Nükleer denemede bulunabiliriz

Abone ol

Hindistan nükleer denemede bulunma haklarının saklı kalmasını istediklerini açıkladı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Pranab Mukerji, ABD ile Hindistan arasındaki nükleer işbirliği anlaşmasının ABD Başkanı George Bush tarafından imzalamasının ardından, nükleer denemede bulunma haklarının saklı kalmasını istediklerini açıkladı.

Pranab Mukerji, parlamentoda yaptığı konuşmada, "Nükleer denemede bulunma seçeneğini açık tutacağız ve nükleer denemede bulunup, bulunmama konusundaki karar, o zaman görevde bulunan yetkililerin sağduyusuna bırakılacak" ifadesini kullandı.

Ülkesinin nükleer silahların yayılmasının engellenmesini öngören anlaşma NPT'yi imzalama niyeti olmadığını yineleyen Hintli Bakan, bu anlaşmayı bir dolandırıcılık olarak algıladıklarını, çünkü atom bombasına sahip olan ülkelere bu silahı depolama ve nükleer denemede bulunma hakkı verdiğini ve bu ayrımcı anlaşmayı reddettiklerini söyledi.

Bush tarafından dün imzalanan işbirliği anlaşmasının yürürlüğe girmesi için önünde hala bazı engeller bulunuyor.
Bush, dünkü törende yaptığı açıklamada, "ABD ile Hindistan arasındaki ilişki, hiçbir zaman böylesine hayati olmamıştı" demişti. Anlaşmanın 21. yüzyılda enerji ve güvenlik alanındaki engellerin üstesinden gelinmesine yardımcı olacağını söyleyen ABD Başkanı, ülkesi ve Hindistan'ı daha önce ayıran rekabetin artık var olmadığını ifade ederek, "Hindistan, aşırı uçtakiler ve radikallere karşı savaşta önemli bir müttefiktir" diye konuşmuştu.

Yeni Delhi hükümetinin son 30 yılda ilk kez Amerikan reaktörleri ve yakıtı almasına izin veren yasa, bu ay Kongrede ezici çoğunlukla onaylanmıştı.



Günün Önemli Haberleri