmış, geçen hafta da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek istifa etmişti.
Son dönemde Yemen, Bahreyn ve İran'da da hükümet karşıtı gösteriler artmıştı.