Ne kadar zeki o kadar yavaş

Abone ol

Zeki çocuklarda korteks daha geç gelişiyor ama bu süreç daha hızlı tamamlanıyor

Yeni bir araştırmaya göre çok zeki çocukların, zihin olarak akranlarından daha ileri oldukları yönünde ünlerinin aksine, beyinlerindeki düşünme bölgesinin gelişimi daha geç oluyor.

Korteks olarak da bilinen beynin dış zarı, önce kalınlaşıyor, çocuklukta ve 10 yaşına kadar olan süreçte ise inceliyor. Araştırmaya göre, aşırı zeki çocuklarda korteks en kalın haline, diğer çocuklara göre birkaç yıl geç ulaşıyor.

Bu durumun sebebi ya da bağlantılı olabileceği durumlar hakkında bir şey bilinmiyor. Fakat araştırmacılar, bulguların, çocuğun zeka seviyesini etkileyen entelektüel uyarım gibi çevre etkenlerini inkar etmediğini söylüyor.

307 çocuk incelendi

Dr. Judith Rapoport, aslında beynin kalınlaşmasındaki rötarın zekayı daha da geliştirebileceğini, çünkü korteks oluşurken çocuğun daha yaşlı ve karmaşık olaylara karşı daha deneyimli olduğunu söylüyor.

Maryland, Bethesda'daki Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü'nden Dr. Philip Shaw ve Dr. Judith Rapoport başkanlığındaki ekip, araştırmaları sırasında 307 çocuğun kortekslerinin gelişimini inceledi.

Ekip, çocukların beyin zarlarını ve beyin çevrelerini, tekrarlı manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tekniği ile taradı ve ileri çocukluk yaşlarına kadar takip etti.

Zekilerde her şey daha hızlı

'Nature' dergisinde yayımlanan araştırmada, işlemdeki gecikmeye rağmen, zeki çocuklarda korteksin diğer çocuklara göre çok daha çabuk kalınlaşıp çok daha çabuk inceldiği de görüldü.

Shaw'a göre bulgular, karmaşık zeka işlerinin görüldüğü kafanın üst bölümündeki şeritte ve beynin ön bölgesinde korteks gelişiminin özellikle daha güçlü olduğunu gösteriyor.

Zeka ve korteks ilişkisi

Korteks üzerine yapılan başka bir araştırma, 121-149 arası zeka seviyesinde sahip çocuklarda korteks kalınlığının 11 yaşına kadar en kalın seviyesine ulaşamadığını gösteriyor.

Normale göre biraz zeki olan çocuklarda korteksin kalınlaşması dokuz, normal olanlarda ise altı yaş civarında sona eriyor. Çocukların tamamında korteksin incelmesi, yaşla uyumlu olarak gerçekleşiyor.

Zeka ile doğrudan bağlantı yok

Shaw, korteksin kalınlaşmasına ya da incelmesine neyin sebep olduğunu bilmediklerini ve bu yüzden de değişimin zeka ile doğrudan bağlantısını söyleyemediklerini belirtiyor:

"Çalışma sonuçları, kesinlikle zekanın nasıl değiştirilebileceği yönünde bir reçete değil. Ayrıca MRI taramalarına bakarak bir çocuğun ne kdar zeki olduğu da söylenemez."

Hangisi dominant bilinmiyor

Los Angeles'taki California Üniversitesi'nden, çocuklarda korteks kalınlığı üzerine araştırmalar yapan Elizabeth Sowell, sonuçları ikna edici bulduğunu söylüyor:

"Bulgular, bir yandan korteks gelişimi örnekleri ile yüksek zeka ilişkisini gösteriyor ama öte yandan hangisinin diğerini etkilediği konusunda hiçbir bulgu yok."

Sowell ayrıca, bu tarz çalışmaların, normal gelişimin krokisini yaparak bilim adamlarının bazı çocuklarda görülen beyin hasarlarına neyin yol açtığını anlayabileceklerini söylüyor.

Günün Önemli Haberleri