Nazıma vatandaşlık yok

Abone ol

Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Tasarıda Nazım yok!

TBMM İçişleri Komisyonunda oluşturulan alt komisyon, Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. CHP'nin, Nazım Hikmet'e yeniden Türk vatandaşlığı verilmesi önerisi, tasarıda yer almadı.

Alt komisyon üyesi, CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, tasarıya, Nazım Hikmet'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkaran, ''25 Temmuz 1951 tarihli ve 13401 sayılı Bakanlar Kurulu kararının yürürlükten kaldırılmasını'' içeren bir fıkra eklenmesini teklif etti. Ülkü'nün önerisine, AK Parti'li üyeler, bunun yasalaşması halinde, 35 bin kişinin yararlanabileceğini, sakıncalar doğurabileceğini belirterek, karşı çıktılar. Bunun üzerine Ülkü, Enver Paşa'nın mezarının da Türkiye'ye getirildiğini ifade ederek, ''1974'te de af çıktı. O dönemde, bu aftan Osmanlı hanedanının yararlanacağı endişeleri vardı ama sadece 3 aile geldi'' dedi.

Alt komisyonda yapılan tartışmalardan sonra konunun İçişleri Komisyonunda görüşülmesine karar verildi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, tasarının tümü üzerindeki görüşmeler sırasında, ''Tasarıda, şahsa bağlı hak olduğu için bizzat müracaat etmesi gerekir. Olumlu şeyler belirtildi, komisyonda görüşülür, bir karar verilir'' demişti. AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun da Nazım Hikmet'in vatandaşlıktan çıkarılma kararının kanunla iptal edilmesi için destek olacağını söylemişti.

TASARI NE GETİRİYOR?
Türk vatandaşlığının kazanılmasında, soybağının esas alınmasını öngören tasarı, Türkiye'de ikamet eden vatansız anne-babadan doğan çocuklar ile Türkiye'de bulunmuş çocukların, toprak esasına göre, aksi sabit oluncaya kadar Türk vatandaşlığını kazanmalarına imkan tanıyor. Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların, taşıdıkları ülke vatandaşlığından çıkma şartının aranıp aranmamasında Bakanlar Kurulu yetkili kılınıyor.

Tasarıyla, bazı istisnai hallerde, Bakanlar Kuruluna verilen yetkiyle vatandaşlığın kazanılması da kolaylaştırılıyor. Buna göre, Türkiye'ye sanayi tesisleri getirenler, sosyal, ekonomik, bilim, teknik ya da sanat alanlarında olağanüstü hizmeti geçen veya hizmeti geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca teklif edilen yabancılar, Bakanlar Kurulunca vatandaşlığa alınması zaruri görülen yabancılar ve göçmen olarak kabul edilen yabancılar, güvenlik bakımından Türk vatandaşlığına alınmaya engel oluşturacak bir hali bulunmamak şartı dışında, herhangi bir şart aranmaksızın istisnai olarak Bakanlar Kurulunca vatandaşlığa alınabilecek.

Evlat edinilen 7 yaşından küçük çocuklar, Türk vatandaşlığını kazanabilecek. Vatana bağlılıkla bağdaşmayan eylemlerde bulunduklarından dolayı Türk vatandaşlığı kaybettirilenler ile seçme hakkını kullanmak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin, yeniden Türk vatandaşlığını kazanabilmeleri için Türkiye'de 3 yıl ikamet etmeleri gerekecek. Türk vatandaşlığının kaybettirilmesinin nedenlerini yeniden belirleyip sınırlayan tasarıyla, ''yükümlü askerlik görevini yapmama'', Türk vatandaşlığının kaybı nedenleri arasından çıkarıldı.

Günün Önemli Haberleri