Obama ve Erdoğan ne konuştu?

Abone ol

ABD Başkanı Obama ve Başbakan Erdoğan arasındaki görüşme 45 dakika sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile biraraya geldi. 15 dakika sürmesi planlanan görüşme 45 dakika sürdü. Görüşmeye iki ülkenin Dışişleri Bakanları da katıldı. Akşam yemeğinde ise Erdoğan'ın yeri Obama'nın yanı olarak ayarlanmıştı.

Nükleer Enerji Zirvesi'nin yapıldığı merkezde gerçekleşen görüşme TSİ 20.45'de başladı ve 45 dakika sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da hazır bulundu.

GÖRÜŞME ÇOK SAMİMİ GEÇTİ

Başbakan Erdoğan ile Barack Obama arasındaki görüşmenin "çok samimi bir havada geçtiği, Ermenistan ve İran başta olmak üzere bir çok konunun ele alındığı" bildirildi.

Erdoğan, Obama'ya Türkiye'nin Kafkasya ve Orta Doğu'da barışın tesisi için yaptığı çalışmaları aktarırken görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kafkasya bölgesiyle ilgili sürdürdükleri çalışmaların devamı için mutabakata varıldı.

Başbakan Erdoğan, ayrıca Obama'ya İran'ın nükleer programı konusundaki görüşlerini de iletti.

15 DAKİKA PLANLANDI, 45 DAKİKA SÜRDÜ

Obama da Türkiye'nin diplomasi ve barışa yönelik çalışmalarını takdirle izlediklerini ancak çözüme ulaşmak ve ilerleme kaydetmek için bu konuda Türkiye'nin devrede kalarak girişim ve çabalarını, yapıcı katkısını sürdürmesini istedi.

"Çok samimi bir havada geçtiği" bildirilen görüşme, 15 dakika planlanmasına karşın 45 dakika sürdü.

"Yapıcı ve olumlu olduğu" bildirilen görüşmede, Kafkaslar ve Ortadoğu'daki gelişmeler de ele alındı.

ERDOĞAN VE OBAMA YAN YANA OTURDU

Bu arada Başbakan Erdoğan, görüşme öncesinde evsahibi Obama'nın "Nükleer Güvenlikte Ulusal Atom Enerji Ajansı'nın Rolü" konulu çalışma yemeğine katıldı. Erdoğan, Obama ile aynı masada yan yana oturdu.

Başbakan Erdoğan, Obama ile görüştükten sonra Rusya Federasyonu Başkanı Dmitri Medvedev ile görüşütü.

DAVUTOĞLU - NALBANTYAN GÖRÜŞMESİ

Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'ın bugün ikili görüşme yaptığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, yaptığı açıklamada, iki bakanın, Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi çerçevesinde verilen öğle yemeğinde bir süre görüştüklerini belirtti.

Özügergin, Davutoğlu-Nalbantyan görüşmesinin, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında düzenlenen görüşmenin devamı niteliğinde olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley ise, Türkiye ile Ermenistan'ı protokollerin tam olarak hayata geçirilmesi yolunda teşvikin sürdürülmesi açısından kritik bir zaman içinde olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın bugünkü ikili temaslarıyla ilgili bilgi veren Crowley, Davutoğlu-Clinton görüşmesine dair soru üzerine, görüşmenin özellikle Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi süreci üzerine odaklandığını, Bosna'nın NATO ile ilişkileri konusunun da görüşüldüğünü belirtti.

Crowley, görüşmenin çok derinlemesine ve olumlu geçtiğini ve 45 dakika sürdüğünü bildirdi.

İki ülkenin gündemindeki konuların uzun bir listeden oluştuğuna dikkati çeken Crowley, bu konuların da konuşulması için iki bakanın bugün akşam ya da yarın bir kez daha görüşme yapacağını kaydetti.

Crowley, Amerikan yönetimi olarak, sadece Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi üzerine değil, Yukarı Karabağ meselesinin çözümü ve Minsk süreci üzerinde de göreve geldiklerinden bu yana çok büyük enerji harcadıklarını belirtti.

"Türkiye ve Ermenistan'ı, protokolleri tam olarak hayata geçirmeleri yolunda teşvikin sürdürülmesi açısından kritik bir zamandayız" diyen Crowley, görüşmede bu çabalara dair her iki tarafın atabileceği adımları konuştuklarını söyledi.

Clinton'ın görüşmede, Türkiye-Ermenistan süreci üzerinde ne kadar zaman harcadıklarını şaka yollu dile getirdiğini kaydetti.

Crowley, protokollerin onaylanması için bir "yol haritasının" hazırlanıp hazırlanmadığına dair soru üzerine, "protokollerin onayı yolunda bir formül bulunmasını umut ettiklerini" söyledi.

Sınırın açılmasının her iki ülkeye ekonomik yarar getireceğine değinen Crowley, bu konuların çok duygusal ve zor konular olduğunu bildiklerini kaydetti. Crowley, her iki ülkede de güveni tesis etmeye çalıştıklarını belirtti.

Günün Önemli Haberleri