Nerede şimdi o eski andıç siteleri!
Abone ol22 subay hakkında tutuklama kararı istenen İnternet Andıcı iddianamesine konu olan 42 siteden sadece biri yayında kaldı ama...
22 subay hakkında tutuklama kararı istenen İnternet
Andıcı iddianamesine konu olan 42 siteden sadece "irtica.org"
yayınına devam ediyor. Ancak site "Türkiye'de irtica tehdidi
yoktur" ibaresiyle başlıyor.
Star gazetesinde yer alan habere göre, dönemin Genelkurmay 2'nci
Başkanı Hasan Iğsız hakkında müebbet hapis cezası istemiyle
iddianame hazırlanmasına neden olan ve hükümeti yıpratmaya yönelik
hazırlandığı iddia edilen 42 internet sitesinden 41'i 'kapanırken',
'irtica.org' adlı sitenin hala faliyetlerine devam ettiği ortaya
çıktı. Ancak sitenin içeriğindeki değişim dikkat çekici.
İki yıl önce, Türkiye'deki irtica tehditi olduğu ve buna ilişkin
pek çoğu sahte haberlerin yer aldığı sitede, bugün Atatürk resmi
altında 'Türkiye'de günümüz koşullarında irtica tehditi yoktur'
yazıyor. Hatta CHP milletvekillerinin, 'İrtica tehditi
olduğuna hiç bir zaman inanmadım' sözleri dahi yer alıyor.
Sitenin sahibi, ilk kurulduğu günküyle hala aynı, yani Genelkurmay
kaynaklı.
ATATÜRK'ÜN İRTİCA TANIMIYLA BAŞLIYOR
"irtica.org" adlı sitenin yeni halinde anasayfanın en üstünde Atatürk'ün irticaya ilişkin şu sözü yer alıyor: "Milletimiz çok büyük bir devrim gerçekleştirmiştir. Gerçekten yüzyıllardan beri uymaya alıştığımız bir yönetim şeklinin dışına çıkarak dünyada benzeri bulunmayan bir devlet kurduk. Fakat bu yeniliğin kesinlikle tersine bir hareketi gerektireceğini hatırımızdan çıkarmamak gerekir. Bu harekete irtica derler."
BU KOŞULLARDA İRTİCA TEHDİDİ YOK
"İrtica Nedir?" başlığının altında irticanın sözlük anlamı gericilik olarak tanımlanıyor. Bu tanımın altında Atatürk'ün kara tahta eşliğinde ders verirkenki halini betimleyen bir fotoğraf yer alıyor. Fotoğrafın altında ise "Türkiye'de irtica tehdidi var mı?" sorusu yöneltiliyor. Yanıt bold karakterlerle "İrtica tehdidi yoktur" şeklinde başlıyor: "Türkiye'de günümüz koşullarında irtica tehdidi yoktur. Ama zaman zaman irtica tehdidi varmış gibi gösterilmektedir. 2006 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in irticanın son 20 yılda hızla arttığına dikkat çeken açıklamaları, ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İrtica diye bir tehdit yok" açıklaması devletin zirvesinde 'irtica' polemiği yaratmıştı. Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri, bu soruyu yanıtladı."
Yazının devamında CHP milletvekili Prof. Dr. Binnaz Toprak, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Öktem ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu'nun bu konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alıyor. Binnaz Toprak'ın sitede yer alan beyanında "Hiçbir zaman sahici bir 'irtica' tehdidi olduğuna inanmadım. Çünkü demokrasi-laiklik ve İslam konusundaki etkileşim Türkiye'yi iyi bir yere götürdü" ifadeleri dikkat çekiyor. Sitenin yeni halinde konu başlıkları laiklik, fundamentalizm, makaleler ve köşe yazıları olarak 4 ana alan belirlenmiş. Domain bilgilerine göre site adı Tunç Okay tarafından 31 Mart 2006 tarihinde satın alınmış. 10 Şubat 2011'de yenilenmiş. 31 Mart 2012'ye kadar da hakları alınmış gözüküyor.
ESKİ İÇERİK HALA ARŞİVDE DURUYOR
http://web.archive.org üzerinden 'irtica.org' isimli sitenin eski yayınlarına ulaşmak mümkün. Sitenin eski hali bugünkü görüntüsü ve bakış açısı ile hiçbir ortaklık taşımıyor neredeyse. Sitenin önceki halinde tarikatlar ve radikal islamcı akımlar, nakşibendilik, nurculuk, Fethullah Gülen gerçeği, irticai terör, misyonerlik, inanç özgürlüğü, haberler, gündem, okuyucu mektupları, fotoğraflar, kitaplar, irtica her yerde, semâ başlıkları altında yüzlerce yayın yer alıyor.