Nevruz ne zaman 2019 nevruz adetleri ve bilinmeyen rivayetleri
Abone olNevruz ne zaman 2019, nevruz nedir adetleri neler ve nevruz bayramında neler yapılır soruları aranmaya başladı. Türkiye'de çeşitli etkinlikler kutlanan baharın müjdecisi ve dostluk anlamına gelen nevruz bayramı 21 Mart perşembe günü kutlanacak. Peki newroz bayramında neler yapılır, ateşin üstünden neden atlanır, evleneceğin kişiyi nasıl bulursun? İşte nevruz rivayetleri
Nevruz bayramı ne zaman, 2019 nevruz nedir anlamı ne ve Nevruz
bayramında neler yapılır, adetleri nelerdir sorularının yanıtını
derledik. Bazı topluluklara göre Allah'ın dünyayı yarattığı gün
olarak bilinen. Kimileri için ise Hz. Nuh'un karaya ayak bastığı
ilk gün olarak kutlanan nevruz bayramı Türkiye'de de farklı
adetlerle kutlanıyor.
Türkiye'de en yaygın nevruz inanışlarından biri de Gül fidesi dibine dilek mektubu gömülmesidir. Anadolu’da Nevruzla ilgili çok yaygın bir başka inanış. Dilek mektubuna kişinin dileği ne ise; çocuk, gelin, araba, ev, para gibi resimler çizilerek ya da olmasını istediği şeyleri yazılarak suya atılır veya gizlice gülfidanın dibine gömülür. Kalp temizliği ile istenilen bu dileklerin gerçekleşeceğine inanılır.
MEDENİYETLERE GÖRE NEVRUZ TARİHİ: Nevruz Bayramı, medeniyetler arasında farklı zaman dilimlerinde kutlanmaktadır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen 22 Mart veya 23 Mart'ta kutlanmaktadır. Astrolojik olarak ise Nevruz günü olan 21 Mart, burçlar çizelgesinde ilk sırada yer alan Koç burcunun başlangıç günüdür.
NEVRUZ BAYRAMI RİVAYETLERİ NELER: Kimi topluluklar, bu günü Allah’ın dünyayı yarattığı gün, kimileri Nuh Peygamber’in yere ilk ayak bastığı gün, kimileri ise ilk insanın yaratıldığı gün olarak değerlendirirken, bazı topluluklar geceyle gündüzün eşitlendiği, baharın müjdesi olarak kabul ediyor.
Alevilere ise 21 Mart’ı Hz Ali’nin doğum günü ve evlilik yıl
dönümü olarak kabul ediyor. Eski Türkler ile İranlıların Yılbaşı
kabul ettikleri nevruz, Türkler için hangi din veya inançtan
olurlarsa olsun büyük önem taşıyor. Altay halklarından Tatarlara,
Azerilerden Karaimlere, Gagauzlara kadar pek çok Türk halkı
tarafından ateşle su ruhsal ve bedensel arınmada önemli kabul
ediliyor. Bu nedenle Türk coğrafyasında nevruzda ateş yakmak ve iyi
dileklerde bulunarak ateş üzerinden atlamak bir gelenek
sayılıyor.
TÜRKİYE'DE NEVRUZ GELENEKLERİ: Gül fidesi dibine dilek mektubu gömülmesi de Anadolu’da Nevruzla ilgili çok yaygın bir başka inanış. Dilek mektubuna kişinin dileği ne ise; çocuk, gelin, araba, ev, para gibi resimler çizilerek ya da olmasını istediği şeyleri yazılarak suya atılır veya gizlice gülfidanın dibine gömülür. Kalp temizliği ile istenilen bu dileklerin gerçekleşeceğine inanılır. Mersin-Silifke bölgesindeki Toras Türkmenleri’nde “Mart İpliği” adıyla bilinen Nevruz’da ağaçlara bez bağlanıp, yaylalara çıkılarak, kuzu veya oğlak kesilir ve konuklara dağıtılır. Tahtacı Türkmenlerinde ise “Mart dokuzundan sonra dağlar misafir alır” inancıyla yaylalara çıkılarak, mezarlıklar ziyaret ediliyor. Gaziantep ve çevresinde Sultan Navruz, güzel bir kızdır ve 21 Mart’ı 22 Mart’a bağlayan gece batıdan doğuya doğru göç eder, bir başka inanca göre ise kuş kılığında uçan bir derviştir. Kars civarında bir evde toplanan genç kız ve erkekler, küçük bir çocuğu su almaya gönderirler. Çocuk hiç konuşmadan ve arkasına bakmadan bir kova su getirir. Kovanın içerisine orada bulunanlarca renkli iplikler ve iğneler atılır.
EVLİLİK RİVAYETİ: Birbiriyle birleşen iplik ve iğnelerin sahiplerinin birbiriyle evleneceğine inanılır. Tunceli çevresinde Nevruz günü erkekler alınlarına kara sürerek su kaynaklarına giderler. Bu karaları kaynak suyuyla yıkayanların dileklerinin kabul olacağına inanılır. Edirne’de Sultan Nevruz adı verilen eğlencelerde, eski hasırlar yakılıp “Mart içeri, pire dışarı” diyerek üzerinden atlanır. Giresun’da ise Nevruzda sabah erkenden kalkılarak çevredeki akarsulardan getirilen sular hayvanların üzerine serpiliyor.
NEVRUZUN TARİHİ: Nevruz teriminin tarihte ilk yer aldığı kayıtlar, M.S. 2. yüzyıldaki Pers İmparatorluğu kayıtları olmakla birlikte, daha öncesindeki (yaklaşık MÖ 648 ve 330 yılları arasında) Pers İmparatorluğu altında yaşayan değişik milletlerin Pers Şahına Nevruz gününde hediyeler getirdiğine dair bilgiler de bulunuyor.
TÜRKLERDE NEVRUZ: Orta Asya'da Nevruz
bayramlarında geleneksel olarak pişirilen sümelek buğdaydan yapılan
bir çeşit tatlıdır.
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip
çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu
Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları
tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta
kutlanır.
Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.
Türk Takvimi'nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Her bir çağ ise sekiz Keh ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır. Bu güne ve yeni yılın başladığı âna Yılgayak denir.
Oniki Hayvanlı Takvim ve Melikşah'ın Celali Takvimi'nde yılbaşı olarak belirlenen 21 mart, Divânu Lügati't-Türk'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.
NEVRUZ BAYRAMI'NIN ÖNEMİ: Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu ise bahar mevsiminin gelişinin habercisidir. Tüm bunlar sayesinde 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak benimsenmiş ve yeni gününün gelişi bayram olarak kutlanılmaya başlanmış.