Obama 'borç tavanı' yasasını imzaladı
Abone olABD Başkanı Obama, hükümetin 14,3 trilyon dolar olan borç tavanını 2,4 trilyon dolar artıran yasayı imzaladı. Böylece yürürlüğe girecek olan tasarı dün Temsilciler Meclisi, bugün ise Senato'dan geçmişti.
ABD Başkanı Obama, hükümetin 14,3 trilyon dolar olan borç tavanını 2,4 trilyon dolar artıran yasayı imzaladı.
Obama Senato'da yaptığı konuşmada, haftalarca süren tartışmalar sonrası varılan anlaşmayı Amerika'nın elindeki imkanlara uygun bir biçimde yaşamasına yönelik önemli bir adım olarak tanımladı.
Yasa dün Temsilciler Meclisi, bugün ise Senato'dan geçmişti.
BBC'nin Washington muhabiri, Obama'nın felaketi savuşturduğunu ancak hem şu an hem de ilerisi için kesintiler içeren yeni bir yola girmek zorunda kaldığını anlatıyor.
Bütçe tavanını yaklaşık 2 trrilyon dolar yükselten yasa, önümüzdeki on yıl içerisinde benzer bir meblağda harcama kesintisi yapılmasını öngörüyor.
Yasa herhangi bir vergi artışı ise getirmiyor.
Senato oylaması
ABD Senatosu, borçlanma limitini arttıran tasarıyı kabul ederek temerrüt olasılığını son aşamada önlemiş oldu.
Tasarı, 26 ret oyuna karşılık 74 kabul oyuyla geçti.
Amerikan Başkanı Barack Obama, Senato'nun tasarı lehine oy kullanmasını olumlu karşıladığını söyledi.
Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında son dakikada varılan anlaşmayla ABD yönetiminin borçlanma sınırı 2,4 trilyon dolar arttırılarak 14,3 trilyon dolara yükseltildi.
Ayrıca Kongre tasarıyla yönetimden kamu harcamalarında yapacağı kesintilerle 2,1 trilyon dolar civarında tasarruf taahhüdü almış oldu.
Oylama, Washington'un bu konuda bir karara varmak için zamanının dolmasına saatler kala geldi.
ABD Hazine Bakanlığı, borç tavanını yükselten anlaşma olmaksızın ABD'nin tüm borçlarını karşılayacak durumda olmadığını belirtmişti.
Temsilciler Meclisi'nden onay
Temsilciler Meclisi'ndeki oylamaya ise ocak ayında Arizona'da Tuscon kentinde saldırıya uğrayan Demokrat üye Dabrielle Giffords da katıldı.
Ayakta alkışlarla karşılanan Giffords, tasarının lehinde oy kullandı.
Haftalar süren kıran kırana müzakerelerin ardından varılan anlaşmayı pazar günü yaptığı bir açıklamayla duyuran Başkan Obama, istediği anlaşmanın bu olmadığını ancak anlaşmanın bütçe açığı için "önemli bir teminat" teşkil ettiğini söyledi.
Tasarının onaylanması, haftalardır süregelen belirsizliği sona erdirecek ve daha önce görülmemiş bir temerrüd yaşanması olasılığını ortadan kaldıracak.
Küresel piyasalar, ABD'nin finansal yükümlülüklerini yerine getirmek için yeterli nakde sahip olmayabileceği konusunda endişeliydi.
Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri uzun süre harcamalarda kesinti ve borç tavanında artış yapılması planı üzerinde anlaşmaya varamamıştı.
Son günlerde ise Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip Cumhuriyetçi Parti ve Senato'da çoğunluk olan Demokrat Parti, birbirlerinin planlarını reddetmişti.
Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada Demokratların ikiye bölündüğü, Cumhuriyetçilerin ezici çoğunluğunun ise tasarının kabülü yönünde oy verdiği anlaşılıyor.
Demokratlar, zenginlere uygulanan vergilerin arttırılması düzenlemesi içermediği için tasarıya karşı çıkıyordu.
Cumhuriyetçiler ise tasarının daha fazla kesinti içermemesi nedeniyle tepkili.