Öcalan yeniden yargılanabilir mi?

Abone ol

MHP ve CHP taş atan çocuklarla ilgili yapılacak değişiklik ile Öcalan'ın yeniden yargılanacağını savunuyor.

MHP ve CHP taş atan çocukların ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasının önüne geçecek yasa değişikliği çerçevesinde Öcalan’ın yeniden yargılanmasının da önünün açıldığını savundu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Taş atan çocuklar” için düzenlemeler öngören Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı kapsamında terör örgütü elebaşısının yeniden yargılanmasının önünü açan madde bulunduğunu iddia ederek şunları söyledi:

Dün etkin pişmanlıktan yararlanmak için örgüt kurucusu ve yöneticilerinin önünü açarken deşifre edilen AKP, bugün de terörist başının yeniden yargılanması sürecinin önünü açacak girişimde bulunmaktadır. Bununla ilgili kanun tasarısını Meclise göndermiştir. Terörist başının yeniden yargılanmasını mümkün kılmayan TMK'nın 321. maddesine göre, 4 Şubat 2003 yılından önceki başvurular kabul edilmiyordu. Öcalan da bu tarihten önce müracaat ettiği için kapsama girmiyordu. Şimdi tasarıyla Öcalan'ın önündeki bu engel kaldırılmaktadır. 4 Şubat 2003 tarihi ile ilgili engel kaldırılmakta, böylelikle Öcalan'ın yeniden yargılanmasının önü açılmaktadır.”

Öcalan'ın yeniden yargılanmasına ilişkin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin daha önce verdiği kararı hatırlatan Vural, mahkemenin başvuruyu, 4 Şubat 2003 tarihinden önce olduğu için reddettiğini söyledi.

Hükümetin, ''Bu daha önce başvurdu, esassız olması nedeniyle reddedildi'' iddiasının safsata olduğunu ileri süren Vural, ''Öcalan'ın önünde bulunan tarih engeli, AKP tarafından kaldırılmaktadır. Bundan sonra topu yargıya atacaklar. Gelinen nokta, İmralı ile PKK ile yapılan bir müzakerenin hangi noktaya kadar geldiğini göstermektedir. Çok hazin bir tabloyla karşı karşıyayız. 4 yıl önce bize tarih kısıtlaması olduğu için Öcalan'ın yargılanmasının mümkün olmadığını söylüyorlardı. Bugün bu tarihi kaldırıyorlar. Hükümet, Öcalan'ın önünü açmak için tam teşebbüstedir. Sayın Başbakan'ın imzasıyla Meclise göndermiş kanun tasarısıyla birlikte...'' diye konuştu.

CHP DE AYNI DÜŞÜNÜYOR

MHP'li Vural'ın açıklamasının ardından CHP'den de benzer argümanlarla aynı iddia geldi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, ''Taş atan çocuklar yasası'' olarak adlandırılan tasarıyla, 4 Şubat 2003 öncesi için yargılamanın yenilenmesi başvurularına getirilen kısıtlamanın ortadan kaldırıldığını belirterek, ''PKK terör örgütü yöneticileri ve mensuplarına ait yaklaşık 220 dosya için yeniden yargılama yolu açılabileceğini'' söyledi.

''Abdullah Öcalan taş atan çocukların arkasına saklanıyor'' diyen Okay, AK Parti iktidarının, kimi yasal düzenlemeleri eğip bükerek terör örgütü başı, yöneticileri ve mensuplarına yeniden yargılama yoluyla örtülü af getirmek istediğini öne sürdü.

Tümü PKK terör örgütü yöneticileri ve mensuplarına ait, yaklaşık 220 dosya için yeniden yargılamanın yolunun açılabileceğini söyleyen Okay, taş atan çocuklara ilişkin yasa tasarısı denilerek, tasarının gerçek amacının gizlendiğini iddia etti. Okay, ''Bu, bir şark kurnazlığıdır. Türkiye, kap-kaç düzenlemesiyle karşı karşıyadır'' dedi.

ADALET BAKANI REDDETTİ

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Öcalan'ın yeniden yargılanmasının önünün açılacağı” iddiasına ''Rıza Türmen'in yazısını okumanızı öneririm'' yanıtını verdi.

TÜRMEN NE DEMİŞTİ?

Türmen'in 2 Ekim 2009'da yayınladığı yazıda "Öcalan’ın yeniden yargılanması" konusunda şunları söylemişti:

"Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 311. maddesinde 2003 yılında yapılan bir değişiklikle, AIHM’nin verdiği ihlal kararlarının yargılamanın yenilenmesine yol açabileceği kabul edildi. Bu olumlu bir gelişmeydi. Ne var ki, eklenen bir paragrafla, bunun görülmekte olan davalar için geçerli olmayacağı belirtildi. Yasada böyle bir istisna parantezi açılmasının kabul edilemez olduğu açıktı. Nasıl ki, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi Türkiye üzerinde istisna paragrafının yasadan çıkarılması için baskı yaptı. Sonunda, Sn. Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu’nun söz konusu istisnayı kaldırmaya karar verdiğini açıkladı.
AIHM’nin Öcalan kararı da bu istisna kapsamına giriyor. İstisnanın kaldırılması Öcalan’ın yeniden yargılanmasına yol açar mı? AIHM 2005 tarihli kararında, Öcalan’ı yargılayan DGM'nin askeri yargıç nedeniyle, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme olmadığına, dolayısıyla adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğine karar vermişti. Kararın uygulanmasına ilişkin olarak AIHM, davanın özel koşullarını dikkate aldı ve  Türkiye’ye iki seçenek tanıdı. Ya Öcalan yeniden yargılanacak ya da dava dosyası yeniden açılacaktı. Türkiye ikinci seçeneği yeğledi. Yetkili mahkeme dava dosyasını açtı, yeni bir inceleme yaptı ve Öcalan’ın yeniden yargılanmasına gerek olmadığına karar verdi. Türkiye bunu Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’ne bildirdi. Delegeler Komitesi yapılan işlemi yeterli buldu ve dosyayı kapatma kararı aldı. Delegeler Komitesi’nin sorunu yeniden ele alması beklenemez.
Kaldı ki, dosyayı yeniden inceleyen Türk mahkemesi, istina hükmü nedeniyle değil, yeniden yargılamaya gerek görmediğinden yargılama talebini reddetmişti.
Öcalan’ın avukatlarının, AIHM kararının uygulanmadığı nedeniyle açtıkları yeni davanın da bir değişiklik getireceği beklenmemeli. AIHM kararlarının uygulanmasından sorumlu olan organ  Delegeler Komitesi’dir. Delegeler Komitesi ise kararın uygulandığına karar vermiş ve dosyayı kapatmıştır. AIHM Delegeler Komitesi’nin takdir hakkına karışmaz.
Hükümet, CMK 311’deki istisna paragrafının kaldırılması yolunda doğru bir karar almıştır. Karar Türkiye’yi uluslararası alanda rahatlatacaktır.

Günün Önemli Haberleri