Obeziteye karşı aşı bulundu

Abone ol

Celal Bayar Üniversitesi’nde Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve ekibi, beş yıllık araştırmaları sonucunda aşı ile obezitenin tedavisinin yapılabile...

Celal Bayar Üniversitesi’nde Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve ekibi, beş yıllık araştırmaları sonucunda aşı ile obezitenin tedavisinin yapılabileceğini kanıtladı.
Araştırma dünyada konuyla ilgili yapılan ilk çalışma olması ve global bir sorun olan obezite ile mücadelede aşının alternatif bir tedavi seçeneği sunması açısından ilk olma özelliği taşıyor.
Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, ekibi ile üniversitedeki çalışmalarda "adenovirüs" türünün obeziteye yol açtığını belirledi. Bu virüsten yola çıkan ekip obeziteye neden olan Adeno 36 virüslerine karşı hazırlanan aşıları, deneysel hayvanlar üzerinde uygulamaya başladı. Elde edilen sonuçta geliştirilen aşının obeziteye karşı olumlu tedavi verdiği görüldü.
Araştırma 9-13 Kasım 2013 tarihleri arasında yapılan 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi’nde bilim adamları tarafından birincilik ödülüne layık görüldü.
Obeziteye yol açan çeşitli faktörlerin bulunduğunu belirten Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, şöyle konuştu: “Bunlar genetik, çevresel, beslenme alışkanlıkları gibi faktörlerdir. Dünya Sağlık Örgütü bunu bir salgın olarak duyurmuştur. 2000’li yılların ortalarında da bazı mikropların obezite ile ilişkisi olduğuna dair çalışmalar dünyada ortaya çıkmıştı. Biz Türkiye’de yaklaşık 5 yıldır çalışıyoruz. Özellikle adenovirüslerin obezite ile ilişkili olduğuna dair 2009 yılında başlattığımız iki araştırmamız var. Hücre içerisinde virüsün yağ biriktirdiğini bir de çocuk obezitesinde rollerinin olduğuna dahil iki araştırma yaptık." 2011 yılında 1. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi’ne araştırmayı sunduklarını anlatan Şanlıdağ, şunları söyledi: "Bu Türkiye’de bir ilkti. Araştırmanın bir kısmı dünyada da bir ilkti. Kongrede bilim adamları tarafından ilgiyle karşılanmasının ardında en iyi araştırma ödülü aldık. Sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın obezite ile mücadele yılı vardı. Basın bu araştırmamıza ilgi gösterdi. Konu ile ilgili çalışmalarımızı aşıya doğru yönelttik."
Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, konuşmasına şöyle devam etti: "2013 yılında Adeno 36 virüsünün obezite ile ilişkisi kanıtlandı. Fakat çaresi konusunda herhangi bir şey yoktu. Bunu ilk kez biz gerçekleştiriyoruz. Adeno 36’nın sıçanlarda yağ biriktirdiğini kanıtladık. Bu yağ birikiminin aşılanma sonrasında engellendiğini bulduk. Aşının obeziteye çare olabileceğini göstermiş olduk. Ve bu araştırma 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi’nde birinci olduk. Dünyada ilk kez aşı ile mikroplara bağlı obezitenin engellenebileceğini göstermiş olduk.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri