O ateşeden ilginç yanıt
Abone olDil bilmediği halde Bern Büyükelçiliği'ne 12 bin dolar maaşla Basın Ataşesi olarak atandığı belirtilen Hacı Mehmet Gani'den yanıt geldi. Gani: 9 ay TÖMER'e gittim.
CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi'nin soru önergesiyle gündeme gelen Bern Büyükelçisi Basın Müşaviri Hacı Mehmet Gani, hakkındaki iddialara yanıt verdi.
İşte Gani'nin hakkındaki iddialara yanıtı:
Gazeteport Yönetimine ve İstanbul Milletvekili Sayın Araştırmacı Gazeteci Bay Osman Oktay Ekşi'nin 30 Ocak 2013 tarihli ve 9520 sayılı soru önergesine cevabımızdır.
1- Bern Büyükelçiliği Basın Müşavirliğine atanan Hacı Mehmet GANİ 21 Mayıs 2013 Tarihinde yapmakta olduğu BYEGM 1. Hukuk Müşavirliğinden ayrılarak Müşterek Kararname ile atandığı Basın Müşavirliği görevine başlamıştır.
'HAVE ARE YOU'
2- 3- 231 Sayılı BYEGM Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 23. Maddesine eklenen 3. Fıkraya binaen hazırlanan "BYEGM Personelinin Yurtdışı Sürekli Göreve Atanmasına İlişkin Yönetmelik"in 11. Maddesi hükmünde, yabancı dil başta olmak üzere aranan bütün şartları taşıyan Hacı Mehmet GNAİ 1. Hukuk Müşavirliği görevinden Bern Basın Müşavirliği görevine; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanının imzalarının bulunduğu ve anılan dört makamın hukuk birimlerinin hukuka uygunluk yönünden incelemeleri neticesinde, hukuka uygun olarak, müşterek Kararname ile atanmıştır. Hacı Mehmet GANİ 01.10.2008, 23.06.2009 tarihleri arasında 9 (dokuz) ay Ankara TÖMER Dil Eğitim Merkezine İngilizce kursuna gitmiş ve mezun olmuştur. Eğer bu kurslar 9 ayda sadece "Have Are You" "nasılsınız" hitabını öğretiyorsa söyleyecek başka bir söze gerek yoktur.
4- 189 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, BYEGM Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 23. Maddesine eklenen 3. Fıkraya binaen hazırlanan "BYEGM Personelinin Yurtdışı Sürekli Göreve Atanmasına İlişkin Yönetmelik"in 9 uncu maddesine ve 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 4 sayılı cetvelde yer alan "B - Yurtdışı Teşkilatında Sözleşmeli Personel Pozisyon Unvanları Gösterir Cetvel"de belirtilen "Sekreter Takipçi" unvanına atama yapılabilir.
BYEGM'nin Bern Basın Müşavirliği ve diğer Basın Müşavirliğinde ihdas edilmek üzere istediği kadro bu unvana atama yapılmak üzere istenmiş bir kadrodur. Şu an Bern Büyükelçiliğinde bu kadro ve unvanda Ticaret Müşavirliği, Eğitim Müşavirliği, Çalışma Müşavirliği, Bürolarında atama yapılmış ve ataması yapılan bu unvandaki Sekreter Takipçiler fiilen çalışmaktadırlar. Ancak daha önceki süreçte Basın Müşavirliği uzun bir süre boş kaldığı için bu unvana atama yeni yapılmaktadır. Maliye Bakanlığı'ndan istenen kadro "Sekreter Takipçi" kadrosudur. Halen dışarıdan yardımcı eleman olarak hizmet alımı yapılan Can BÜYÜKBAY ise 2010 yılında görev süresi dolarak Türkiye'ye dönen Basın Müşaviri Şaziye KULELİ zamanından bu yana hizmet alımı yolu ile çalıştırılan bir kişi olup aldığı ücret 1.500,00 (Binbeşyüz) İsviçre Frankıdır. Oysa diğer Müşavirlik bürolarında çalışan bir Sekreter Takipçinin yasal maaşı 4.000,00 Frank civarındadır. Basın Müşavirliğinde 6.000.00 $ maaşla görevlendirilen bir kişi bulunmamaktadır ve bulunması da hukuken ve fiziken mümkün değildir. Hacı Mehmet GANİ göreve başladığı tarihten bu yana gerek Türkçe, gerekse yabancı yayın kuruşlarını sık ziyaret etmektedir. Hiçbir yabancı gazeteciye kurban bayramı tebriği gönderilmemiştir. Ancak Türk gazete ve gazetecilere gönderilmiştir.
3-5 SATMIYOR
5- "Üç beş satıyor" denilen gazetelerden Post Gazetesinin tirajı 18000, Pusula Gazetesinin Tirajı 15000, Hürriyet Gazetesinin tirajı yirmi bin Zaman Gazetesinin tirajı 5000, Türkiye Gazetesinin tirajı 3000, Sabah Gazetesinin tirajı da 5000.00 civarında olduğu gibi Merhaba ve arkadaş gazeteleri de yayınlanmaktadır. Ayrıca aylık 1000 tirajı olan Vivaldi dergisi de yayımlanmaktadır. Görüldüğü üzere 8 gazete ve bir dergi muhtelif periyodlarla yayın yapmakta olduğu gibi Pusula Radyosu da internet üzerinden yayın yapmaktadır. İsviçre'de yayımlanan gazete ve dergilerin tirajı hiçbir zaman sorunuzda belirtilen "üç beş" sayısına inmemiştir. Bu tirajlar İsviçre Posta idaresinden ve ilgili kurumlardan sorulabilir.
Toplantımızın amacı da bundan birkaç yıl önce 20000,00 lerde satan Hürriyet başta olmak üzere gazetelerin tirajını tekrar nasıl artırabiliriz, maliyetleri nasıl düşürebiliriz, bu gazete ve dergileri başta Almanca olmak üzere farklı dillerde yayın yaptırmak suretiyle Türkiye'nin tanıtımına nasıl katkıda bulunabiliriz, Bu gazeteleri lobi faaliyetlerinde nasıl daha etkin kullanabilir., Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği yapmak suretiyle İsviçre'de yaşayan Türklerin haklarını koruma ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi vb konularda nasıl daha etkin hale gelebilir gibi konular konuşulmuştur. Toplantının öğleden önceki oturumunda Basın Yayın Kuruluşlarının temsilcileri, sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdikleri gibi, öğleden sonraki oturumunda da İsviçre'de Türklerin kurduğu İsviçre Türk Toplumu, Batı İsviçre Türk Dernekleri Federasyonu gibi 30 civarında çatı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri basından beklentilerini kendi faaliyetlerini dile getirmişlerdir. Toplantı Gündemi (Ek-1)
6- Türkiye'den toplantıya katılan kişiler;
1- Ali GÜNEŞ: BYEGM Basın Yayın Dairesi Başkanı,
2- Gazali ÇİÇEK:Türk Dünyası ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Kurumsal İlişkiler ve İletişim Dairesi Başkanı,
3- Can AYGÜL: Türk Dünyası ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İsviçre Masası Uzmanı,
4- Veysel FİLİZ:Avrupa Konseyi Sivil Toplum Kuruluşları Komisyonu Raportörü ve Üyesi,
5- Doç Dr. Mustafa ŞEKER:Selçuk Ü. İletişim Fak. Öğretim Görevlisi,
Olmak üzere Türkiye'den Toplam 5 kişi toplantıya katılmıştır. Bu kişilerden Mustafa ŞEKER ve Ali Güneş Pazar günü uçakta yer olmadığı için 8 Aralık Cumartesi günü akşam 17:30 da, , Gazali ÇİÇEK ve Can AYGÜL ise 9 Ocak Pazar Günü Zürih'e gelmişlerdir. Toplantı ise 10 Aralık'ta olmuş bütün misafirler 11 Aralık tarihinde Türkiye'ye dönmüşlerdir. Toplam kalış süresi toplantı günü de dahil 3 gündür. Türk Hava Yolarına bu isimlerin gidiş geliş tarihleri sorulabilir. Dünyanın en pahalı 3. Şehri olan Zürih'te; Sabah 09:00 ile Akşam 17:30 arasında süren ve öğle yemeği, otel masrafları ve her şey dahil toplam masraf sadece 8,362.00 (sekizbinüçyüzatmışiki) Türk Lirasıdır. Sizin başkanı olduğunuz Basın Konseyinin organize ettiği "Türk Yunan Medya Toplantısı" iki gün sürmüş ve BYEGM kanalıyla Tanıtma Fonundan aktarılan masraflarınızın 100.000. (yüzbin) TL civarında olduğu gibi pahalılık konusunda Zürih'le Türkiye'nin kıyaslanamayacağı malumlarıdır.
7-Toplantıya Cem Vakfı, Atatürkçü Düşünce Derneği gibi derneklerin yanı sıra öncelikli olarak Çatı Sivil Toplum Kuruluşları davet edilmiştir. Davet edildiklerine ilişkin posta kaydı ekte sunulmuştur.(Ek-2)Gelen hiçbir Sivil Toplum Kuruluşunun Fethullah GÜLEN grubu ile bağlantılı olduğuna dair kayıt ve bilgi bulunmamaktadır.
8-Hürriyetin Avrupa sorumlusu Halit ÇELİKBUDAK'tan toplantıya katılmaları rica edilmiş, gelemeyeceklerini belirtmişlerdir. Sayın Celal ÖZCAN ve Turgay RAŞİT ile de görüşülmüş Turgay Raşit, Erdinç ISPARTALI'nın kendileri adına katılabileceğini belirtmeleri üzerine Erdinç ISPARTALI katılmıştır. Hürriyet içindeki iç meseleler konumuz değildir. Telefon kayıtlarından öğrenilebilir.
9-Anadolu Ajansı Toplantıdan önceki toplantı duyuru metnini kullandığı için böyle bir yanlış sonuç ortaya çıkmıştır. Berner Zeitung Gazetesi Şef Redaktörü toplantıya katılma talebimizi kabul etmiş ancak İsviçre'deki Türkçe Gazete temsilcileri bu toplantının ilk toplantı olduğunu bu toplantıda kendi sorunlarının konuşulacağını ve sorunlarının yabancı gazete tarafından bilinmesini istemediklerini, bu sebeple misafir Gazetecinin mümkünse katılmamasını istemişler, bu talepleri tarafımızca da uygun bulunarak yabancı gazetecinin toplantıya katılmaması nezaket kuralları içinde kendisine belirtilmiş o da katılmamıştır.
10- 189 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuatta hangi kadro ve unvanda görev yapanların ne kadar maaş alacakları belirtilmiş olup Hacı Mehmet GANİ de; Eğitim Müşaviri, Ticaret Müşaviri, Çalışma Müşaviri, Din Hizmetleri Müşaviri, Emniyet ve Askeri Ataşe ve Müşavir ne kadar maaş alıyor ise o kadar maaş almaktadır. Devlet İşleyişi içerisinde farklı bir maaş alması söz konusu değildir. Ayrıntılar Maliye bakanlığından sorulabilir.
11-Basın Müşaviri Hacı Mehmet GANİ'nin eşi ve halen kanser tedavisi gören Öznur GANİ; Diyanet İşleri Başkanlığında 1996 yılından bu yana 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Din Hizmetleri Sınıfında, Kuran Kursu Öğretmeni kadrosunda, İmam Hatip Lisesi, İlahiyat mezunu, ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi Maliye Bölümü 3. Sınıftan terk, halen ANKUZEM bünyesinde 2. Üniversite eğitimini tamamlamak için Almanya, Köln de sınavlara giren ve eğitimini devam ettiren 96-1877 sicil numarasına sahip olup ayrıntılar Diyanet İşleri Başkanlığından sorulabilir. D. İ. Başkanlığı bünyesinde "hafize" ünvanı ve kadrosu adında bir kadro ve unvan bulunmamaktadır. Öznur GANİ eş durumuna binaen 657 sayılı D.M. K. Hükümleri çerçevesinde İsviçre'ye Din Görevlisi unvan ve kadrosu ile görevlendirilmiş olup kadrosu; Diyanete bağlı, resmi, Çukurambar Tuba Altınok Kız Kuran Kursundadır. Sadece Türkiye'de aldığı maaşı almakta olup bu da 2.100,00 (ikbinyüz) TL dir ve İsviçre Frankı karşılığı 1200 (binikiyüz) Franktır. İsviçre'de farklı hiçbir ek ödeme almamaktadır. İsviçre'de kadrolu atanan Kuran kursu öğretmeni dahi en fazla 3.500,00 (ÜÇBİNBEŞYÜZ) frank maaş almaktadır. İsviçre'de asgari ücret 4.000,00(dörtbin) Franktır. Bu konularda sizi bilgilendirenler çok ciddi anlamda yanıltmışlardır. Maaşlara ilişkin ayrıntıları DİB na sorabilirsiniz.
12- Müşterek Kararname ile atanan Hacı Mehmet GANİ ve eş durumuna binaen geçici görevlendirilen eşi Öznur GANİ ilgili mevzuat çerçevesinde atanmış olup söz konusu mevzuat isim ve hükümleri yukarıda belirtilmiştir.
13- Hacı Mehmet GANİ hayatının hiç bir döneminde, Amasya'dan Ak Parti milletvekili adayı veya aday adayı olmamıştır. Bu söylentidir. Düzeltilmesi için ilgili internet sitelerine düzeltme yazıları gönderilmiş olup düzeltme talepleri ilgili web sayfalarında görülebilir. Bu iddialar yayımlanmadan önce bir hukukçuya sorsaydınız yukarıdaki mevzuat çerçevesinde bu atamaların olup olamayacağını sizlere izah edebilirdi. hacımehmetgani.com sitesine bakarsanız yaptığım çalışmaların bir kısmını görebilirsiniz. Kullanılan aşağılayıcı ifadeleri ilgililere havale ediyor ve yasal yollardan gerekli cevabımızı vereceğimizi ayrıca belirtiyorum.
Bilgilerinizi rica eder şahsımın ve eşimin kişisel haklarına saldırı içeren asılsız, hukuka aykırı yayınınızı düzeltmenizi, aksi takdirde cezai ve hukuki müeyyideler uygulanmak üzere yasal yollara başvuracağım hususunda gereğini rica ederim.
Hacı Mehmet GANİ/Bern Basın Müşaviri