O Paşayı açıklıyoruz!

Abone ol

Ecevit'e "çekil" diyen Paşa'yı İnternethaber açıklıyor. Ecevit'in olay açıklamalarını Behiç Kılıç yazdı.

Hüsamettin Özkan’ın bir tv de yaptığı açıklamalar yakın tarihteki bir iddiayı yeniden gündeme getirdi. Bu iddia beraberinde bir de polemik yarattı. Bu polemik o dönemdeki bazı köşe yazarlarının Ankara’nın siyaset oyununda “kurye” görevi ile iş gördükleri iddiaları üzerine kurulu...
O dönem bu iddiaları doğrulayacak başka örneklerle dolu.Bir dolu “seçilmiş” kişi gazeteci kimliği ile, 28 Şubat Dönemi’nin oyuncuları arasında yer aldırıldı. Bunlara şan şöhret ve servet yolu açıldı..Uzatmayıp konumuza dönelim..

Geçen yılın Mart ayı içinde Ecevit’le görüştüm. Şimdi gündeme gelen konuyu bana o zaman anlatmıştı.

Ecevit kendisine kurulan tuzakları;
Ve oyuncularını dillendirmişti...
O “Röportajı”yeniden hatırlatmak istiyorum. Konuşmamız sırasında Rahşan Ecevit’te birlikteydi ve zaman zaman bilgilerini aktarmıştı..

Şunları yazmıştık...

Ecevit'ten gelen çarpıcı iddialar arasında bazı generallerin kendisini görevi Hüsamettin Özkan'a terk etmeğe zorladığı açıklaması da var.
Ecevit, Kara Kuvvetleri eski Komutanı Atilla Ateş'in adını veriyor. Askerlerin neden böyle bir harekete yöneldikleri hakkında konuşmak istemiyor.

Bu olay, partisine yönelik hareketin bir yıl öncesinde meydana geliyor. 2001 yılı yaz ayında Hüsamettin Özkan Bodrum'a çağırılıyor ve bu plan kendisine duyuruluyor. Özkan duyduklarını Ecevit'e anlatmaya çekiniyor.
Ecevit'e, bir başbakanın hakkında yapılan hazırlıklardan, devletin istihbarat birimlerince haberdar edilmemesinin "tuhaf" olup olmadığını soruyorum.
"Bildiklerinizin ötesinde bir şey yok. Ben istihbarat meraklısı değilimdir. Daha önce ben DSP'nin Grup Toplantısı'nda bir şey söylemiştim, İstihbarat gereklidir. Ama istihbarata çok önem vermeyin, çünkü yanıltıcı olur demiştim. "cevabını veriyor.

Cumhuriyet tarihinin en önemli siyasi kimliklerinden olan Bülent Ecevit, kendisine Cumhuriyet tarihinin önemli komplolarından birinin yapıldığını belirtiyor.

Bu komplo, gene de üstü kapalı duruyor.

Diyalog aynen şöyle..

Burada bir hatırlatma yapılıyor
“Kemal Derviş'in bayraktarlığını yaptığı bir siyasi hareket vardı. Sonra partiye girdiler, toplantılar yapıldı."

BÜLENT ECEVİT: Mesut Yılmaz da 'Çekil' diyordu. Kemal Derviş de 'çekil' diyordu.

RAHŞAN ECEVİT: Bir de başbakan olmak isteyen vardı... Adını söylemeyelim. (Hüsamettin Özkan’a gönderme)
“Bu arada Pearson da (Dönemin ABD elçisi) gelmiş, bazı talepleri olmuştu. Ona da Irak konusunda duymak istemediğişeyleri söylemiştiniz. Orada bu Hükümet'e karşı bir cephe oluşmuş. Belki de, kaybolduğu günlerde Kemal Derviş onlara angaje oldu. Olabilir mi? (O dönemde Kemal Derviş Başbakan’dan izinsiz İngiltere ve ABD’ye gizlice gitmişti)

BÜLENT ECEVİT:
Ben bir şey diyemem. Siz sonuç çıkarın.

Devletin içinde Başbakan'a bağlı birimlerin sizi bilgilendirmesinde bir eksiklik mi oldu? Hükümet'e yönelik bir tavır vardı, canınıza yönelik bir tavır vardı. Hiçbir uyarı gelmedi mi size?

BÜLENT ECEVİT: Atilla Ateş (APO'yu Suriye'den isteyen Kara Kuvvetleri komutanı)o zamanlar, Hüsamettin Özkan'ı Bodrum'a çağırdı. Benden kurtulmak istediklerini söylediler.

RAHŞAN ECEVİT: Bodrum'da Hüsamettin Bey'in meşhur bir yatı vardı, orada toplantı yapıyorlardı.

BÜLENT ECEVİT: Hayır, Hüsamettin Bey'in değil, generallerin varmış. Hüsamettin Bey'in orada yatı yoktu. Neyse, önemli değil, orada ya da burada. Benimle ilişkileri bakımından çok rahattı. O bana çekine çekine söyledi. Sonra Murat Yetkin'le ilişki kurdular, Generaller. O da ezile büzüle geldi, anlattı.

Sizin çekilmenizi mi istediler?

BÜLENT ECEVİT: Evet.

Ne gerekçeyle çekilmenizi istediler?

BÜLENT ECEVİT: İşte..!

Hiç başka türlü istihbarat teşkilatından falan size bir şey gelmedi mi? Mesela MİT'ten?

BÜLENT ECEVİT: MİT'ten şikayetim olmadı. Şenkal Atasagun çok iyi çalıştı. Belki devreye sokmak istememişlerdir. Çünkü o ayrı çalıştı.

Hükümetiniz'e karşı iş aleminden karşı çıkıp da sizin dikkatinizi çeken bir faaliyet oldu mu?

BÜLENT ECEVİT: Yok.

Bu konuşmanın devamında, Ecevit’in bir komplodan geçtiği MHP'ye de bazı telkinler, ters bilgiler gönderildiği ve Bush yönetiminin ilginç tutumu da gündeme geldi.

Behiç Kılıç

Günün Önemli Haberleri