O bir katil! Niye burada?
Abone ol"Sarkisyan bir katil" diyen Azeri vekil Başbakan'la görüşmesinden önce İNTERNETHABER'e çok özel açıklamalarda bulundu.
İNTERNETHABER-ÖZEL
Zübeyir KINDIRA
ANKARA-
Ermeni protokolünün imzalanması ve Sarkisyan’ın milli maç için Türkiye’ye geleceğinin ortaya çıkmasından hemen sonra 'acil' koduyla Türkiye’ye çıkarma yapan Azerbaycan milletvekilleri çok kızgın.
ERDOĞAN 'FİTNE FESAT SOKUYORLAR' DEMİŞTİ |
Azeri 4 kadın vekil Nisan ayı içinde de yine aynı konuda hassasiyetlerini aktarmak üzere Türkiye'ye gelmişlerdi. Heyet buldukları her mecrada dertlerini anlatmış, AKP'den önce de CHP ile görüşmüştü. Tüm bunlara kızan Başbakan Erdoğan onlar için "fitne fesat sokuyorlar" demişti ve kendilerini görüşmek için kabul etmemişti. İşte o heyetin içinde Paşayeva da vardı. Azeri vekil o zaman bu sözlere çok alınmış ve "4 kadın milletvekiline bu ifadelerin kullanılmasını, değil bir Başbakan'a, bir erkeğe bile yakıştırmam." demişti. Paşayeva şimdi Başbakan'la görüşecek heyetin içinde... |
Karabağ işgalinde Türk olmanın bedelini ödediklerini söyleyen Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva, “Azeri toprakları azad olmadan protokol TBMM’den geçmemeli” dedi.
Bugün maç için Türkiye’ye gelen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan için “Arkadaşlarımın kanlarının elinde bulunduğu bir katili Türkiye’de görmek beni üzüyor” diyen Paşayeva; daha önceki ziyaretinde Karabağ’ın işgal toprağı getirmesini 'istismar edici, yakışıksız ve çirkin bir yaklaşım' olarak gören Başbakan Erdoğan’a da İNTERNETHABER aracılığıyla yanıt verdi.
Paşeyeva Başbakan Erdoğan’la bugün yapacağı görüşme öncesi İNTERNETHABER Ankara Temsilcisi Zübeyir KINDIRA’nın sorularını yanıtladı. Paşeyeva’nın çok özel değerlendirmeleri şöyle:
KINDIRA: Türkiye’ye yaptığınız bu çıkarmanın nedeni nedir?
PAŞAYEVA: Biz Azerbaycan vatandaşıyız. Türkiye’nin iç politikasına tabiî ki karışamayız. Bizim için önemli mesele Azerbaycan’ın milli meselesi. Ve biz de Azerbaycanlıların bu konudaki duygu ve düşüncelerini, hassasiyetlerini Türkiye’ye aktarmak için buradayız. Çünkü burası bizim ikinci vatanımız. Bir millet iki devlet demişiz. Tabiî ki her türlü düşüncemizi, rahatsızlığımızı önce Türkiye ile paylaşmamız gerek.
KINDIRA: Bu hassasiyetin nedenini açıklayabilir misiniz?
PAŞAYEVA: Azerbaycan’ın topraklarının beşte biri 15 yıldır işgal altında. O topraklarda taş taş üstünde kalmadı. 1 milyon insan göçmen durumunda. Nüfusumuzun 8 milyon olduğunu düşündüğümüzde 8 kişiden birinin göçmen olduğu anlamına geliyor. Hocalı’da yaşananlar ortada. Bütün bunları yaşayan insanlar için Ermenistan hangi durumda olabilir. O başkan ki bu yaşananlara bizzat iştirak etmiş biri. O’nun elinde binlerce Azerbaycan türkünün kanı var.
TÜRKİYE-ERMENSİTAN İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİNE KARŞI MI?
TÜRKİYE’DEN BEKLENTİLERİ NE?
İLK ADIMI ERMENİSTAN ATMALI
KINDIRA: Azerbaycan, Ermenistan ile Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine karşı mı?
PAŞAYEVA: Hayır biz buna karşı değiliz. Biz o bölgede komşularıyla ilişkilerini iyi yürüten bir devlet olma politikası yürütüyoruz. Ermenistan’la yaşanan günahın borcu ise Azerbaycan’da değil. Ermenistan’tadır. Türkiye ile Ermenistan arasında yaşana sorunun günahı da Türkiye’de değil Ermenistan’dadır. Türkiye Ermenistan’ı ilk tanıyan devletler arasında. Sınırları da kapalı değildi. Ermenistan naptı. Sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla Türkiye’ye karşı çıktı. Toprak bütünlüğünü tanımadı. Sınırları tanımadı. Ağrı dağını Ararat yaptı. Bu azmış gibi Azerbaycan’ın topraklarına işgale başladı. Bunlara neden olan Ermenistan.
KINDIRA: Peki bir normalleşme için ne yapılmalı?
PAŞAYEVA: Bunun için önce Ermenistan’ın adımlar atması lazım. Bunu başlatan Ermenistan ise yeni bir döneme başlamak için de önce onların adım atması gerekiyor. İşgal ettiği topraklardan çekilmek, sözde Ermeni soykırımı iddialarından vazgeçmek veya toprak iddialarından vazgeçmek. Ama Ermenistan bunların hiçbirini yapmıyor. Yapmak düşüncesini de ortaya koymuyor.
KINDIRA: Peki Türkiye’den ne istiyorsunuz?
PAŞAYEVA: Azerbaycan halkının beklentisi Azerbaycan toprakları işgalden azad edilmeden o protokolün parlamentodan geçmemesi. Yani o protokol Meclis’te müzakere edildiğinde Ermenistan’a açık olarak bu mesaj iletilsin. Bu protokolün buradan geçmesi işgal ettiğiniz topraklardan çekilmenize bağlı denilsin. Ne zaman çekilirsiniz o zaman bu protokol bu Meclis’ten geçer mesajı verilmesi gerekir.
PROTOKOL İMZA TÖRENİ İÇİN NE DEDİ?
O ÜLKELER İŞGALE KARŞI DURMALI
KINDIRA: Protokolün imza törenini izlemişsinizdir. Fotoğraf karesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
PAŞAYEVA: Gerçekten o fotoğraf çok önemli. İmza töreninde kim vardı arkada. ABD, Rusya, Fransa… Karabağ sorununu direkt çözmekle sorumlu ülkelerin yöneticileri bunlar. 15 yıldır hangi işi yaptılar. O toprak sorunun çözümü için Ermenistan’a baskı yapmıyorlar. Kendi kabul ettikleri kararları uygulaması için neden Ermenistan’a baskı yapmıyorlar. Ama o protokolün imzası için çok çalıştılar, deriden kabaktan çıktılar. Her şeyi yaptılar. O ülkeler biraz daha gayret gösterip Karabağ sorununun çözümü için çalışmalı. Meclis bu ülkelere de gerçekten durumun normalleşmesini istiyorsanız Ermenistan’ın işgalini yok etmek için de çalışmalısınız mesajı vermeli. Barış için bunun aksi mümkün değil.
KINDIRA: Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi Azerbaycan için de iyi olmaz mı?
PAŞEYEVA: Bu yanlış ve aldatmaca. Tersine Ermenistan daha da rahatlayacak. Ermenistan’ın o topraklardan çıkması o zaman daha zora gelecek. İşgalden vazgeçmeyeceğini kendi açıklıyor. İşgal bitmeden ilişkiler normalleşirse daha da radikalleşir. Bu da Azerbaycan savaşa çekilecek demek. Çünkü barışla çözüme bir şey kalmaz. Ermenistan tam çekilmezse ne kadar beklersiniz. Artık Azerbaycan’a başka bir yol bırakılır. Biz normalleşmeye karşı değiliz. Bunun için ilk adımları atacak olan devlet Ermenistan’dır.
AZERİ VEKİLİN DÜŞÜNMEK İSTEMEDİĞİ ŞEY?
DAVUTOĞLU’NUN RESMİNİN YAKILMASI KONUSUNDA NE DEDİ?
BU PROTOKOL GEÇMEYECEK
KINDIRA: Peki Meclis’in tavrı ne olur sizce?
PAŞEYEVA: Bizim umudumuz Ermenistan’ın işgalden vazgeçmeden bu protokolün Meclis’ten geçmeyeceği yönünde. Bunun aksini konuşmak bir tarafa beynimin bir köşesinde bu düşünceye gelmek bile istemiyorum. Bunu düşünmek benim kendimi yerden yere vurmak gibi bir şey. Biz Türk’üz. AKP-CHP ve MHP’nin yaklaşımlarının da bu yönde olmasını bekliyoruz. Kardeşlerimizden beklentimiz bu. Bir de biz Türk halkının düşüncesini biliyoruz. Parlamentoda onun iradesini, düşüncesini yansıtacaktır. Ben bu yönde umudumu kaybetmişsem her şey bitmiş demektir.
KINDIRA: İstemediğimiz yönde bir karar çıkar çıkabilir mi...
PAŞEYEVA: Söz böyle düşünmek ister misiniz? O sizin kardeşiniz. Orada kanı kanından canı canından insanınız var. Aile içinde bir olay bu. Türkiye halkı Azerbaycan halkının neler yaşadığını, Azerbaycan halkının gözünün yaşının dinmediğini biliyor. Azerbaycanlı kardeşleriniz orada Türklüğün bedelini ödedi. Onu biliyorlar. Ermenistan’a sorun. Azeriler için ne diyorlar: Türkler. Türkiye’den öç alamadık onlar büyük ve güçlü idi. Azerbaycan’dan o öcü aldık intikamını aldık diyorlar. Orada Azerbaycanlı olmanın bedeli değil Türklük bedeli ödendi. Bunu da Türkiye’deki insanlar biliyor. Bu nedenle Azerbaycanlılar çok umutlu ve sorsanız, “Yapmazlar bence” derler…
KINDIRA: Azerbaycan’da sert tepkiler var. Davutoğlu’nun fotoğrafı yakıldı. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?
PAŞEYEVA: Azerbaycan’da Türkiye’de de farklı düşünenler var. Ama daha önemlisi çocuğunun cenazesini bulamayanlar, rehin olduktan sonra nerede olduğu bilinmeyenler var. O vahşeti yaşamış insanlar var. Kendimizi onların yerine koyarak o insanların aşırı tepkilerini bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak hepimizin anlaması gerek. Sarkisyan ismini duymak onları bitiriyor. O tepkiler aslında Türkiye’ye değil Ermenistan’a aslında.
SARKİSYAN’IN TÜRKİYE ZİYARETİ KONUSUNDA NE DEDİ?
BAŞBAKAN’IN SERT TEPKİSİNE CEVAP…
“O BİR KATİL”
KINDIRA: Sarkisyan milli maç için bugün Türkiye’de olacak? Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
PAŞAYEVA: Binlerce Türkü katletmekten gurur duyuyorum diyen bir insanın Türkiye’ye gelişi hepimizi şaşırtıyor. O bir katil. Onu Türkiye’de görmek istemem. Benim arkadaşlarımın kanları var onun elinde.
KINDIRA: Başbakan Erdoğan ilk ziyaretinizde getirdiğiniz işgal toprağına çok sert bir dille tepki göstermişti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
PAŞAYEVA: Bence Başbakan’a yanlış bilgiler verildi. Kızacak bir şey yok. Çünkü biz toprağı dostlarımıza veriyoruz, düşmanlarımıza. Biz toprağımızı dost-kardeş bildiklerimizle paylaşırız. İyi bir amaçla getirilmişti. Biz biliyoruz ki bu toprak buradaki kardeşlerimizce de kutsaldır. Siz hiç gördünüz mü başka bir yerde toprak verdiğimizi. Toprak kutsaldır. Toprağı başkalarına vermezsiniz. Onu kutsal bilen kardeşlerle paylaşırsınız. O toprağın sahipleriyle. Biz diyoruz ki Türkiye’de yaşayanlar da o toprağın sahibidir. Ben alınmadım bundan. Benim için önemli olan detaylar değil milli meseledir.