Öcalan siyaseten daha makul ise

Abone ol

Yeni Şafak yazarı Hilal Kaplan, çözüm süreciyle ilgili hükümete Öcalan'dan daha aktif yararlanmaya çağırdı.

Yeni Şafak yazarı Hilal Kaplan, Öcalan'ın BDP'lilerle düzenli görüşmesini veya gazetecilerle görüştürülmesini önerdi.

Çözüm sürecinde BDP ve Kandil'in olumsuz tutumuna karşın Öcalan'ın ılımlı bir tutum izlemesi hükümetin takdirini kazanmış durumda. Süreci yakından takip eden isimlerden Beşir Atalay ve Yalçın Akdoğan'ın İmralı'yı öne çıkarması çözüm sürecini farklı bir aşamaya taşıyabilir.

Öcalan'ın Kürt hareketinde etkili bir rolü olduğunu düşünen hükümet kurmayları, savaş isteyen çevrelere karşı bundan sonra ne yapacak? İşte bu noktada yazar Hilal Kaplan, iktidar partisine sorunun çözümü için daha fazla öne çıkarmasını istedi. 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, katıldığı bir programda Öcalan'ı kastederek şunları söylemişti:

"Onlar, bu konularda daha yetişmiş bu siyaset yapanlardan, daha olgun, bu işleri daha bilen ve daha makul yerdeler. Onu da burada bu vesileyle söylemek istiyorum. Bu işleri değerlendirirken biraz okuyarak, bilerek değerlendiriyorlar. Daha tutarlı, daha makul ve bu işi daha bilerek, Türkiye'yi, Türkiye'de neyin olup olamayacağını, süreç nasıl yürür, nasıl yürümez onu, onlar daha iyi biliyorlar."

Başbakan Erdoğan'ın siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ne demişti? Ayrıntılar için tıklayın

"Öcalan, siyaseten daha olgun ve daha makul' ise…" başlıklı köşesinde hükümete İmralı'nın pozisyonunu sağlamlaştırmak için neler yapacağını soran Kaplan, bazı tavsiyelerde bulunuyor. Kendisine kulak veriyoruz:

ÖCALAN'IN FOTOĞRAFI YAYINLANACAK MI?

"Örneğin, en nihayetinde bir mahkûm olan Öcalan'ın BDP heyetiyle düzenli olarak görüşmesi sağlanacak mıdır?

KCK'lıların fotoğrafları Sözcü'de bile çarşaf çarşaf yer bulmuşken, Öcalan'ın BDP heyetiyle çektirdiği fotoğraf yayınlanacak mıdır?

Ya da siyaset yapma biçimi eleştirilen BDP'li vekillerden çok, Öcalan'ın söylediklerini kamuoyuna direkt iletme imkânı sağlayacak olan medya görüşmesi gerçekleşecek midir? Bu vesileyle, bir mahkûmun gazetecilerle görüşmesinin de yasal hakkı olduğunu belirtmiş olalım.

ZOR ADIMLAR OLMASA GEREK

Nitekim Öcalan'ın, Ağustos 1998'de, içlerinde merkez medyadan 20 Türk gazeteci de olan stüdyoya telefonla bağlanıp, canlı yayında ateşkes ilan ettiği ve sonradan o gazetecilerin mevzubahis basın toplantısına gitmesini Genelkurmay'ın da onayladığı ortaya çıktığına göre bunlar atılması çok zor olan adımlar olmasa gerek. Öcalan'ın canlı yayında okunan Newroz çağrısının saatlerce ekranlarda tartışıldığı bir Türkiye'de yaşadığımız da unutulmamalı.

SÜREÇTEN VAZGEÇMEYECEKSE

Hükümet, şimdiye kadar süreçte üzerine düşen pek çok adımı gerçekleştirmiş olsa da, KCK'nın menfî ve sözünde durmayan tavrına bakıp süreçten vazgeçmeyecekse, Öcalan üzerinden sürece yön vermeye devam edecekse, Öcalan'ın örgüte hâkimiyetini artırmak bağlamında bu soruların üzerinde düşünülmesi gerekir."

Hilal Kaplan tüm

Günün Önemli Haberleri