Öcalan'ın çağrısı Diyarbakır'da nasıl karşılanıyor?

Abone ol

PKK lideri Öcalan'ın PKK'ya silahlı mücadeleyi bırakmak üzere kongre toplama çağrısı yapmasına Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri ve siyasilerin değerlendirmesi iyimser.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın PKK'ya, silahlı mücadeleyi bırakmak üzere kongre toplama çağrısı yapması Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler arasında önemli oranda destek buldu.

Bununla birlikte desteği gösteren kesimlerin bir bölümünün temkinlilik içinde olduğu da görülüyor.

BBC Türkce'ye konusan Dogünsifed (Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Dernekleri Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, çözüm sürecinin başlangıç tarihi sayılan 2013 Nevruz kutlamalarından beri toplumda oluşan beklentinin devasa boyutlara ulaştığını ifade ediyor.

'Öcalan'ın kastı silahlı eylemlere son vermek ve çekilme'

Kürt sorununun çözüleceğine dair kanaatin ciddi şekilde yükseldiğini dile getiren Bedirhanoğlu, sürecin Türkiye'deki neredeyle her kesim tarafından desteklendiğini söylüyor.

Bedirhanoğlu, "Mutlaka görüşmeler, müzakereler ve bununla ilgili bir takım trafik yoğunlaşması yaşanacaktı. Kürt meselesinin demokratik çözümünü hedefleyen bir evreye girdiğimiz kamuoyuna deklare edilmiştir" diyor.

Bedirhanoğlu, "silahsızlanma" mesajını ise şöyle yorumluyor: "Öcalan'ın bu silahsızlanma ile ilgili yaptığı açıklamadan kasıt, PKK'nin Türkiye'ye dönük silahlı eylemlerinin bitirilmesi ve silahlı birliklerinin ülke topraklarından çekilme meselesidir".

'Hükümet ilk kez İmralı'yla ortak açıklama yaptı'

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GUNGİAD) Başkanı Hakan Akbal ise gelişmeyi, "Türk hükümetinin ilk kez İmralı'yla ortak açıklama yapması" olarak değerlendirdi.

Akbal, şunları söyledi:

"Silahların bırakılması ve bölge halkının huzura kavuşması çok güzel. Artık kardeşliğin tesis edilmesini istiyoruz. Akan kanın durması, bölgeye barış gelmesi ile birçok alanda ilerleme sağlanacaktır. Bu ortak açıklamada tarafların burada bir miktar ya da süreci bir iki aylığına erteleme konusunda belli bir mutabakata vardığı anlaşılıyor. Bu süre içerisinde hükümete adım atma konusunda da aslında yeni bir kredi sağlandığı anlaşılıyor. İki tarafın yeni bir uzlaşma içinde olması çok sevindirici bir durumdur."

AKP Diyarbakır Milletvekili aday adayı Aydın Altaç, silahların devre dışı kalması çözüm sürecinin gelişimine hız katacaktır" yorumunu yapıyor.

Aytaç "Çözüm sürecinde, samimiyet, cesaret ve kararlılıkla sonuca ulaşacağız. Biz de AK Parti olarak barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın oldugumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini destekliyoruz" diye konuşuyor.

'PKK de karar sürecine katılmalı'

Kürt Demokrasi Platformu Başkanı Sertaç Bucak ise, "PKK kongresinin olumlu kararı ile demokratik ve sivil siyasetin önü açılır" dedi.

Sorunları silahsız çözmek gerektiğini aktaran Bucak şöyle konuştu:

"Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz. Sayın Abdullah Öcalan'ın silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek icin PKK'yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet etmesini destekliyoruz. Bu çerçevede PKK'yi da karar sürecine katma adımını da doğru buluyoruz."

DTK'dan İç Güvenlik Paketi'ne eleştiri

Demokratik Toplum Kongresi de (DTK) gelişmeyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

DTK'nın sürece destek vermekle birlikte hükümetin uygulamaları konusunda temkinli olduğunu gösteren açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Sorunun hassas ve kırılgan niteliği, sürecin çok ciddi provokasyonlara açık hale gelmesine de zemin oluşturabilmektedir. Bu nedenle, 'İç Güvenlik' yasası adı altında meclise sunulan yasa tasarısının yeni problemlere ve krizlere neden olabileceğini ifade etmek istiyoruz."

"İmralı heyeti ile devlet-hükümet yetkililerinin Dolmabahçe Sarayı'nda yaptıkları görüşme ve Sayın Öcalan'ın çözüme ilişkin 10 madde biçiminde sunduğu taslak metinle yeni bir firsat yaratılmış olmakla birlikte, çözüm sürecini de, son derece kritik ve önemli bir aşamaya evriltmiştir."

DTK "hükümetin süreçte adım atmasını" talep ederken bu konudaki ilk adımın İç Güvenlik yasa tasarısının meclisten geri çekilmesi olduğunu söyledi.

Günün Önemli Haberleri