Obama papazın cenaze töreninde
Abone olABD Başkanı Obama, kilise saldırısında ölen papazın cenaze törenine katıldı...
Obama, eşi Michelle Obama, Başkan Yardımcısı Joe
Biden ve eşi Jill Biden, 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan kilise
saldırısının düzenlendiği Güney Carolina'nın Charleston kentine
giderek Papaz Clementa Pinckney'in cenazesine
katıldı.
Burada bir saat süren bir konuşma yapan Obama, hayatını kaybedenlerin ailelerine, "Ülke acınızı paylaşıyor" diye seslendi.
"Zanlı eylemiyle ülkedeki kutuplaşmaları artıracağını düşünüyordu ama Tanrı'nın yolları gizemlidir. (Roof) Tanrı tarafından kullanıldığını bilmiyordu" ifadelerini kullanan Obama, Tanrı'nın bu trajediyle aslında bir lütufta da bulunduğunu ve bazı konularda gözlerin açılmasını sağladığını söyledi.
Bunu değerlendirebilmenin şimdi ülke olarak kendilerine bağlı olduğunu belirten Obama, şöyle konuştu:
"Uzun süredir, konfederasyon bayrağının çok sayıda vatandaşımıza
verdiği acı konusunda kör kaldık. Katliamın nedeni bayrak değil ama
bu bayrak her zaman atalardan gurur duymanın ötesini temsil
ediyordu. Siyahi ve beyaz çok sayıda kişi için bu bayrak,
sistematik baskının ve ırksal boyun eğdirmenin bir
hatırlatıcısıydı. Şimdi bunu görebiliyoruz. Eyaletin başkentinden
bunu kaldırmak siyasi değil, konfederasyon askerlerinin yiğitliğine
hakaret değil. Bu, onların savaşma nedenlerinin farkına varmak ki
kölelik hedefi yanlıştı. Bu Amerikan tarihinin dürüst muhasebesini
yapma noktasında bir adımdır, birçok kapanmamış yara için mütevazı
ama anlamlı bir merhemdir. Bu bayrağı kaldırmakla Tanrı'nın lütfuna
lütuf katıyoruz. Ancak Tanrı'nın bizim burada durmamızı istediğini
de sanmıyorum. Çok uzun süredir, geçmişin adaletsizliklerinin
günümüzü şekillendirmesine kör kaldık. Belki şimdi bunu
görürüz".
Bu bağlamda ülkedeki yoksulluk, ırk ayrımcılığı, polis şiddeti, adalet sistemindeki boşluklar gibi sorunlara değinen Obama, "Belki şimdi, fark etmesek bile ırkçı ön yargıların bizlere bulaşma yolunu anlayabiliriz. Dolayısıyla sadece hakaret içeren sözlere karşı değil aynı zamanda Jonny'i iş mülakatına çağırıp Cemal'i çağırmama yönündeki dürtülere karşı da önlem almalıyız" diye konuştu.
Obama'dan "konforlu sessizliklere tekrar dönmeme" çağrısı
Irksal sorunların bir gecede çözülemeyeceğine işaret eden Obama, şöyle devam etti:
"Eğer tekrar 'konforlu sessizliklerimize' geri dönersek, işte o zaman Papaz Pinckney'in savunduğu her şeye ihanet etmiş oluruz. Tören bittiğinde, TV kameraları yönlerini değiştirdiğinde normal işleyişe geri dönmek; toplumumuzu hala saran ön yargılar hakkındaki rahatsız edici gerçeklerden kaçınmak için çoğunlukla yaptığımız bu. Daha kalıcı, değişim getiren işlerin takip etmediği sembolik jestlere razı olmakla yolumuzu tekrar kaybederiz. Eğer bizlerle aynı düşünmeyenlerin sadece yanlış değil kötü olduğuna yönelik eski alışkanlıklarımıza dönersek, dinlemek yerine bağırırsak, ön yargılı fikirler ve sinizmin arkasına saklanırsak, o zaman bu ailelerin gösterdiği bağışlama eylemini çürütmüş oluruz.”
OBAMA İLAHİ OKUDU
Konuşmasının sonunda, sürpriz biçimde Afrikalı Amerikalılar için sembolik anlamı olan "Amazing Grace" ilahisini okumaya başlayan Obama'ya katılımcılar da eşlik etti.
Öte yandan, Amerikalılar, sabahın erken saatlerinden itibaren cenaze törenin olacağı mekana gelerek uzun kuyruklar oluşturdu. Cenaze törenine ise binlerce kişi katıldı.
ABD'nin Güney Carolina eyaletinde geçen hafta 21 yaşındaki Dylann Roof tarafından ülkenin en eski kiliselerinden Emanuel Afrika Metodist Episkopal Kilisesi'ne düzenlenen silahlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmişti. Zanlı Roof, Kuzey Carolina'nın Shelby kasabasında yakalanmıştı.
Roof'un sosyal medyadaki paylaşımında da bir elinde tabanca, diğer elinde konfederasyon bayrağı bulunan resimleri ve ırkçı ifadeleri yayınlaması bayrak tartışmalarını başlatmış, eyaletin kongre binasındaki "ırk ayrımcılığı ve beyaz Amerikalıların egemenliğinin simgesi" olarak görülen konfederasyon bayrağının indirilmesine karar verilmişti.
Tartışmalara konu bayrak, kölelik karşıtı Abraham Lincoln'un ABD başkanlığa seçilmesinden sonra, tarıma dayalı ekonomileri nedeniyle köleliği savunarak Amerikan İç Savaşı'na (Kuzey-Güney Savaşı 1861-1865) yol açan ayrılıkçı güney eyaletlerinin oluşturduğu konfederasyonun (Güney) ortak bayrağı olarak kullanılmıştı.