Nükleer gerilim gölgesinde kurtarma mucizesi
Abone olFukuşima'da nükleer felaketi önleme çalışmaları hızla sürerken, sadece Miyagi'de ölü sayısının 15 bini aşmasından endişe ediliyor. Ekipler, bir anneanne ve torununu dokuz gün sonra sağ olarak kurtardı.
Japonya"da yetkililer deprem ve tsunami felaketi nedeniyle
hayatını kaybedenlerin sayısının sadece Miyagi kentinde 15 bini
bulabileceğini söylüyor.
Şu ana kadar resmi ölü sayısı 8,133 olarak belirlendi. 12 bin 272 kişi de kayıp.
Ancak ülkeden seyrek de olsa iyi haberler gelmeye devam ediyor.
İşinomaki kentinde enkaz altında 80 yaşında bir kadınla torunu olduğu sanılan bir çocuğun sağ olarak kurtarıldığı bildirildi.
Evlerinin mutfağında mahsur kalan felaketzedelerin dokuz gün
boyunca yoğurtla beslendikleri açıklandı.
Fukuşima nükleer santralinde erimeyi önlemek için çabalar ise devam ediyor.
Çalışmalar, tsunaminin vurmasıyla devreden çıkan soğutma sistemlerine yeniden elektrik bağlama girişimine odaklanmış durumda.
Ancak bu çabaların başarıya ulaşması durumunda bile soğutma sisteminin devreye girmesinin garanti olmadığı bildiriliyor.
3 nolu reaktörde basıncın yeniden artmakta olduğu açıklandı. Basıncı düşürmek için havalandırma sisteminin devreye sokulması ise buharla birlikte radyoaktif malzemelerin yeniden havaya karışması anlamına gelecek.
Nükleer santralden yaklaşık 250 kilometre uzaktaki başkent Tokyo'da radyasyon düzeyinin yükseldiği, ancak kaydedilen değerlerin insan sağlığı için herhangi bir tehlike oluşturmadığı da açıklandı.
Fukuşima bölgesinden alınan gıda örneklerinde radyasyon tespit edilmesi yetkilileri kaygılandıran bir gelişme.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri, radyoaktif bir madde olan iyodinin sekiz gün ömrünün olduğunu, ancak sindirilmesi durumunda tiroid bezlerine zarar verebileceği uyarısında bulunuyor.
Öte yandan yetkililer, evlerini kaybeden aralarında en az 100 bin çocuğun da bulunduğu yüzbinlerce kişiye konaklama sağlayabilmek için yerleştirmek için geçici konut inşaasına da başladı.