Öcalan ne diyor Kandil ne yapıyor?

Abone ol

Mart ve Temmuz 2014'teki seçimlere kadar, 'iki ileri bir geri' durumun sürmesi beklenebilir diyen Çalışlar'a göre süreç 'Kontrollü gerginlik' diye tanımlanabilir.

Abdullah Öcalan’la Kandil’deki PKK yönetimi arasında bir ‘yaklaşım farklılığı’ var mı?  Radikal yazarı Oral Çalışlar'a göre "Olmaması mümkün değil". Çalışlar bu tespitini " İki taraf çok farklı koşullarda yaşıyor, dünyayı algılama biçimleri arasında ayrılıklar oluşması kaçınılmaz. Tabii, BDP ile Öcalan’ın görüşleri arasında da bazı farklar söz konusu." diyerek yorumluyor.

Kısa süre önce Hakkâri-Yüksekova-Van-Erciş ve çevresini dolaşan Çalışlar, Kandil ve İmralı kadar BDP içinde de değişik eğilimlerden söz etmenin mümkün olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor bugünkü yazısına:

TÜM FARKLILIKLARA RAĞMEN HAREKET BİR BÜTÜNLÜK TAŞIYOR

"Kimileri, silahlı mücadelenin bittiğine, yeni bir anlayış oluştuğuna inanmıyor, inanamıyor. Siyasetin doğasında bu var. Değişik siyasi, coğrafi ve mekânsal etkilerle değişik siyasi bakış açıları oluşabiliyor. (Yurtdışındaki PKK’lılar da bu açıdan bir örnek.)

Tüm kişisel, örgütsel, mekânsal farklılıklara rağmen PKK/BDP eksenli Kürt siyasi hareketi, kendi içinde bir bütünlük taşıyor. Yılların deneyimiyle, belli bir disiplin ve bir ‘ortak algılama biçimi’ gelişti.

Yöresel gelenek ve kültürün etkisini de unutmamak gerekiyor: Ortadoğu coğrafyasında yaygın olan görüntü, ‘otoriter siyasi yapılanmalar ve etkili karizmatik liderler’dir.
Abdullah Öcalan, 14 yıllık tutukluluğuna rağmen PKK üzerindeki ‘otorite’sini hiç kaybetmedi. Tabii bunun nedenleri ayrı bir araştırma konusu olabilir. 

PKK SİLAHLI MÜCADELE YERİNE SİYASAL MÜCADELEYE HAZIRLANIYOR

O “Silahlı mücadele dönemi bitti” dediğinde, birçokları buna inanmadı. Halbuki bu düşüncesini İmralı’da olgunlaştırmış, elindeki imkânlarla onu örgüte adım adım anlatmış, onların ‘yeni durum’a adapte olmalarına temel oluşturacak ipuçlarını vermişti.
Kandil’den gelen ‘olumsuz’ mesajlar, bir süre boyunca, kamuoyunda abartıldı, ‘Öcalan’ın dinlenmeyeceği’ gibi yorumlar rağbet gördü. Ancak giderek şu anlaşıldı ve netleşti: İmralı’dan yayılan siyasi mücadele mesajları, stratejik bir kararı ifade ediyor.

Yakın tarihlerde Kandil’e gidenlerin ortak gözlemi şöyle özetlenebilir: “PKK, silahlı mücadeleyi bırakıp siyasi mücadeleye hazırlanıyor. Bu amaçla eğitim seminerleri düzenleniyor. Kandil’dekiler kendilerini psikolojik olarak da ‘siyasi mücadele’ye hazırlıyorlar.”

ÖCALAN ÇEKİLMEYİ DURDURUN DEMEDİ

Cemil Bayık’ın “Çekilmeyi durdurduk” mesajının ardından gözler yeniden İmralı’ya çevrildi. Öcalan, onlara “İyi yaptınız, çekilmeyi durdurun” demedi. Hükümete bir çağrıda bulundu. “Müzakereleri derinleştirelim” dedi. Bakış açısını Kandil’e de ilettiğini ifade etti.

Öcalan, “Önerilerim ve düşüncelerim doğrultusunda zorlukları aşmayı başarırsak,(...) derinlikli bir müzakere ile yola devam edebiliriz” diyor.

DEVLET İLE PKK ARASINDA ÖCALAN

Arkasına barış isteyen geniş Kürt topluluğunu alan Öcalan, eski ‘otorite’sini bir anlamda daha da pekiştirmiş durumda. Tabii, bazı açmazlarının olduğu bir gerçek. Kendi kitlesini ikna edebilmek amacıyla hükümetin dikkat çekici adımlar atmasını bekliyor. Konuştuğu (ve ‘süreci planladığı’) devletin ise iki ayağı var: Bürokratlar ve siyasetçiler.

Bürokratlar, akla uygun, savaşı bitirip barışı kuracak yollar konusunda Öcalan’la daha kolay anlaşıyorlar. Siyasetçiler ise kişisel olarak çok büyük görüş farklılıkları olmasa bile, siyasi özgürlük adımlarını atmakta zorlanabiliyorlar.

Son ‘reform paketi’nde de görüldüğü gibi, siyaset, atılacak her yeni adımda bir çekingenlik içine giriyor. Sonuçta, milliyetçilik, hâlâ ‘yüksek oy potansiyeli’ taşıdığı düşünülen bir kavram.

KONTROLLÜ GERGİNLİK SÜRÜYOR

Öcalan, Kürtlerin siyasi taleplerinin gerçekleştirilmesini, ‘destekçilerini ikna’ açısından hayati görüyor. PKK, Öcalan’a bakıyor. Sürecin lideri o. Öcalan ise devlete bakıyor. Hükümete bakıyor.

Mart ve Temmuz 2014’teki seçimlere kadar, ‘iki ileri bir geri’ durumun sürmesi beklenebilir. ‘Kontrollü gerginlik’ de diyebiliriz.

Bütün bu sorunlara rağmen; Öcalan’ın meşru muhatap haline gelmesi gibi birçok noktada önemli adımların atıldığını, kamuoyunun çözüme daha yatkın hale geldiğini de unutmamak gerekiyor.

Öcalan aslında ne istiyor?

Öcalan'ın sürece yeni format istemesi tartışılıyor. Çözüm sürecini takip eden gazeteciler son durumu yorumladı. HABERİN DEVAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ...

Günün Önemli Haberleri