'Netenyahu Mavi Marmara'da hatalı'
Abone olİsrailli gözlemciler Mavi Marmara operasyonu sırasında verdiği kararlardan dolayı Benjamin Netanyahu'yu eleştirdi.
İsrail devlet gözlemcileri, Gazze’ye gitmekte olan Mavi Marmara
gemisine yapılan operasyonla ilgili raporunu tamamladı.
Gözlemciler, dokuz Türk eylemcinin de ölümüne neden olan olaydan dolayı Başbakan Benjamin Netanyahu’yu eleştirdi.
Rapor, 2010 yılının Mayıs ayında gerçekleşen olaylar sırasında Netenyahu’nun karar verme yöntemlerinde ciddi eksiklikler olduğunu belirtiyor.
Eylemciler, komandoların çıkarma yaptığı Mavi Marmara gemisinde öldürülmüştü.
Bu olay da İsrail’le Türkiye’nin arasını açmıştı.
Komandoların çıkarma yapmasını ‘haksız biçimde şiddete başvurma’ olarak niteleyen Türkiye, hem İsrail’in özür dilemesini istemiş; hem de İsrail’in ülkedeki büyükelçisini kovmuştu.
İsrail ise askerlerinin ancak saldırıya uğradıkları anda gerçek mermi kullanmaya başladığını söylüyor.
'Danışmada bozukluk'
Devlet Denetçisi Micha Lindenstrauss raporunda "Başbakan Benjamin Netenyahu’nun yönettiği karar verme akışında (…) ciddi eksikler keşfedildi" dedi.
Lindenstrauss, Başbakanı konuyla ilgili bir siyaset belirlemek için geniş bir grup yetkiliyle konuşmaktansa sadece Savunma ve Dışişleri Bakanlarıyla görüşmekle eleştiriyor.
Rapor, “Türkiye’den gelen barış konvoyu söz konusunu olunca, diğer konvoylarda yapılanın aksine önceden belirlenen ve İsrail Ordusu ve Milli Güvenlik Konseyi tarafından da bilinen karar aşamalarından geçilmedi” dedi.
BBC Kudüs muhabiri Wyre Davies, raporun yönelttiği eleştirilerin, Mavi Marmara operasyonunu onaylayan İsraillilerin Netanyahu'ya olan desteğini azaltmayacağı görüşünde.
Davies, raporun ancak İran'la kötü ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda İsrail’in ilerde yapmak isteyebileceği operasyonları etkileyeceğini ekliyor.
İsrail Başbakanlığı ise yaptığı açıklamada “sorumluluk sahibi idare ve kararlı siyaset sayesinde İsraillilerin daha önce görülmemiş bir seviyede güvende yaşadığını” belirtti.
Abluka
Bu rapordan önce Mavi Marmara olayıyla ilgili pek çok araştırma yapıldı.
Geçen sene İsrail’de yapılan başka bir soruşturma deniz kuvvetlerinin kararlarını ve Gazze’ye uygulanan ablukayı yasal bulmuştu.
Türkiye’deki bir soruşturma ise olayın uluslararası kanunları çiğnediğini ve ‘devlet terörü’ olduğunu açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan başka bir araştırma ise İsrailli komandoların hareketlerinin aşırı ve ölçüsüz olduğuna karar getirmişti. Yine de aynı araştırma İsrail’in ablukasını “güvenlik göz önünde bulundurulduğunda yerinde” bulmuştu.