Öcalan'ın yol haritası
Abone olAbdullah Öcalan'ın bir-buçuk yıl önce hazırladığı yol haritası üç aşamalı bir plan ve 10 ilke içeriyor.
PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümü için Ağustos 2009'da cezaevi yönetimine teslim ettiği ancak idarenin el koyduğu yol haritası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla avukatlarına teslim edildi.
Dicle Haber Ajansı'na göre, yol haritası üç aşamalı bir plan ve 10 ilke içeriyor.
Ajansa göre, Öcalan ilkelerini şöyle özetliyor:
Demokratik Ulus: Dil, etnisite, sınıf ve devlete dayanmayan, çok dilli, çok etnisiteli, sınıf ayrımına ve devlet ayrıcalığına yer vermeyen, özgür ve eşit bireylere dayanan demokratik toplumun ulus halini ifade eder.
Ortak Vatan: Hiçbir kişinin diğerini, hiçbir topluluğun diğer topluluğu ötekileştirmediği, eşit ve özgürce paylaşılan anavatanların toplamını ifade eder.
Demokratik Cumhuriyet: Devletin demokratik topluma ve bireye açık olmasını ifade eder.
Demokratik Anayasa: Demokratik vatandaşı ve toplulukları ulus-devlete karşı korumayı esas alan toplumsal konsensüsle oluşan anayasadır.
Demokratik Çözüm: Daha çok devlet olmayı hedeflemeyen, devletin uzantısı da olmayan sivil toplumun demokratikleşmesini esas alan çözüm modelidir.
Bireysel ve Kolektif Hakların Ayrılmazlığı: Nasıl ki bireylerden oluşan toplum yine de bireylerin toplamından farklı bir şeyse, aralarında farklılık olsa da, bireysel ve kolektif haklar da aynı toplumun iki farklı yüzünü ifade eder.
İdeolojik Bağımsızlık ve Özgürlük: Demokratik ulus çözümü kapitalist modernitenin pozitivist ideolojik hegemonyasını ve bireycilik olarak yeniden inşa edilmiş liberalist köleliğini aşmadan gerçekleştirilemez.
Tarihsellik ve Şimdilik: Toplumsal gerçeklikler tarihsel gerçekliklerdir. Tarih ve şimdinin doğru kavranışı demokratik ulus çözümü için gerekli bir koşuldur.
Ahlak ve Vicdan: Hiçbir toplumsal sorun ahlâk ve vicdana başvurulmadan sağlıklı bir çözüme vardırılamaz.
Demokrasilerin Öz Savunması: Öz savunmazsız varlık olmadığı gibi, doğanın en gelişmiş varlığı olan demokratik toplumlar da öz savunmasız gerçekleşemez, varlığını sürdüremez. Demokratik ulusal çözümlerde öz savunma ilkesinin gerekleri karşılanmak durumundadır.
Üç aşamalı planda ise, PKK'nin çatışmasızlık ortamını kalıcı olarak ilan etmesi ve hukuki engellerin kaldırılması amacıyla bir Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu oluşturulması öneriliyor ve demokratikleşmenin anayasal ve yasal adımları atıldıkça tekrar silahlara başvurmanın zemininin kalmayacağı belirtiliyor.