N.Ç davası zamana yenik düşmeyecek

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kamuoyunda tartışılan birçok konuya açıklık getirdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, NTV'nin canlı yayınında soruları yanıtladı. Bakan, Kozinoğlu'nun şüpheli ölümünden, Pozantı'daki taciz mağduru çocuklara ve hastalıkları nedeniyle cezaevinde mağdur olan tutuklu ile hükümlülerin durumlarına kadar birçok konuya açıklık getirdi.

NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kamuoyunda tartışılan birçok konuya açıklık getirdi.

Odatv davası kapsamında tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nde hayatını kaybeden eski MİT'çi Kaşif Kozinoğlu'nun ani ölümüyle ilgili Adli Tıp raporu tamamlandı.

Ani ölümü nedeniyle birçok iddia ortaya atılan Kozinoğlu'yla ilgili Adli Tıp raporunun savcılığa gönderildiğini açıklayan Bakan Ergin, ölümünde olağanüstü bir belirtiye rastlanmadığını belirtti.

Zamanaşımı konusuna da değinen Sadullah Ergin, "N.Ç. davasının temmuz ayında zamanaşımına uğramayabileği yönünde yorumlar var. Son kararla birlikte 2017'e gidebileceği yönünde bilgiler var. Bizdeki verilere göre uğramayacak" dedi.

CEZAEVLERİNDEKİ İHLALLER

Cezaevlerindeki ihlallerle ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Sadullah Ergin, "Cezaevleriyle ilgili tespitler var, bunlarla önemli değişim, dönüşüm sürecine girildi. 207 cezaevi kapatıldı, 69 cezaevi inşa edildi. 2017 yılına kadar 197 cezaevi kapatılacak, 196 cezaevi yapılacak. Fiziki koşullar inşa ediliyor, ceza infaz sisteminde iyileştirme yapılıyor. Çocuklar adalet sistemine yönelik özel tedbirler geliştirildi. İstanbul'da Maltepe'de cocuk cezaevi, Ankara'da Sincan'da Çocuk Cezaevi yapıldı. İzmir Aliağa'da yeni tutuk evi inşa edildi. Tutukevi tek kişilik, bir cezaevinden ziyade eğitim mekanı şeklinde yapıldı. Okul şartlarında yapılmış mekanlar. Tek kişilik odalarda uyuyorlar, atölyelerde meslek ediniyor, rehabilitasyon çalışmalarına katılıyor, spor yapıyorlar. Topluma tekrar kazandırılmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

POZANTI'DAKİ ÇOCUKLAR

Pozantı'da çocuklara yönelik taciz iddialarını da değerlendiren Bakan, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Titiz şekilde çalışıyoruz, 'hiçbir şey istismar edilmeyecek' dedik. Dün sonuçlarımızı gönderdik. Kötü muamele ve tacizden ayrı ayrı toplam 18 çocuk ve 6 görevli hakkında soruşturmalar yapılıyor, yapılacak. Bize gelen her iddia titizlikle inceleniyor. Hiçbir şey örtbas edilmiyor. Ceza ve infaz kurumlarındaki görevlilerin 2010 yılında 178'si ceza almış, 2011 yılında ise ceza alanların sayısı 197."

MÜESSER YILDIZ VE KEDİ İSTEĞİ

Silivri'de tutuklu bulunan Müesser Yıldız'ın gazetelere yansıyan 'Bir kedim olsa' isteğini değerlendiren Bakan "Personelimiz Müesser Yıldız'la görüştü. Öyle bir talebi yok. 'Bir kedim bile yok' serzenişi var ama böyle bir talebi yok. Oralarda kuş besleme imkanı söz konusu. Kaldığı cezaevinde memnun değilse başka cezaevine alınması yönünde görüşü sorulmuştur ama kendisi böyle bir talebinin olmadığını söylemiştir" dedi.

ÖZEL CEZAEVİ HASTANESİ

Son dönemde ölüm ve hastalıklarıyla gündeme gelen tutuklu-hükümlüler için çalışma yapıldığını dile getiren Bakan Ergin,

"Bakıma muhtaç halde olan tutuklu ve hükümlüler için Metris'te özel bir bölüm oluşturduk. Doktor, hemşire ve hasta bakıcı gözetiminde bir bölüm. Nisan ayında hizmete girecek. Bu pozisyondaki hükümlüleri gönüllülük esasına göre buraya alacağız. Onları daha rahat ettirmeye çalışacağız. Ancak Adli Tıp'ın vereceği rapor önemli tabii ama gönül ister ki ağır hastaların cezaevi koşullarında değil de evlerinde olabilmeleri içn şartları zorluyoruz. Bununla ilgili çalışmamız da var. Nisan ayının ilk haftasında açılacak" diye konuştu.

UZUN YARGILAMA SÜRELERİ

Türk yargısının en çok eleştirdi aldığı 'uzun yargılama süreleri'yle ilgili konuşan Bakan Ergin, önleyebilmek için tedbirler alacaklarını dile getirdi. Üçüncü Yargıda reform paketini işaret eden Bakan, "Süreç biraz daha hızlanacak. Türkiye'de yargılamaların temyiz dahil 1 yıl içerisinde bitirilmesini öngören devrim niteleğindeki sonuca ulaşmamıza fazla kalmadı. 1.5-2 yıl içinde bu noktaya ulaşaşacağız. Tutukluluk elbette istisna olmalı. Hiçkimesinin arzu ettiği bir sonuç değil. Ceza adaletinin sağlanabilmesi, toplumsal asayiş huzur ve toplumsal vicdanın tatmini açısından bu tür bir zorunluluk. Arzu edilmiyor ama ihtiyaç. Bu tür şikayetler minimize olacak" diye konuştu.

'TEMYİZ DAHİL 1 YIL'

Bakan Ergin Türkiye'de yargılamaların temyiz dahil 1 yıl içerisinde bitirilmesini öngören sonuca ulaşılmasına fazla kalmadığını kaydeden Sadullah Ergin, "1.5-2 yıl içinde bu noktaya ulaşacağız. Tutukluluk elbette istisna olmalı. Hiçkimesinin arzu ettiği bir sonuç değil. Ceza adaletinin sağlanabilmesi, toplumsal asayiş huzur ve toplumsal vicdanın tatmini açısından bu tür bir zorunluluk. Arzu edilmiyor ama ihtiyaç. Bu tür şikayetler minimize olacak" dedi.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tartışılan özel yetkili mahkemeler ile bir soru üzerine "Uygulamada sorunlu alanlar varsa bunlara yönelik çalışma olabilir. Yargılama sırasında çıkan aksaklıklar, AİHM'in ihlal kararlarıyla düzenleme yapıyoruz. Savcı ve mahkemelere verilen yetkilerle ilgili düzenleme yapılabilir" dedi.

'BAŞBAKAN'IN TAKDİRİ'

Ergin, MİT mensuplar için soruşturma izni istenmesi konusunda "Süreç devam ediyor. Başbakan'ın takdiridir. MİT Yasası 30 yıldır var. Yargı, askeri, kamu ve milletvekilleri için yargılama usulleri var. MİT Yasası'na özel bir müdahale sözkonusu değil" diye konuştu.

'TERÖRÜN PANZEHİRİ'

İmralı'da bulunan terörist Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesi konusunda da değerlendirme yapan Ergin, şöyle konuştu:

"Terör konusu Türkiye'nin 30 yılını olumsuz etkileyen bir illet, bu illetle mücadele etmek zorundayız. İstismarın önlenmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Terör örgütünün saldırıları olmazsa Türkiye daha iyi durumda olurdu. Atılacak adımlar terörün etkisiyle yavaşlıyor. Bizim güçlü bir hukuk devleti olmaya, insan haklarına rejim oluşturmaya ve bunu tahkim etmeye devam etmemiz gerekiyor. Bu, terörün panzehiridir. Milletimiz buna kavuşmaya layıktır. 4. paket, eksiklerin tamamlanması çalışmasıdır.

İmralı'da görüşmeler oradaki hükümlülerin talepleri doğrultusunda yapılıyor. Görüşme yapılmamasına yönelik müracatlar var. Bile bile suç işlemesine müsade etmemek kamu görevlilerinin vazifesidir. (Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesi söz konusu değil yorumu üzerine) Öyle demiyorum, tersini de söylemiyorum."

'N.Ç. DAVASI ZAMANAŞIMINA UĞRAMAYACAK'

Zamanaşımı konusuna da değinen Sadullah Ergin, şöyle konuştu:

"N.Ç. davasının temmuz ayında zamanaşımına uğramayabileği yönünde yorumlar var. Son kararla birlikte 2017'e gidebileceği yönünde bilgiler var. Bizdeki verilere göre uğramayacak. Yılda 18 bin dava zamanaşımna uğruyordu, bu sayı 14 bine düştü. Sivas davasında 100'e yakın sanık yargılandı, 7 kişi zamanaşımına uğradı. Dev-Yol davası da zamanaşımına uğradı. Dosya seçilerek zamanaşına uğramıyor. Bu yapının, sürecin bir arızası olduğu için davalar zamanaşamına uğruyor. Önemli mesafeler aldık, iki yıla kadar bu sonuçlar elde edilecek. Sivas davasında kamu görevlilerin yargılanması yargı organlarının tasarrufundadır."

AİHM kararlarıyla ilgili düzenlemenin tamamlandığını vurgulayan Bakan Ergin, "Düzenlemeyle AİHM, 3000 bin civarında dosyayı yargılamadan kurtulacak. Türkiye de ihlal kararı alma riskinden kurtulacak. Maddi ve manevi her türlü faydası olan bir makenizmadır. Çalışmalarımız bitti, Bakanlar Kurulu'na gelecek" dedi.

Günün Önemli Haberleri