Not artışı ekonomiyi nasıl etkiler?
Abone olEkonomistler ve piyayas uzmanları kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu artırmasını yorumladı
ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu artırmasının bu yıl için öngördükleri yüzde 4-4,5 büyüme öngörülerini destekleyen bir karar olduğunu söyledi.
Dağdeviren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moody's'in kararının "gecikmiş ama beklenen" bir karar olarak nitelendirilebileceğini ifade etti.
Kurum olarak Türkiye'nin bu yılki büyüme performansı konusunda iyimser bir noktada durduklarını anlatan Dağdeviren, "Moody's'in kararı bu öngörümüzü destekliyor" dedi.
Kararın, faiz oranlarına etkisini de değerlendiren Dağdeviren, faizlerin tarihi düşük seviyelere indiğini hatırlatarak, bir miktar daha gerileme yaşanabileceğini dile getirdi. Dağdeviren, bundan sonraki süreçte enflasyon ile ABD ve Japonya gibi merkez bankalarının politikalarının faizler konusunda daha belirleyeceği olacağını sözlerine ekledi.
"Mali disiplin not artışını getirdi"
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomisti Prof. Dr. Muhsin Kar da kararın geciktiğine yönelik yorumlara katıldığını belirterek, yaşanacak sermaye akışının reel sektöre olumlu yansıyacak şekilde değerlendirilmesini umduğunu söyledi.
Sermaye akışının Türkiye'ye yönelmesinin Merkez Bankasının işini daha da zorlaştırdığını kaydeden Kar, bu anlamda Türk lirasının aşırı değerlenmesinin önüne geçerek, ihracatçının sıkıntıya sokulmamasının önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin elde ettiği bu başarıda mali disiplin konusunda ortaya konulan iradenin önemine işaret eden Kar, "Bütçe açıkları bütün kötülüklerin anasıdır. Türkiye bu konuda mesafe aldı ama takdir edilmesi biraz gecikti" dedi.
Not artırımında siyasi istikrar ortamının da etkili olduğunu düşündüğünü belirten Kar, "Daha önce kararlar alınırken Türk-Kürt, Alevi-Sünni gibi ayrımlara atıfta bulunuluyordu. Ancak çözüm süreci ile kuruluşların raporlarında daha iyimser yorumlar hakim" değerlendirmesinde bulundu.