Ne CHP ne de MHP tatmin olmadı

Abone ol

5 aydır tartışılan açılım paketi sonunda açıldı. Hükümet anlattı, muhalefet beğenmedi. Görüşmelere iki eylem damga vurdu

Nergis DEMİRKAYA
Kübra KOCAOĞLU
İNTERNETHABER


ANKARA-
Aylardır tartışılan Demokratik Açılım paketinde neler olduğu bugün Meclis’in 7 saat süren tarihi toplantısında açıklandı. Paket ne CHP ne de MHP’yi tatmin etmedi. Açılım sürecini ihanet, yıkım projesi, ayrışma olarak nitelendiren CHP ve MHP liderlerinin ağır konuştuğu görüşmelere damga vuran ise izleyici locasındaki iki eylem oldu. “Başbakan Erdoğan’ın “Şehitler gelsin de biraz daha bağıralım diye bekleyenler var” sözleri CHP’yi ayağa kaldırırdı. CHP’liler Genel Kurulu protesto ederek terk etti. Başbakan Erdoğan’ın yarından itibaren halka gidip 81 ili gezeceklerini açıklaması Açılım tartışmasının daha yeni başladığını ortaya koydu. İşte 7 saatlik Genel Görüşme’nin özeti:

ÖN GÖRÜŞMEYE GÖRE SAKİN

Demokratik Açılım Genel Görüşmesi küfür ve hakaretlerin havada uçuştuğu ön görüşmeye göre daha sakin geçti. İçişleri Bakanı Atalay hükümetin kırmızı çizgilerini, demokratik hak ve özgürlükleri arttırmak için bugüne kadar yapılanları ve bundan sonra kısa ve orta vadede yapmayı planladıkları projeleri açıkladı. Muhalefet Atalay’ı sakin bir şekilde dinledi. Kürsüye ilk çıkan lider Ahmet Türk’ün konuşması da sakin bir havada geçti. Türk’ün terörle mücadele için Dersim olaylarını örnek gösteren CHP’li Öymen’e yönelik eleştirileri CHP’den tepki aldı.

MHP BİLDİĞİMİZ GİBİ

“TBMM'nin 89 yıllık kutlu tarihinin en talihsiz günü” diyerek sözlerine başlayan MHP liderinin konuşması şaşırtmadı. Açılım sürecini “Terörle Mücadele değil Müzakere dönemi, Yıkım Projesi” olarak nitelendiren Bahçeli hükümete rest çekti:
“Türk milletinin birliği haysiyeti ve geleceğiyle oynayan bölücü ihanet odaklarının oyunu bozmak namus borcumuz olacaktır. Açılım ortağınız ile elele verin bölünme yasalarını çıkartabilirseniz çıkartın.” Bölme parçalanma sürecinin demokrasi ambalajı altında sunulduğunu savunan Bahçeli kendi çözüm önerilerini sundu.

BAYKAL’DAN AĞIR SÖZLER

CHP lideri Baykal Genel Görüşmeye en geç katılan lider oldu. İçişleri Bakanı Atalay’ın konuşması bittikten ve MHP lideri konuşmasının sonuna yaklaşırken toplantıya katılan Baykal sert bir konuşma yaptı. Habur sınır kapısında yaşananları ağır eleştiren, açılım sürecini samimiyetsiz bulan Baykal’a daha önceki dönemlerde Kürt sorunu çözmek için yaptıkları çalışmaları anlatırken DTP sıralarından tepki geldi. Etnik kimlik üzerinden siyaset yürütülmesinin ayrışma bölünme getireceğini söyleyen Baykal en gür sesli lider olarak göze çarptı.

EYLEMLER BAŞLADI

Baykal’ın ardından söz sırası AKP adına Ömer Çelik’e verildi. Bu sırada izleyici locasında ilk eylem yapıldı. İki üniversiteli genç slogan attı. Apar topar dışarı atıldı.

ÇELİK’İN KONUŞMASI GERDİ

Ön görüşmede yaptığı konuşma çok sert tepkilere ve milletvekillerinin yumruk yumruğa gelmesine neden olan Ömer Çelik’in Genel Görüşmedeki konuşması da ortamı çok gerdi. Sözleri nedeniyle kimi zaman CHP’den kimi zaman MHP’den tepkiler aldı. Çelik CHP’li Öymen için “Dersim örneği basiretsizlik” suçlamasında bulundu.

İKİNCİ EYLEM

Çelik konuşmasını yaparken izleyici locasında ikinci eylem yapıldı. Şehit annesi Pakize Akbaba elinde Türk bayrağı ile bağırdı. İkinci eylem Meclis Başkanı Şahin’in, “İzleyici locası eylem yeri mi” tepkisine neden oldu.

BAŞBAKAN CHP’LİLERİ KIZDIRDI

Genel olarak sakin geçen Genel Görüşme de tansiyon Başbakan Erdoğan’ın kürsüye gelmesi ile yeniden yükseldi. Sık sık kendisine laf atılmasına tepki gösteren Başbakan Erdoğan, CHP lideri Baykal’a seslenerek grubuna sahip çıkmasını istedi. Başbakan Erdoğan’ın CHP’li Arıtman’a yönelik, “izleyici tribünlerine ele tutularak getirilen olursa bu meclisin asaletine uygun olmaz” sözleri, Öymen’e yönelik “Dersim'de olanları savunanları insanlıktan nasibini almamış olarak değerlendiriyorum” sözleri gerilim daha da tırmandırdı. CHP için Bölge partisi eleştirisi getiren Başbakan Erdoğan’ın, “Şehitler gelsin de biraz daha bağıralım diye bekleyenler var” ipi kopardı. CHP’li milletvekillerinin tamamı toplantıyı terk etti.

Açılım Genel Görüşmesi bitti ama tartışmalar bitmedi. Başbakan Erdoğan'ın yarından itibaren 81 ili gezeceğini açıklaması, Demokratik Açılım kapsamında İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Meclis'e getireceklerini açıkladığı yasal düzenlemeler daha bu tartışmanın yeni başladığını gösteriyor.

Günün Önemli Haberleri