Obama'dan BM'de 'aşırılıklara' karşı birlik daveti
Abone olABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada tüm ülke liderlerine "aşırılıklara" karşı bir araya gelmeye çağırdı.
ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada tüm ülke liderlerine "aşırılıklara" karşı bir araya gelmeye çağırdı.
Obama, Libya'daki ABD Büyükelçisi'nin öldürülmesine gönderme yaparak, tüm liderlerin "şiddet ve aşırılıklara karşı güçlüce konuşmakla yükümlü olduğunu" vurguladı.
İran'ın nükleer silah edinmesine müsaade etmeyeceklerini belirten Obama, Tahran'a karşı "kırmızı çizgiler" belirtmekten ise kaçındı.
Birçok ülke liderini New York'ta toplayan Genel Kurul'da gündemin üst sırasında yer alan konular, İslam dinini ve peygamberini aşağıladığı için şiddetli protestolara yol açan ABD yapımı film ve Suriye'de bir buçuk yıldır devam eden çatışmalar.
Obama, Genel Kurul'un ilk günündeki konuşmasında, "iğrenç" diye nitelendirdiği İslam karşıtı filme yönelik şiddetli tepkilerin "BM ideallerine saldırı" olduğunu vurguladı.
Libya'da öldürülen Amerikan elçisini anan ABD Başkanı, BM'den "geleceğimizin onun katilleri değil, Christopher Stevens gibi kişiler tarafından belirleneceğini" onaylamasını istedi.
Obama sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerika'ya, Batı'ya veya İsrail'e karşı nefreti politikanın temel ilkesi haline getirenleri, bu kişiler şiddete başvurmasa bile, marjinalize etmenin zamanıdır. Bu çeşit politika sadece birlikte yapmamız gerekenleri yerine getirmemizi zorlaştırıyor: çocuklarımızı eğitmek, onlara hak ettikleri fırsatları yaratmak; insan haklarını korumak ve demokrasinin vaatlerini genişletmek."
İran konusunda ise Obama, İsrail'den gelen "kırmızı çizgiler" belirleme çağrısına uymadı.
"ABD'nin, İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek için yapması gerekeni yapacağını" söyleyen Obama, "koalisyon güçleriyle" Tahran'ın sorumlu tutulacağını ifade etti.
BM yaptırımlarına rağmen nükleer programını sürdürmekte kararlı olan İran, bu faaliyetinin sadece sivil alanlarda kullanmak üzere enerji üretmeyi hedeflediğini savunuyor.
Suriye'ye müdahale çağrıları
Genel Kurul'da söz alan birçok lider, resmi gündemde yer almamasına rağmen Suriye'de isyancılarla hükümet güçleri arasındaki çatışmalara değindi.
Katar Emiri Hamad Bin Halife El Tani, BM Güvenlik Konseyi'nin çatışmaları durdurmaması nedeniyle, Arap ülkelerinin "müdahale" etmesi gerektiğini savundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ise mevcut Suriye hükümetinin geleceği olmadığını belirterek, kurulacak bir geçiş hükümetini tanıyacaklarını belirtti.
Hollande ayrıca BM'ye, Suriye'de isyancıların eline geçen "kurtarılmış bölgelerin" korunması çağrısı yaptı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise BM Güvenlik Konseyi'ndeki bölünmeye atıf yaparak, "şiddet sarmalı kontrolden çıkarken uluslararası toplumun kafasını diğer yöne çevirmemesi gerektiğini" söyledi.
Genel Kurul konuşmalarında liderlerin yaptığı vurgular özetle şöyle oldu:
Pakistan lideri Asif Ali Zardari, "hiçbir ülkenin terörizmle savaşta kendileri kadar zarar görmediğini" savundu. Zardari, "ifade özgürlüğünün suistimal edilmesinin" cezalandırılması gerektiğini öne sürdü.
Afgan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ülkesinde barış görüşmelerinin yapılabilmesi için Taliban hareketi liderlerine yönelik BM yaptırımlarının gevşetilmesini istedi.
Endonezya lideri Susilo Bambang Yudhoyono, "din veya inanç temelli şiddet ve düşmanlık çağrılarını engellemek" için uluslararası anlaşma önerdi.
Arjantin lideri Cristina Fernandez, 1990'larda Buenos Aires'teki bombalı saldırıların ele alınacağı zirve kapsamında, Arjantinli ve İranlı dışişleri bakanlarının bir araya geleceğini duyurdu.