Nemrut Krater Gölü Bitlis'i ısıtacak

Abone ol

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki öğrenciler, TÜBİTAK Proje Yarışması için birbirinden başarılı projeler geliştirdi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda 23-26 Mart tarihleri arasında, Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak ve Van'daki liselerde eğitim gören öğrencilerin, rehber öğretmenler gözetiminde hazırladığı projeler sergilendi.

Dedesine ait mandıradan peynir altı suyunun sürekli dışa aktarıldığını gören Van Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Tuba Betül Zorba, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Laboratuvarlarında hazırladığı proje ile ''peynir altı suyundan alkolsüz içecek'' üretti.

Zorba,  süt ve süt ürünleri endüstrisinde, sütün işlenmesi sırasında peynir suyu, haşlama suyu ve yayık altı gibi bazı yan ürünler oluştuğunu, sütteki besin değerlerinin önemli bölümünün bu ürünlere geçtiğini belirtti.

Besin değeri yüksek olan peynir altı suyunu değerlendirmek için laboratuvarda bir süre çalıştığını ifade eden Zorba, basit yöntemlerle peynir altı suyundan alkolsüz içecek elde ettiğini bildirdi.

''Nemrut Krater Gölü, Bitlis'i Isıtacak''

Bitlis Lisesi öğrencileri Cihan Ural ve Emirhan Kanık da, hazırladıkları proje ile Nemrut Krater Gölü'ndeki sıcak su kaynağı ile Bitlis'i ısıtmayı hedefliyor.

Küresel ısınma, çevre kirliği, doğal kaynakların tüketilmesi ve giderek artan enerji ihtiyacının böyle bir projeyi doğurduğunu anlatan Emirhan Kanık, çalışmaya, Nemrut Krater Gölü hakkındaki bilimsel verileri toplayarak başladıklarını anlattı.

Çalışmaların ardından Nemrut ve Bitlis arasındaki mesafeyi hesaplayarak proje maliyetini belirlediklerini ifade eden Kanık, ''Bitlis Valiliğinden nüfus sayısı, kurum ve kuruluşların yıllık yakıt ihtiyacı ve bedeli, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfından 1 yıllık dağıtılan kömür miktarı ve hane sayısı gibi veriler toplayarak, ortalama yıllık yakıt masrafını ortaya çıkardık'' dedi

Emirhan Kanık, hazırladıkları projede, krater gölüne kurulan sondaj ile 150 metre derinlikte, 90-100 santigrat derece sıcaklığında elde edilen suyun, dağın dibinde kurulan su toplama ve ısıtma sistemine gelerek, buradan Bitlis Tatvan kara yolunun altından geçen borularla kente aktarılmasını sağlamasının hedeflendiğini, kara yolunun altından sıcak su borusunun geçmesinin ise kışın buzlanmayı engelleyeceğini bildirdi.

''Hız Kesiciler Sokakları Aydınlatacak''

Kara yollarındaki hız kesicilerinden, elektrik enerjisi üretme sistemini geliştiren Muş Rekabet Kurumu Lisesi öğrencisi Celaleddin Kasap ise, projesi ile ilgili şu bilgileri verdi:

''Bu proje ile kasis altlarına yerleştirilen düzenek sayesinde, dışarıdan hiçbir enerji almadan sadece arabaların kasisler üzerinden geçmesi ile çevreyi de kirletmeden enerji elde edebilmesini amaçlıyorum. Elde edilen bu enerji, trafik lambaları ve sokak lambalarının aydınlatılmasını sağlayacaktır. Bu sayede ülke ekonomisine bir katkı sunulmuş olacaktır.''
//
Günün Önemli Haberleri