OECD'den küresel ekonomide 'stagflasyon' uyarısı

Abone ol

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, küresel ekonominin karşı karşıya olduğu risklerden birinin, üretimin düşmesine karşın yüksek enflasyonun görüldüğü stagflasyon olduğunu açıkladı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD, küresel ekonominin halen çok sayıda riskle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Dünya ekonomisiyle ilgili son değerlendirmesinde OECD, bu risklerden birinin stagflasyon, yani üretimin azalmasına karşın enflasyonun tırmanmaya devam ettiği ekonomik durgunluk olduğunu söylüyor.

OECD bu yıl küresel ekonomide büyümenin yüzde 4,2 olacağını tahmin ediyor. Bu oran geçen yıl kaydedilen yüzde 4,9'dan daha düşük. Örgüt, dünya ekonomisinde büyümenin 2012'de biraz daha hız kazanarak yüzde 4,6'ya çıkacağını öngörüyor.

Petrol ve emtia fiyatlarındaki artış, Japonya'daki deprem ve tsunami felaketlerinin etkisi, ve Çin ekonomisinde yaşanacak hızlı bir yavaşlama, küresel ekonomiyi rayından çıkartması muhtemel etmenler olarak niteleniyor.

OECD, bunun kimi ülkelerde ekonomik durgunluk ve yüksek enflasyona yol açabileceğini söylüyor.

Orta Doğu'daki siyasi istikrarsızlığa bağlı olarak petrol fiyatlarının daha da artmaya devam etmesi belli başlı riskler arasında sayılıyor.

Birçok ülkede borç dengesinin halen çok hassas olduğu göz önünde bulundurulursa, sözkonusu risklerden herhangi birinin gerçeğe dönüşmesi halinde küresel mali piyasaların yeni bir çalkantıya girebileceği belirtiliyor.

Ancak, emtia fiyatlarında istikrar sağlanması kaydıyla, son dönemde yaşanan fiyat artışlarının ve Japonya'daki devasa felaketin küresel ekonomiye etkilerinin zaman içinde kaybolacağını tahmin eden OECD, yılın ikinci yarısında büyümenin yeniden toparlanabileneceğini kaydediyor.

Günün Önemli Haberleri