Netanyahu: Barış görüşmeyle olur, BM diktasıyla değil
Abone olAvrupa'dan destek turuna çıkan İsrail Başbakanı, Filistin yönetimi ile barış sürecinin yeniden başlatılması konusundaki baskılara tepki gösterdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Hamas ve El Fetih'in anlaşması
ardından, Orta Doğu'da barış girişimleri konusunda artan baskılara
tepki gösterdi.
Netanyahu, Orta Doğu'ya barış gelmesinin ancak görüşmelerle mümkün olabileceğini; bunun "BM diktasıyla" sağlanamayacağını savundu.
Fransa'yı ziyaret eden İsrail lideri, bazı ülkelerin Filistin devletini tanımaya sıcak baktıklarını açıklamasına tepki gösterdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, L'Express dergisine yaptığı açıklamada Eylül ayına dek barış görüşmeleri yeniden başlamazsa, Filistin yönetiminin tek taraflı bağımsızlık ilanını tanıyacağını söylemişti.
Bir gün önce benzer bir mesaj da İngiltere'den geldi.
Netanyahu destek arıyor
Avrupa turuna çıkan İsrail başbakanı ise Hamas'ın da temsil edileceği bir Filistin ulusal güvenlik hükümetinin tanınmamasını sağlamaya çalışıyor.
Filistinli rakip siyasi gruplar, hafta başında Filistin topraklarının dört yıldır birbirinden kopmasına yol açan mücadelelerine son veren bir uzlaşmaya varmıştı.
Netanyahu, Hamas'ın içinde yer alacağı bir yönetim ile barışı konuşmanın mümkün olmayacağını savunuyor.
Taraflar arasındaki barış görüşmeleri geçen Eylül'de, İsrail'in yerleşim inşaatlarını dondurmaya yanaşmaması üzerine kesilmişti.
Filistin tarafı İsrail işgal altındaki topraklarda yeni konutlar inşa ettikçe masaya oturmayacaklarını söylüyor.
ABD de İsrail'i inşaat yasağını uzatma konusunda ikna edemedi.
Filistinli yetkililer, şimdi ilerleme olmasa da Eylül ayında Birleşmiş Milletler'den bağımsız bir devlet olarak tanınmaları talebinde bulunacaklarını söylüyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Haziran ayında Filistin devletinin geleceği konusunda bir yardım konferansını da barış sürecini yeniden başlatmak için bir fırsata dönüştürebileceklerini belirtti.
Hamas'a mesaj
Fransa liderinin "Filistin'in tanınması için çaba gösteririz" açıklamasına karşın, Dışişleri Bakanlığı Hamas'a da mesaj göndererek örgütün "İsrail'in varlığını ve bütünlüğünü tanıması gerektiğini" bildirdi.
Roma'da Libya konusundaki görüşmelere katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da ülkesinin Hamas'ın adımlarını takip edeceğini bildirdi.
Clinton, "Hamas (Orta Doğu Dörtlüsü) ilkelerini benimsemedikçe, Hamas'ı içeren bir hükümeti destekleyemeyeceğimizi açıkça ortaya koyduk" dedi.
İngiltere Başbakanı David Cameron da dün Londra'da Netanyahu'ya benzer bir tutumdan söz etmiş, ancak İsrail'in de görüşmelere dönmesini istemişti.
Destek turlarını sürdüren Netanyahu 20 Mayıs'ta da Beyaz Saray'a konuk olacak.
Bu arada Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas Berlin'de Başbakan Angela Merkel ile görüştü.
Alman yetkililer, İsrail'in rızası olmadan Berlin'in Filistin devletini tanımayacağını kaydediyor.