Nemrut'un gizemi çözülebilecek mi?

Abone ol

Adıyamanlılar Bakan Günay'a, dünyanın 8'inci harikası Nemrut Dağı'nın gizemini çözecek anıt mezarın açılması için çağrıda bulundu.

Orhan KARAKAŞ
ADIYAMAN


Dünyanın 8. Harikası olarak tanımlanan ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Adıyaman’ın Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi Nemrut Dağı gizemini korumaya devam ediyor. Adıyamanlılar bölgedeki turizmin daha da canlanması için kapalı bulunan anıt mezarın açılmasını istiyor.

2150 metre yükseklikteki Nemrut Dağının üzerinde bulunan Dev Tanrı Heykelleri ve Anıt Mezar her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaretine ev sahipliği yapıyor. Üzeri irili ufaklı milyonlarca taş parçaları ile kapalı bulunan anıt mezarın gizemliğinin ne zaman ortaya çıkarılacağı merak edilmekte.

Zaman zaman anıt mezarın açılması gündeme gelmiş olsa da bu anlamda bu güne kadar ciddi bir adım atılmadı. Nemrut Dağına ziyarette bulunan dönemin Kültür ve Turizm Bakanları Bülent Akarcalı ve Erkan Mumcu konuyu gündemlerine aldıysalar da sonuç alınamadı. O günlerde konuyu zirvede gündeme getiren bakanlar, Anıt Mezar’ın açılması gerekliliğini vurgulayarak heyecan uyandırmışlardı.

Yöre insanı ve birçok turizmci bu gizemin ortaya çıkarılması gerekliliğine vurgu yaparak, bu sayede bölge turizminin daha da gelişeceğine işaret ediyorlar.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a seslenen yöre insanı ve turizmciler, anıt mezarın açılması için düğmeye basılması gerektiği ve böylelikle turizmde ciddi bir canlanmanın olacağını belirtiyorlar. Bakan Günay’ın bu konuda vereceği yanıt merak ediliyor.

NEMRUT DAĞI'NIN ÖNEMİ

Dünyanın sekizinci harikası Nemrut, Yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer almaktadır.Nemrut Dağı, üzerinde barındırdığı dev heykellerin ve anıt mezarın yanı sıra, dünyanın en muhteşem gündoğumu ve gün batışının seyredilebildiği yer olmasıyla da ilgi çekmektedir. Her yıl binlerce insan gündoğumu ve gün batışını seyretmek için Nemrut Dağına gelmektedir.

İki bin yıldır güneşin doğuşunu ve batışını 2150 m. yükseklikte izleyen dev heykellerin sırrının çözülmesi için Kommagene Uygarlığı'nın keşfine gitmek gerekir.

Nemrut Dağı'nın Kraliyet Akademisi tarafından araştırma yapmak üzere bölgeye gönderilen genç bilim adamı Otto Punchtein başkanlığındaki ekip, Nemrut Dağı'nın tepesindeki tümülüs ve tümülüsün doğu ve batı yanlarında oluşturulmuş teraslar üzerindeki devasa heykeller ve çeşitli kabartmalardan oluşan eserler üzerinde çalışır. Uzun çalışmalar sonunda Grekçe yazılı kitabeyi çözen Punchstein, bu eserlerin Kommagene Uygarlığı'na ait olduğunu ve Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırıldığını keşfeder. Antiochos'un ağzından yazılan kitabe, Nemrut Dağı'nın sırrını ve Antiochos'un yasalarını içermektedir.

Kommagene Uygarlığının ortaya çıkmasını sağlayan kazılar, Nemrut Dağı'ndan başka Arsameia, Samsat ve Fırat Havzasında gerçekleştirilmiştir. Bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkartılan taşınabilir eserler müzelerde, geri kalanları da Milli Park Alanı içerisinde korumaya alınmıştır.

Günün Önemli Haberleri