Öcalan'a özgürlük yolu bu tarihte açılacak!

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, AİHM'in Abdullah Öcalan için verdiği kararın detaylarını ve sonuçlarını yazdı.

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önceki gün Abdullah Öcalan’ın avukatlarının son başvurularıyla ilgili aslında beş ayrı karar aldı.

AİHM'in verdiği karar, kendisinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının on yıl sonra gözden geçirilmesini zorunlu kılacak bir boyut taşıyor.

Nasıl mı?

Bu sorunun yanıtını Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin bugünkü köşesinde detaylı bir şekilde açıkladı.

"Öcalan'ın cezası 2024'te gözden geçirilmek zorunda" başlıklı yazısında Sedat Ergin, AİHM'in geçen yıl verdiği bir kararın Öcalan için de emsal oluşturduğunu yazdı.

Ergin'e göre, AİHM'in kararında en kritik bölümü, Öcalan’ın beşinci şikâyetine ilişkin bölüm oluşturuyor. 

Bu, kendisine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesinin AİHS’nin “insanlık dışı ve onur kırıcı ceza ve muamele”yi yasaklayan 3’üncü maddesinin bir başka ihlalini oluşturduğu iddiasına dayanıyor.

Öcalan, bu şikâyetinde AİHM tarafından -oybirliği ile- haklı buldu.

Ergin'e göre bu kararın nedeni, AİHM Büyük Daire’nin geçen yıl aldığı “Vinter ve diğerleri/Birleşik Krallık” başlıklı içtihat kararı. Bu karara göre, müebbet hapis cezasının AİHS’nin 3’üncü maddesiyle uyumlu olabilmesi için muhakkak “serbest bırakılma olasılığı” ve “cezanın belli bir süreden sonra gözden geçirilmesi” perspektifini içermesi gerekir.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Türkiye’de mahkûmlar açısından şartlı tahliyeye hiçbir şekilde kapıyı aralamayan son derece katı bir yaptırım olarak uygulanıyor. AİHM, (5) kendi içtihadı çerçevesinde Öcalan hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet cezasının Sözleşme’nin 3’üncü maddesinin “ihlali olduğuna” kanaat getirmiştir.

PEKİ NE OLACAK?

Sedat Ergin'e göre Türkiye'nin yapması gerekenler şunlar:

Türkiye, AİHM’nin bu kararını uygulamakla yükümlüdür. Yapılması gereken, bir yasa değişikliğiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası mahkûmlarının durumlarının belli bir süre sonunda gözden geçirilmesini ve ayrıca kendileri açısından şartlı tahliye imkânının değerlendirilmesini mümkün kılan bir düzenlemenin getirilmesidir.

Gözden geçirme ne zaman olabilir?

Geçen yılki “Vinter” içtihadına bakıldığında, AİHM’nin müebbet hapis mahkûmları açısından 25 yıl tutukluluğun tamamlanmasını “gözden geçirme” için makul bir süre olarak telaffuz ettiği görülüyor. Öcalan 1999 yılında tutuklandığına göre, 25 yıllık bekleme dönemi 2024 yılında bitecektir. Yani 10 yıl sonra Türkiye, her halükârda Öcalan’ın cezasını gözden geçirmek durumuna girecektir.

Sedat Ergin tüm yazıları

Günün Önemli Haberleri