NSA'in telefon dinleme programı "anayasaya aykırı"
Abone olABD'de bir mahkeme Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in telefon izleme programının "anayasaya aykırı olabileceğine" hükmetti. Federal yargıç NSA'in programının "gelişigüzel bir müdahale" olduğunu da savundu.
ABD'de bir mahkeme Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in
telefon izleme programının "anayasaya aykırı olabileceğine"
hükmetti.
Federal yargıç Richard Leon, programın muhtemelen Amerikalıların "makul olmayan aramalara maruz kalmama hakkını" koruyan anayasanın dördüncü maddesini ihlal ettiğini belirtti.
Yargıç Leon, NSA'in programının "gelişigüzel bir müdahale" olduğunu da savundu.
Mahkemenin kararının ancak temyiz sürecinden sonra geçerli olabileceği, yani NSA'in telefon izleme programını sürdürebileceği belirtiliyor.
Amerikan Yönetimi'nin kararı temyiz etmesine kesin gözüyle
bakılıyor ve temyiz sürecinin altı aydan önce sonuçlanması
beklenmiyor.
NSA'in programıyla ilgili bilgileri kamuoyuna sızdıran eski çalışanı Edward Snowden, mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladı.
New York Times gazetesinde çıkan habere göre, Snowden yazılı açıklamasında, "NSA'in kitlesel izleme programlarının anayasaya göre açıkları olduğuna yönelik inancım üzerine harekete geçmiştim. Amerikan halkının bu tür konulara mahkemelerde karar verildiğini görmeye hakkı var." ifadelerini kullandı.
Edward Snowden tarafından sızdırılan bilgiler, kurumun Amerikalılar ve yabancı liderlere yönelik casusluk girişimlerini ortaya çıkarmış, ve uluslararası tepkilere yol açmıştı.
Snowden'a af yok
Öte yandan Beyaz Saray NSA'in sırlarını ifşa ettikten sonra Rusya'ya iltica eden eski istihbarat görevlisi Edward Snowden'ın affedilmesi önerisini reddetti.
NSA'nın üst düzey bir yetkilisi, daha fazla gizli belgeyi sızdırmayacağını taahhüt etmesi karşılığında Snowden'ın affedilmesi fikrini gözden geçirebileceklerini açıklamıştı.
Fakat Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Snowden'ın hâlâ gizli belgeleri sızdırma suçlamasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Edward Snowden tarafından sızdırılan bilgiler, kurumun Amerikalılar ve yabancı liderlere yönelik casusluk girişimlerini ortaya çıkarmış ve uluslararası tepkilere yol açmıştı.
Snowden tarafından sızdırılan bilgilerin ne düzeyde zarara yol açtığını araştırmakla görevlendirilen Richard Ledgett, Amerikalı CBS televizyonuna yaptığı açıklamada bir af anlaşmasına açık olabileceğini belirtti.
Ledgett, "Kişisel olarak bu konuyu konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Verilerin geri kalanının gizlenmesi yönünde garantiye ihtiyacım var. Bu garantiden beklentim de yüksek – başlı başına [Snowden'ın] söz vermesinden fazlası lazım." dedi.
NSA Genel Müdürü General Keith Alexander ise geçmişte herhangi bir af girişimine karşı olduğunu açıklamıştı.
Alexander geçmişte "50 kişiyi rehin alan biri 10 kişiyi öldürdükten sonra 'Beni tümüyle affederseniz diğer 40'ı öldürmem' derse ne yaparsınız?" demişti.
Bu sırada Amerika Dışişleri Bakanlığı da görüşlerinin değişmediğini ve Snowden'ın ülkeye dönüp suçlamalarla yüzleşmesi gerektiğini söylüyor.