Nutella'nın babası hayatını kaybetti
Abone olKüçük bir çikolata üreticisi aileden gelen Michele Ferrero, kendisinin de düşkün olduğu çikolata ve şekerleme ürünlerini tüm dünyaya yedirerek 26 milyar dolarlık servet edinmiş ve İtalya'nın bir numaralı, dünyanın 20. zengini haline gelmişti.
Dünyanın en popüler kakaolu fındık kreması Nutella'nın "babası", İtalya'nın en zengin kişisi Michele Ferrero 89 yaşında hayatını kaybetti.
Küçük bir çikolata üreticisi aileden gelen Michele Ferrero, kendisinin de düşkün olduğu çikolata ve şekerleme ürünlerini tüm dünyaya yedirerek 26 milyar dolarlık servet edinmiş ve İtalya'nın bir numaralı, dünyanın 20. zengini haline gelmişti.
Ferrero ailesini iş hayatının zirvesine taşıyan hikaye
İtalya'nın kuzeyindeki Alba kasabasında başladı. Pietro Ferrero,
fındıklarıyla ünlü Piedmont bölgesinde yer alan Alba kasabasında
1946 yılında soyismini verdiği bir çikolata firması kurdu.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan yoklukta kakaonun sadece zenginlerin ulaşabildiği bir yiyecek haline gelmesi üzerine Pietro Ferrero, herkesin yiyebileceği bir çikolata yapmak için kafa yormaya başladı. Ve sonunda, bölgenin ünlü fındıklarını az miktarda kakaoyla karıştırarak, daha uygun fiyatlı bir tatlı üretti.
İlk Nutella 1964'te üretildi
İstediği lezzeti bulana kadar gece gündüz çalışan Pietro Ferrero, geceyarıları karısını uyandırıp yeni formülünü tattırıyordu. Karısından da onay alınca ürünü 'Pasta Gianduja' adıyla tüketiciye sundu. Kesilerek yenilen sert bir krema şeklinde olan Pasta Gianduja, birkaç yıl sonra ekmeğe sürülebilecek seviyede yumuşak hale getirildi ve 'Supercrema' ismiyle piyasaya sürüldü.
Pietro Ferrero'nun oğlu, dün hayatını kaybeden Michele Ferrero, 'Supercrema'nın çıkış günlerinden bir anısını şöyle anlatmıştı: "Babamın yaptığı fındıklı kremayı satmak için bir fırın-pastaneye ilk girdiğimde satıcı bana 'Ne istiyorsunuz?' demişti. Ürünü sunmaya cesaret edememiştim. İki ekmek alıp çıkmıştım. Sonra başka mağazalara da girdim. Sonunda 4. mağazada ürünleri bıraktım. Ertesi gün döndüğümde hepsi satılmıştı."
Michele Ferrero daha sonra bu kremaya bugün bildiğimiz tadını verecek formül değişiklikleri yaptı ve ismini de 'Nutella' olarak değiştirdi. İlk Nutella kavanozunun Nisan 1964'te Alba'daki fabrikada üretilmesinden bu yana, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10'dan fazla ülkede Nutella fabrikası açıldı ve ürün 160'tan fazla ülkede satılmaya başladı.
Yaklaşık 8 milyar euro'luk yıllık geliri olan Ferrero şirketinin 21 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Dün hayatını kaybeden Michele Ferrero, bu çalışanların hepsini olmasa da, özel önem verdiği bölümlerde çalışanları şahsen seçiyordu. Michele Ferrero, adayları özgeçmişlerini sormaksızın, yüzlerine, hal ve tavırlarına bakarak değerlendiriyordu. Üniversite diplomasına kıymet vermeyen Ferrero, "Okudukça aptallaşıyorlar. Mühim olan sağduyu sahibi olmaları" diyordu.
Mütevazi bir hayat
Mazbut bir aileden gelen ve ölene kadar Piedmont şivesiyle konuşan Michele Ferrero, ülkenin en zengin ve ünlü isimlerinden biri haline geldikten sonra bile ortalıkta pek görünmemeyi tercih etti ve bugüne kadar basına tek bir mülakat bile vermedi. Dindar bir Katolik olan Michele Ferrero, yaptırdığı fabrikalara Meryem Ana figürleri yerleştiriyordu.
Uzun bir hastalık döneminin ardından Monaco'daki evinde dün hayatını kaybeden Michele Ferrero için , "Doğuştan girişimciydi" dedi.
Başbakan Mattero Renzi de Ferrero'yu, "Ülkemizin yaratıcılığını, yeteneğini, kapasitesini başı dik bir şekilde dünyaya taşıyan bir yenilikçi, büyük bir İtalyandı" diye andı.