Nobel ödülünü duyunca şaka sandı
Abone ol2011 Nobel fizik ödülünü iki Amerikalı meslektaşı ile birlikte paylaşan Avustralyalı araştırmacı Brian Schmidt, telefonda İsveç'ten gelen Nobel haberini öğrencilerinin şakası sandığını anlattı.
Bu yılki Nobel fizik ödülünü Amerikalı iki meslektaşı ile
birlikte paylaşan Avustralyalı bilimadamı Brian Schmidt, ödül
haberini aldığı vakit öğrencilerinin kendisine şaka yaptıklarını
sandığını söyledi.
Sydney'de yaşayan Brian Schmidt, akşam saatlerinde evinin telefonunun arandığını ve İsveç aksanlı bir kişinin kendisine çok önemli bir haber iletmek için rahatsız ettiklerini söylediğini anlattı.
Avustrayalı fizikçi, ''Acaba hangi öğrenci bana oyun oynuyor diye içimden geçirdim, İsveç aksanını da başarıyla taklit ettiklerini düşündüm.'' dedi.
Prof. Brian Schmidt, arayanın gerçekten Nobel ödül komitesinden olduğunu öğrenince hayretten ne diyeceğini şaşırdığını söylüyor.
2011 Nobel fizik ödülü evrenin giderek hızlanarak genişlediğine
ışık tutan araştırmalarından dolayı Avustralyalı Brian Schmidt ve
iki Amerikalı fizikçi arasında paylaşıldı.
ABD'de Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve California Üniversitesi, Berkeley kampüsünde görevli olan Saul Perlmutter, Maryland eyaletinde bulunan Johns Hopkins Üniversitesi'nden Adam Riess, ve Avustralya Ulusal Üniversitesi'de çalışan Brian Schmidt ödüle birlikte layık görüldü.
Üç fizikçi, bundan on yıl önce ''karanlık enerji'' olarak bilinen ve evrenin genişlemesine yol açan esrarengiz bir gücün varlığını keşfetmitşi.
Fizik teorilerini alt üst eden buluş, Büyük Patlama ardından evrenin giderek yavaşladığı yönündeki yerleşik görüşü yerinden oynattı.
O güne değin bilim insanları, yerçekimine maruz kalan evrenin yavaşlayarak yayıldığını düşünüyordu.
Fakat üç fizikçi, ''süpernova'' olarak bilinen patlayan yıldızların hareketlerini izleyerek, bunun tam aksinin meydana geldiğini gördü: Evren, giderek artan bir hızda genişliyordu.
Bilim dünyasını şoka uğratan bu buluş ardından, evreni yükselen bir hızda genişlemeye iten teorik güce fizikçiler ''karanlık enerji'' adını verdi.
Fakat bugüne değin hiç kimse ''karanlık enerjinin'' tam olarak nasıl işlediğini ya da ne olduğunu bilmiyor.