O böcekler telefonun altında çıktı!

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ı dinleme skandalındaki yeni bilgilere ulaşılıyor.

Dinleme skandalı ve Erdoğan'ın montajlı ses kasetleri gündemi sarsmaya devam ederken Erdoğan'ın odasında bulunan böceklerin araştırması da devam ediyor.

Milliyet sinden Serpil Çevikcan'ın haberine göre böcekleri yerleştirenler yaklaşık 30 kişilik ciddi bir ekip. Ve böcekler Erdoğan'ın kullandığı kriptolu telefonların altına yerleştirilmiş bulunmuş.

Hatırlanacağı gibi, Başbakan’ın biri Subayevleri’ndeki özel konutunda, diğeri ise Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki çalışma odasında olmak üzere iki böcek bulunmuştu. Aralık 2011’de bulunan böceklerle ilgili soruşturmanın hızlandırılması ve bazı faillere ulaşılması ise, 17 Aralık sonrası zirve yapan hükümet-cemaat kavgasının en sıcak olduğu döneme denk geldi.

KRİPTOLU TELEFONUN ALTINDA

Güvenlik bürokrasisinden Ankara kulislerine yansıyan son bilgilere göre, cihazlarla ve faillerle ilgili çalışmalar önemli sonuçları açığa çıkardı.

Buna göre, biri Başbakan’ın Subayevleri’ndeki evi, diğeri Başbakanlık Resmi Konutu olmak üzere iki ayrı yere aynı model iki cihaz yerleştirildi.

İleri teknik özelliklere sahip bu cihazlar, elektrik hattına bağlı bulundu ve böylece kesintisiz yayın yaptığı anlaşıldı. Yani söz konusu iki cihaz da hatta bağlı olduğu sürece devamlı olarak yayın yapabiliyordu. Cihazların sürekli hatta bağlı kalması ise, elektrik prizlerinin çıkartılıp, yerlerine cihazların bağlı olduğu prizlerin monte edilmesiyle sağlandı.

Aldığı sesleri, 200-300 metreye aktarma özelliğine sahip cihazlardan ilki 28 Aralık’ta Subayevleri’nde bulundu. İlk cihazın bulunduğu gün, Ankara’da MGK toplantısı yapılıyordu. Uzman ekipler, cihazı, teknik cihazlarla bulabildi.

İlk cihazın teknik cihazlarla uzun süre aranarak bulunmasının ardından ikinci cihazı bulmak zor olmadı. Ekipler, ilk cihazın bulunduğu yere bakarak, ikinci cihazı benzer bir yerde buldu.
İkincisinin Resmi Konut’ta bulunma tarihi ise 30 Aralık.

Saptamalardaki önemli bir ayrıntı, cihazların monte edildiği prizlerin yeri.
Prizler, her iki konutta da Başbakan Erdoğan’ın kullandığı kriptolu telefonların hemen altında bulundu.

Bu durum, karşı tarafın dinlenemediğini, ancak Erdoğan’ın en kritik görüşmeleri yaptığı bu telefonlardaki konuşmaların en yakın ve en net şekilde kaydedilebildiğini ortaya koydu. Aynı zamanda Erdoğan’ın, o odalarda yaptığı bütün konuşmaların da kayda alınabildiğini gösterdi ki buna ortam dinlemesi deniliyor.

SİLİKONDAN NE TESPİT EDİLDİ?

Cihazları bulan ve teknik incelemesi yapan MİT ekipleri, saptamalarını raporlaştırarak Başbakanlık’a sundu. Bundan sonraki aşamada devreye Başbakanlık Teftiş Kurulu girdi. Kurulun başlattığı soruşturma çerçevesinde TÜBİTAK’tan kritik bir rapor istendi. Güvenlik kaynakları, bu raporun istenmesinin nedenini cihazların ne kadar süredir bulundukları yerde kayıt ve yayın yaptığının saptanması olarak açıklıyor.

Başka bir deyişle, Başbakan’ın özel konuşmalarından devlet sırrı niteliğindeki konuşmalarına kadar birçok görüşmesini gerçekleştirdiği iki konutta neler kaydedildi? Kaynaklar bunu, “hasar tespiti” olarak nitelendiriyor.

TÜBİTAK, cihazların ne kadar süreyle orada durduğunu belirlemek için akla zor gelen bir yöntemi uyguladı. Cihazların monte edilmesinde kullanılan silikondan, böceklerin hangi tarihte konulduklarının tespiti araştırıldı. Bu araştırmanın sonucu cihazların yerleştirilme tarihi açısından aşağı yukarı bir fikir verdi.

Bürokrasi, bu tarihlere baktığında nispeten, “rahat bir nefes” aldı, çünkü cihazların yerleştirildiği tarih aralık başını gösteriyordu ve aktif olduğu dönemler yoğun olarak, kasım ayı sonunda ameliyat olan, çalışmalarına birkaç hafta ara veren ve bu süre içerisinde İstanbul’da ikamet eden Başbakan’ın nekahet dönemine denk geliyordu.

ARKASINDAN ÜLKE ÇIKMADI

Kulislere yansıyan bilgiler, Başbakan’a yönelik böcek operasyonunun arkasından herhangi bir ülkenin çıkmadığı yönünde. Kaynaklar, araştırmalar sonunda böcek operasyonunu, belli bir yapı içerisinde hareket eden bir grubun gerçekleştirdiği sonucuna vardı.

Nitekim, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun bu saptamaları doğrultusunda adli soruşturma başlattı. Bu soruşturma sürerken, Başbakanlık koruma ekibinden iki görevlinin şüpheli olarak kamuoyuna isimleri yansıdı.
Erdoğan da böcek operasyonunu doğrudan Gülen cemaatine bağladı.

30-40 KİŞİ GÖREV ALDI

Güvenlik bürokrasisine göre, cihazları koyan isimler saptansa da bu organizasyon bununla sınırlı değil. Bürokrasiye göre, böcek operasyonu, çok ciddi bir ekip işi ve en az 30-40 kişi bu operasyonda görev aldı.

Kaynaklar, böcek operasyonunun yapıldığı döneme de dikkat çekiyor. Böceklerin bulunmasından hemen sonra Uludere olayı yaşandı. Hemen ardından 7 Şubat’ta MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında Oslo görüşmeleri nedeniyle yakalama kararı çıkartıldı. Bu süreçten kısa bir süre önce ise CHP ve MHP’de siyaseti dalgalandıran gelişmeler oldu.

Günün Önemli Haberleri